Ινδία: Δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση των χιτζάμπ σε κολέγια

Ινδία: Δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση των χιτζάμπ σε κολέγια Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Δικαστήριο στην Ινδία έκρινε ότι η χρήση χιτζάμπ δεν αποτελεί ουσιαστική αρχή του Ισλάμ, απαντώντας στην απαίτηση μουσουλμάνων φοιτητών για να φορούν τη μαντίλα στα κολέγια της Καρνατάκα, στη νότια Ινδία.

Στο ανώτατο δικαστήριο της Καρνατάκα, έγινε ακρόαση των αιτημάτων των φοιτητριών, οι οποίες αναγκάστηκαν να σταματήσουν να πηγαίνουν στο κυβερνητικό κολέγιο στο Udupi, τον Ιανουάριο, επειδή φορούσαν χιτζάμπ. Μουσουλμάνες φοιτήτριες υποστήριξαν ότι παραβιάζεται το δικαίωμά τους στην ανεξιθρησκεία.

Οι διευθυντές των κολεγίων επιχειρηματολόγησαν ότι η χιτζάμπ ήταν αντίθετή με τους κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες επιβάλλεται να φορούν στολές. Όταν οι διευθυντές αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, μια ομάδα φοιτητών προσέφυγε στο δικαστήριο.

Φοβούμενη αναταραχή για την απόφαση, η πολιτειακή κυβέρνηση, που διευθύνεται από το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα Bharatiya Janata (BJP), απαγόρευσε τις μεγάλες συγκεντρώσεις αυτή την εβδομάδα.

Οι αρχές του κολεγίου είχαν την στήριξη της πολιτειακής κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η χιτζάμπ δεν είναι βασική θρησκευτική πρακτική του Ισλάμ και η απαγόρευσή της στις τάξεις δεν παραβιάζει τη συνταγματική εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι μαθητές υποστήριξαν το αντίθετο, ωστόσο. Είπαν ότι το σύνταγμα τους εγγυόταν το δικαίωμα να ασκούν την πίστη τους και το Ισλάμ απαιτούσε να φορούν χιτζάμπ.

Σε ολόκληρη την πολιτεία, η διαμάχη πυροδότησε διαμαρτυρίες και βία. Σε αντίποινα, δεξιές ινδουιστικές ομάδες απαίτησαν το δικαίωμα να φορούν το χαρακτηριστικό βαθυκίτρινο κασκόλ στην τάξη, στην περίπτωση που επιτραπεί το χιτζάμπ. Το κασκόλ αυτό είναι το χρώμα του Ινδουισμού και συνδέεται με το BJP.

Ο Mukhtar Abbas Naqvi, ομοσπονδιακός υπουργός μειονοτήτων του BJP, χαιρέτισε την απόφαση. «Οι μουσουλμάνες μπορούν να φορούν χιτζάμπ όπου θέλουν –στην αγορά, στα καταστήματα, στο δρόμο, στα ιδιωτικά κολέγια– αλλά τα κυβερνητικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν τον δικό τους κώδικα ενδυμασίας και αυτός πρέπει να ακολουθείται», είπε.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από τους μουσουλμάνους φοιτητές που οδήγησαν το θέμα στα δικαστήρια. Αναμένεται ωστόσο, να ασκήσουν έφεση.

Η απόφαση αυτή όμως είναι ένα μόνο μέρος της συζήτησης που μαίνεται στην Ινδία εδώ και εβδομάδες. Κάποιοι φοβούνται ότι η απαγόρευση του χιτζάμπ θα αναγκάσει τις μουσουλμάνες να να μείνουν στο σπίτι, και να απέχουν από την ανώτερη εκπαίδευση.

Σε μια πολυθρησκευτική κοινωνία όπως η Ινδία, οι άνθρωποι κάθε πίστης υποστηρίζουν ότι είναι αβάσιμο να απαγορευτεί το χιτζάμπ ενώ πολλοί φοβούνται ότι αυτή είναι μία ακόμα κίνηση του κυβερνώντος κόμματος να επιβάλει την ινδουιστική πλειοψηφική ατζέντα του στις μειονότητες, στερώντας τους το δικαίωμά τους στη θρησκεία και την ελευθερία της επιλογής.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM