Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Τζον Όλιβερ σατιρίζει το Βρετανικό Μουσείο- «9 στα 10 αρχαία που χάθηκαν είναι εκεί»

Γλυπτά του Παρθενώνα: Καυστικός ο Τζον Όλιβερ με το Βρετανικό Μουσείο- «9 στα 10 αρχαία που χάθηκαν είναι εκεί» Facebook Twitter
0

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, τόνισε ο Τζον Όλιβερ, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο το ζήτημα των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. 

Στην εκπομπή του ο κωμικός τόνισε ότι ο λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και πως οι Έλληνες είναι εύλογα εξοργισμένοι για αυτό, ενώ καυτηρίασε και όσους υποστηρίζουν τη στάση του Βρετανικού Μουσείου. 

«Ναι εμείς τα πήραμε. Ειλικρινά, εάν ψάχνετε για χαμένες αρχαιότητες, 9 στις 10 φορές είναι στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο γραφείο “απολεσθέντων” στον κόσμο», σχολίασε με δηκτικό τρόπο, τονίζοντας ότι η εν λόγω λέξη πρέπει να μπει «σε όσο μεγαλύτερα εισαγωγικά είναι δυνατόν». 

«Τον 19ο αιώνα αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Είναι κάτι με το οποίο, εύλογα, οι Έλληνες είναι έξαλλοι. Γιατί δεν χάθηκαν, τα πήραν, αυτό είναι ξεκάθαρα χειρότερο», τόνισε ο Τζον Όλιβερ. 

«Η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή τους εδώ και δεκαετίες», σημείωσε και στηλίτευσε όσους υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη. Ως παράδειγμα έφερε δήλωση που είχε κάνει το 2004 η Ντόροθι Κινγκ. Τότε, η συγγραφέας βιβλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υποστήριζε ότι αυτά δεν μπορούν να επιστραφούν «μέχρι να αποφασίσουν οι Έλληνες να ενδιαφέρονται για αυτά που έχουν». Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Εάν ήξερες ότι μια γυναίκα κακοποιεί το παιδί της, δεν θα την άφηνες να υιοθετήσει άλλο. Και αυτό ζητούν οι Έλληνες». 

«Τι;», ήταν η αντίδραση του Όλιβερ. «Αυτό δεν είναι καλή σύγκριση. Το “παιδί” σε αυτό το παράδειγμα ουσιαστικά απήχθη. Και δεν ζητά να υιοθετήσει άλλο, αλλά απαιτεί να της επιστρέψουν το πρώτο της», σχολίασε. 

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «πρέπει απολύτως να επιστραφούν στην Ελλάδα», τόνισε ο κωμικός. Σημείωσε όμως ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αρχαιότητες έχουν παρθεί από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και βρίσκονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία. 

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι σε έκθεση του 2018, που είχε ζητήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόταν πως το 90-95% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής βρίσκεται εκτός της ηπείρου, σε μεγάλα μουσεία. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM