Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρότεινε η Φον ντερ Λάιεν -Πλαφόν στην τιμή πετρελαίου, νέα ονόματα στη «μαύρη» λίστα

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρότεινε η Φον ντερ Λάιεν -Πλαφόν στην τιμή πετρελαίου, νέα ονόματα στη «μαύρη» λίστα Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, περαιτέρω εμπορικούς περιορισμούς και νέες καταχωρήσεις ονομάτων στη μαύρη λίστα, πρότεινε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι νέες απαγορεύσεις σε εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, αναμένεται να στερήσουν τη Ρωσία από επιπλέον 7 δισεκ ευρώ, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή προτείνει την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία βασικών ειδών τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για το στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες κ.α., εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Επίσης, η Επιτροπή προτείνει να απαγορευτεί στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών.

Το νέο πακέτο κυρώσεων έρχεται, ως πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση για μερική επιστράτευση της Ρωσίας, στις πυρηνικές απειλές της προς τη Δύση και στα ψευδή δημοψηφίσματα που διεξήγαγε σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Προτείνουμε ένα νέο πακέτο αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει το τίμημα αυτής της περαιτέρω κλιμάκωσης».

Η ίδια υπενθύμισε ότι οι χώρες του G7 έχουν ήδη συμφωνήσει επί της αρχής να βάλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις 7 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τα «ψεύτικα» δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία. «Με τα παράνομα δημοψηφίσματα που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014», είπε ο Μπορέλ σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, επισημαίνοντας ότι τα δημοψηφίσματα αυτά αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ θα αυξήσει κι' άλλο τον κατάλογο προσώπων και οντοτήτων που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία από τις 27 χώρες της ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM