Η ΕΛΑΣ εξέδωσε για πρώτη φορά «Οδηγό διαχείρισης περιστατικών βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+»

Η ΕΛΑΣ εξέδωσε "Οδηγό διαχείρισης περιστατικών βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+" Facebook Twitter
Φωτ: Eleni Paroglou/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
0

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε για πρώτη φορά αναλυτικό «Οδηγό αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών βίας σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών».

Όπως εξηγεί η Police Action - Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «με τον οδηγό αυτό, υπό τύπον διαταγής, για πρώτη φορά το σύνολο του Αστυνομικού προσωπικού όλων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλει να είναι ενήμερο για το νομικό πλαίσιο σεβασμού και προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και δεσμεύεται για την προάσπισή τους από το Ρατσισμό και τις Διακρίσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «ο οδηγός είναι ευσύνοπτος και εμπεριστατωμένος και αφού παραθέτει και εξηγεί το νομικό πλαίσιο, κατόπιν αναλύει τους βασικούς όρους που απαιτείται να γνωρίζει ένας Αστυνομικός. Τέλος, περιλαμβάνει ενδεικτική λίστα με τους δείκτες προκαταλήψεις που στοιχειωθετούν το ρατσιστικού κινήτρο ενός εγκλήματος μίσους, μαζί με παραδείγματα εντοπισμού τους».

Τέλος, επισημαίνεται πως «είναι σημαντικό ότι πέρα από την ανάλυση των δεικτών προκατάληψης που βοηθούν στη διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου, στον οδηγό γίνεται αναφορά για τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά εγκλήματα μισούς σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που συνδέονται με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, όπως οι υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και σε βάρος ατόμων ή πραγμάτων που λανθασμένα συνδέονται με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα λόγω νομιζόμενων χαρακτηριστικών».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΣΜΗ ΑΤΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Ελλάδα / Οσμή αερίου στην Αττική: Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την πηγή της ρύπανσης

Η ερευνητική ομάδα AtmoHub του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών χρησιμοποίησε μετεωρολογικά δεδομένα και μοντέλα προσομοίωσης για να αναλύσει την πορεία διασποράς της δυσοσμίας
THE LIFO TEAM
17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

Ελλάδα / 17 Νοέμβρη: Ποια μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένουν στη φυλακή

Ο Σάββας Ξηρός θεωρείται ένα από τα κομβικά πρόσωπα στην πορεία εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη, καθώς η έκρηξη βόμβας στα χέρια του αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM