Οι μπάμπουρες νιώθουν κι εκείνοι πόνο - «Και πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους»

Οι μπάμπουρες νιώθουν κι εκείνοι πόνο - «Και πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι βομβίνοι -ή μπάμπουρες- μπορούν να νιώσουν πόνο και πρέπει να προστατευτούν από τους νόμους για τα δικαιώματα των ζώων, υποστηρίζει νέα έρευνα. 

Σύμφωνα με την έρευνα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου Queen Mary, και οι μέλισσες διαχειρίζονται την ενόχληση με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα ζώα που είναι γνωστό πως νιώθουν πόνο. 

Οι ερευνητές θέρμαναν μια ταΐστρα ζάχαρης σε παραπάνω επίπεδα από το φυσιολογικό και διαπίστωσαν πως οι μέλισσες το χρησιμοποιούσαν λιγότερο. Ωστόσο αυτό άλλαξε όταν το μείγμα στη ζεστή ταΐστρα ήταν μεγαλύτερης συγκέντρωσης σακχαρόζης απ'ό,τι στο λιγότερα θερμαινόμενο. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης χρώμα ως σήμανση για το περιεχόμενο με την περισσότερη ζάχαρη, που σημαίνει πως οι μέλισσες έκαναν την επιλογή τους συνειδητά αντί βάσει αντανακλαστικών. 

Το πείραμα έδειξε πως τα έντομα αποφάσιζαν να βιώσουν δυσφορία με αντάλλαγμα μια «ζαχαρένια» ανταμοιβή και να επεξεργαστούν την απόφαση αυτή στο κεντρικό νευρικό τους σύστημα, κάτι που σε άλλα ζώα θεωρείται ως δυνατότητα να νιώσουν πόνο. 

«Οι επιστήμονες παραδοσιακά θεωρούσαν τα έντομα ως ρομπότ χωρίς αισθήσεις, που απέφευγαν τους τραυματισμούς με απλά αντανακλαστικά. Ανακαλύψαμε πως οι μπάμπουρες αντιδρούν στην επικείμενη βλάβη μη αντανακλαστικά, με τρόπους που υποδεικνύουν πως νιώθουν πόνο» εξηγεί η Ματίλντα Γκίμπονς, διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της έρευνας. 

«Αν τα έντομα νιώθουν πόνο, οι άνθρωποι έχουν την ηθική υποχρέωση να μην τους προξενούν αχρείαστη οδύνη. Ωστόσο, οι νόμοι για την ευημερία των ζώων δεν προστατεύουν τα έντομα - και η έρευνά μας δείχνει πως ίσως πρέπει να το κάνουν» προσθέτει η ίδια. 

«Σε αντίθεση με τα σπονδυλωτά, τα έντομα δεν προστατεύονται από τη νομοθεσία πυο σχετίζεται με την αντιμετώπιση στα ερευνητικά εργαστήρια και στην ολοένα και αναπτυσσόμεη βιομηχανία που παράγει έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση ή ως ζωοτροφή. Το νομικό πλαίσιο για την ηθική αντιμετώπιση των ζώων ίσως πρέπει να διερυθυνθεί» προσθέτει ο καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, Λαρς Σίτκα. 

«Εμείς ως άνθρωποι είμαι μόλις το ένα από τα πολλά είδη που είναι ικανά να νιώσουν τη χαρά και τον πόνο. Ακόμη και τα μικροσκοπικά πλάσματα όπως τα έντομα, αξίζουν το σεβασμό μας και την ηθική αντιμετώπιση και το χρέος να ελαχιστοποιήσουμε τον πόνο όπου έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε» προσθέτει ο ίδιος. 

Με πληροφορίες από Telegraph 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM