«Εργαζόμενοι πεθαίνουν από τον καύσωνα»: Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ζητούν όριο θερμοκρασίας για εξωτερικές εργασίες

«Εργαζόμενοι πεθαίνουν από τον καύσωνα»: Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα ζητούν όριο θερμοκρασίας για εξωτερικές εργασίες Facebook Twitter
0

Στην καρδιά του καλοκαιριού στην Ευρώπη που ήδη σημαδεύτηκε από δύο περιόδους καύσωνα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων ζητά σήμερα να υιοθετηθεί νόμος που θα θέτει όριο θερμοκρασίας για την εργασία σε εξωτερικούς χώρους στη Γηραιά Ήπειρο.

«Δύο εργαζόμενοι πέθαναν εξαιτίας του καύσωνα στην Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Στη Γαλλία, χώρα όπου δεν έχει θεσπιστεί όριο θερμοκρασίας για την εργασία, 12 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας δυστυχημάτων που συνδέονταν με τη ζέστη το 2020», τονίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων σε ανακοίνωσή της.

Ο απολογισμός έγινε πιο βαρύς την Πέμπτη στην Ισπανία, καθώς οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στην περιφέρεια της Μαδρίτης ανακοίνωσαν τον θάνατο από θερμοπληξία εργαζόμενου ο οποίος διένειμε προσπέκτους σε ταχυδρομικές θυρίδες.

«Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 23% των εργαζομένων εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά το ένα τέταρτο» του χρόνου εργασίας του, ποσοστό που αυξάνεται στο 36% στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας και στο 38% σε αυτόν των κατασκευών, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου μελετών Eurofound.

Μολαταύτα, «μόνο μια χούφτα χώρες της Ευρώπης έχει θεσπίσει νομοθεσία προορισμένη να προστατεύει τους εργαζομένους κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα» και υπάρχουν «μεγάλες διακυμάνσεις» από το ένα κράτος στο άλλο.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, οι βέλγοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε σωματικά απαιτητικές δουλειές δεν πρέπει να εργάζονται όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 22 ° Κελσίου. Το όριο είναι 5 βαθμοί Κελσίου περισσότεροι για τα ίδια είδη δουλειάς στην Ουγγαρία, ενώ στη Σλοβενία όριο είναι οι 28 ° Κελσίου σε όλους τους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιδανική θερμοκρασία για την εργασία κυμαίνεται από τους 16 ως τους 24 ° Κελσίου.

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, χρειάζονται κατάλληλα μέτρα προστασίας», προειδοποιεί ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο Κλας-Μίκαελ Σταλ.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν σέβονται εθνικά σύνορα. Για αυτό χρειαζόμαστε νομοθεσία σε ευρωπαϊκή κλίμακα για τις ανώτατες θερμοκρασίες εργασίας», προσθέτει, κατά την ανακοίνωση.

Οι καύσωνες που έπληξαν τη δυτική Ευρώπη στα μέσα Ιουλίου προκάλεσαν τον θάνατο 500 και πλέον ανθρώπων στην Ισπανία, ενώ έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δανία.

Ο πολλαπλασιασμός των κυμάτων καύσωνα είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με επιστήμονες, καθώς οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Διεθνή / «Νιώθεις σαν σε παραμύθι»: 10 από τα πιο εντυπωσιακά δεντρόσπιτα στον κόσμο

Χτισμένα ανάμεσα στα κλαδιά ενός δέντρου, τα δεντρόσπιτα συνδυάζουν την αρχιτεκτονική με το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας έναν χώρο που μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στη γη και τον ουρανό
THE LIFO TEAM
Μινεσότα: Δικαστής απέρριψε αίτημα τερματισμού των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεάπολη

Διεθνή / Μινεσότα: Δικαστής απέρριψε αίτημα τερματισμού των επιχειρήσεων της ICE στη Μινεάπολη

Nομικοί εκπρόσωποι της Μινεσότα χαρακτήρισαν την κατάσταση «χωρίς προηγούμενo», περιγράφοντας τους πράκτορες σαν «στρατό» που συμμετέχει σε «εκτεταμένες παράνομες βίαιες ενέργειες»
THE LIFO TEAM
Το Ισραήλ επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και βασίζεται στον Τραμπ για να το πετύχει

Διεθνή / Το Ισραήλ επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και βασίζεται στον Τραμπ για να το πετύχει

Η αβεβαιότητα γύρω από το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο του Ιράν σε περίπτωση αλλαγής καθεστώτος, αλλά και η πιθανότητα μακράς περιφερειακής αναταραχής, καθιστούν τη στρατηγική σιωπή του Ισραήλ κρίσιμη και επικίνδυνα εύθραυστη
THE LIFO TEAM