Βραδιά νυχτερίδων στο Αγγελοχώρι, τη Δευτέρα

Βραδιά νυχτερίδων στο Αγγελοχώρι, τη Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτ.: ΟΦΥΠΕΚΑ
0

Σε μια βραδιά γνωριμίας με τις νυχτερίδες προσκαλούν το κοινό της Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη Δευτέρα, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας και το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού «International Bat Nights» και το σημείο συνάντησης θα είναι έξω από το Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής, στο Αγγελοχώρι, τη Δευτέρα (22/8) στις 19:30. 

Οι «Διεθνείς βραδιές νυχτερίδων» πραγματοποιούνται από το 1997 σε περισσότερες από 30 χώρες και στόχος τους είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για αυτά τα «παρεξηγημένα» αλλά τόσο χρήσιμα θηλαστικά, τα οποία στο σύνολο τους είναι προστατευόμενα στην Ευρώπη. 

Οι νυχτερίδες, ή χειρόπτερα, είναι ζώα εντομοφάγα που πετάνε σε μεγάλες αποστάσεις για να τραφούν. «Αν σκεφτούμε ότι μια μόνο νυχτερίδα μπορεί να καταναλώσει έως και 2.000 έντομα μέσα σε μια νύχτα, καταλαβαίνουμε τον ρόλο τους στον έλεγχο της εξάπλωσης επιδημιών και ασθενειών», επισημαίνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σε σχετική ανακοίνωση. 

Βραδιά νυχτερίδων στο Αγγελοχώρι, τη Δευτέρα Facebook Twitter
Φωτ.: ΟΦΥΠΕΚΑ

Δεκαπέντε είδη νυχτερίδων έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, εκ των οποίων τα έξι υπάρχουν και στην περιοχή του Αγγελοχωρίου. Οι σημαντικότερες αποικίες ή ολιγάριθμες ομάδες τους έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπινα κτίσματα, μεταξύ άλλων σε παλιά εγκαταλελειμμένα πολυβολεία, κτίρια και γέφυρες. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσιάσεις για την προστατευόμενη περιοχή, για τις νυχτερίδες που φιλοξενεί και τις μεθόδους ηχοεντοπισμού τους, αλλά και αφήγηση παραμυθιού, με τη συμμετοχή ερευνητών που αυτή την περίοδο εκπονούν μελέτη καταγραφής των πληθυσμών στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

Περιβάλλον / Γιατί πλημμυρίζει η Αττική κάθε φορά που βρέχει πολύ - Οι τρεις λόγοι

Όπως εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας, τα μεγάλα ύψη βροχής πέφτουν πλέον σε περιορισμένες και κυρίως αστικές περιοχές, αντί για φυσικές λεκάνες απορροής ή ταμιευτήρες, όπου το νερό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί
THE LIFO TEAM
ΓΙΑ ΣΚ -

Περιβάλλον / Τα ελληνικά ελατοδάση επέζησαν από τις δασικές πυρκαγιές - Τώρα κάτι άλλο τα «σκοτώνει»

Στα βουνά της Πελοποννήσου, τα έλατα κιτρινίζουν ακόμη και σε περιοχές όπου οι πυρκαγιές δεν έχουν φτάσει - Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σύνθετη κρίση
LIFO NEWSROOM
Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Τα παράσιτα των καλλιεργειών και οι απώλειες τροφίμων επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση

Θερμότητα σημαίνει ταχύτερη αναπαραγωγή και εξάπλωση των παρασίτων, εξηγούν οι επιστήμονες - Τα παράσιτα και οι ασθένειες καταστρέφουν περίπου το 40% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής
THE LIFO TEAM
ΣΚ / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Περιβάλλον / Οι δοκιμές εξόρυξης στα βάθη των ωκεανών απειλούν πάνω από το ένα τρίτο των ζώων του βυθού

Παρά τις τεράστιες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τεχνολογίες «πράσινης ενέργειας», η εξόρυξη στα διεθνή ύδατα παραμένει αμφιλεγόμενη και οι ειδικοί προειδοποιούν για ανεπανόρθωτες συνέπειες στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα του βυθού
LIFO NEWSROOM