Ρωσία: 300.000 έφεδροι κινητοποιούνται μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν

Ρωσία: 300.000 έφεδροι κινητοποιούνται μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Σε 300.000 ανέρχονται οι έφεδροι οι οποίοι κινητοποιούνται για τα μέτωπα της Ουκρανίας μετά το διάγγελμα Πούτιν στο οποίο μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε μερική επιστράτευση του ρωσικού πληθυσμού, η πρώτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το διάγγελμα έρχεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση για το ρωσικό στρατό στα μέτωπα, μετά και την ταχεία υποχώρηση στο Χάρκοβο ως αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα που μεταδόθηκε στις 9 π.μ. ώρα Μόσχας, ο Πούτιν καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης και εξέφρασε τη στήριξή του στα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία που έχουν ανακοινωθεί για τις κατεχόμενες από ρωσικό στρατό περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα. Προφανώς, τα δημοψηφίσματα αυτά δεν αναμένεται να λάβουν καμία αναγνώριση νομιμότητας από τη Δύση. 

«Δεν μπορούμε, δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να παραδώσουμε ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας για να τους κάνουν κομμάτια οι δήμιοι», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε στην ειλικρινή επιθυμία τους να καθορίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους».

Παράλληλα, μπορεί να μη το έθεσε ευθέως αλλά υπαινίχθηκε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει ακόμα και πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί ρωσικό έδαφος. Σημειώνεται ότι στο σχεδόν σίγουρο ενδεχόμενο που τα δημοψηφίσματα έχουν θετικά αποτελέσματα για ενσωμάτωση στη Ρωσία, τότε και επισήμως πλέον τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη θα θεωρούνται ρωσικό έδαφος

«Μπροστά σε μια απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, θα χρησιμοποιήσουμε σίγουρα όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προειδοποίησε ο Πούτιν. «Δεν μπλοφάρουμε, θα το τονίσω ξανά, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», είπε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις πυρηνικές δυνατότητες της Μόσχας.  

Οι πολύ χειρότερες από τις αναμενόμενες στρατιωτικές επιδόσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αφήνουν τη Μόσχα να βασίζεται στο πυρηνικό της οπλοστάσιο για να ενισχύσει το καθεστώς της ως παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης, αλλά ο υπαινιγμός του Πούτιν σχετικά με την προθυμία του να καταφύγει σε όπλα μαζικής καταστροφής ήταν ο πιο έντονος και ξεκάθαρος που έχει υπάρξει από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έκανε εκτενή αναφορά στη δυτική υποστήριξη που λαμβάνει η Ουκρανία για να συνεχίσει την αντίσταση ενάντια στη Ρωσία. Αποκάλεσε τον πόλεμο ως μια προσπάθεια των δυτικών ελίτ να καταστρέψουν και να διαμελίσουν τη Ρωσία, διαμορφώνοντας άμεσα τον πόλεμο ως μια αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των χωρών του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, σε ξεχωριστή ομιλία ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού κινήθηκε στην ίδια γραμμή ανακοινώνοντας και τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού στρατού, οι νεκροί από την έναρξη της εισβολής για τη ρωσική πλευρά ανέρχονται σε 5.937, ωστόσο ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τη Δύση κινείται πολύ υψηλότερα. 

Τον Ιούλιο, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε ότι περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και περίπου 45.000 είχαν τραυματιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, με την κινητοποίηση των εφέδρων, ο Πούτιν υπέκυψε στις έντονες πιέσεις των σκληροπυρηνικών υπέρμαχων του πολέμου, ακολουθώντας έναν δρόμο που πιθανότατα θα είναι βαθιά αντιδημοφιλής στη Ρωσία.  Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η απόφαση του Πούτιν να ανακοινώσει μερική κινητοποίηση ήταν ένα «προβλέψιμο βήμα» που ανέδειξε το γεγονός ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο του Κρεμλίνου.

Με πληροφορίες από Washinghton Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM