Η Κομισιόν δεσμεύεται να παρέχει 1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία - Συνολικά 10 δισ. συγκεντρώθηκαν από δωρητές

Η Κομισιόν δεσμεύεται να παρέχει 1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία - Συνολικά 10 δισ. συγκεντρώθηκαν από δωρητές Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόσχεται να παρέχει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να στηρίξει την Ουκρανία και τα κράτη που υποδέχονται πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

«600 εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη. Τα 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν από την Πολωνία όπου βρίσκεται μετά το ταξίδι της στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, όπως πρόσθεσε η Ευρωπαία αξιωματούχος, η διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Ουκρανία συγκέντρωσε ακόμη 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται να δοθούν για την υποστήριξη της χώρας. 

Η Πολωνία φιλοξένησε σήμερα τη διάσκεψη των δωρητών προκειμένου να βοηθήσει τους εκατομμύρια ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία λόγω της εισβολής της Ρωσίας και να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες ή τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η εκστρατεία Stand Up for Ukraine με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τη διεθνή οργάνωση Global Citizen. Καλλιτέχνες όπως ο Έλτον Τζον, η Αλάνις Μορισέτ, η Άνι Λένοξ και ο Κρις Ροκ συμμετείχαν επίσης στην εκστρατεία δίπλα σε παγκόσμιους ηγέτες που δεσμεύτηκαν εξ ονόματος της χώρας τους να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «φανταστικά» τα έσοδα της διάσκεψης. «Ο κόσμος τελικά υποσχέθηκε 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της εκστρατείας (Stand up for Ukraine). Επιπλέον, η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (BERD), προσθέτει άλλο ένα δισεκατομμύριο για τους εκτοπισμένους στην Ουκρανία. Είναι φανταστικό. Συνεπώς, 10,1 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε.

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο ΟΗΕ υπολογίζει επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Διεθνή / «Να παρέχεται ορμονοθεραπεία σε τρανς φυλακισμένους» - Δικαστής βάζει φρένο στο διάταγμα Τραμπ

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Royce Lamberth, δήλωσε ότι ο νόμος απαγορεύει στους υπαλλήλους των φυλακών να στερούν αυθαίρετα από τους κρατούμενους φάρμακα και άλλες διευκολύνσεις για τον τρόπο ζωής που το δικό τους ιατρικό προσωπικό έχει κρίνει ότι είναι κατάλληλες
LIFO NEWSROOM
Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Διεθνή / Δρ. Φλόριαν Γουίλετ: Ο εφευρέτης της «κάψουλας αυτοκτονίας» Sarco έδωσε τέλος στη ζωή του

Μετά την αποφυλάκισή του για τον θάνατο του πρώτου ατόμου που χρησιμοποίησε την κάψουλα, υπέστη σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, έπεσε από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματός του στη Ζυρίχη και πέθανε με υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

Διεθνή / Τζόναθαν Τζος: Ο σύζυγος του ηθοποιού ισχυρίζεται πως η δολοφονία του είχε ομοφοβικά κίνητρα

«Το σπίτι μας κάηκε μετά από δύο χρόνια απειλών από άτομα της περιοχής, που επανειλημμένα μας έλεγαν ότι θα το κάψουν. Αναφέραμε αυτές τις απειλές στις αρχές πολλές φορές, αλλά δεν έγινε τίποτα», ανέφερε ο σύζυγός του ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Διεθνή / Δικαίωση για το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά: Η Γαλλία προωθεί μεταθανάτια αποκατάσταση για τον Άλφρεντ Ντρέιφους

Πάνω από έναν αιώνα μετά την άδικη καταδίκη του, η Γαλλία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Άλφρεντ Ντρέιφους, με πρόταση για μεταθανάτια προαγωγή και ταφή στο Πάνθεον
LIFO NEWSROOM