Τόκιο: Οι μαθητές θα μπορούν πλέον να έχουν ό,τι χρώμα μαλλιά και εσώρουχα θέλουν

Τόκιο: Οι μαθητές θα μπορούν πλέον να έχουν ότι χρώμα μαλλιά και εσώρουχα θέλουν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι αμφιλεγόμενοι κανόνες για τα χτενίσματα και τα εσώρουχα των μαθητών λυκείου στο Τόκιο καταργούνται, μετά από πιέσεις μαθητών.

Σχεδόν 200 δημόσια λύκεια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καταργήσουν από τον Απρίλιο πέντε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου ενός που απαιτεί από τους μαθητές να έχουν μαύρα μαλλιά, ανέφερε η Mainichi Shimbun, επικαλούμενη επίσημες πηγές.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι κανόνες που προσδιορίζουν το χρώμα των εσωρούχων των μαθητών και η απαγόρευση του χτενίσματος των «δύο μπλοκ» δηλαδή κοντό στο πίσω μέρος και στα πλάγια και πιο μακρύ από πάνω, επίσης θα καταργηθούν.

Η απόφαση ελήφθη μετά από έρευνα που διεξήχθη πέρυσι σε 240 σχολεία στην πρωτεύουσα και διαπίστωσε ότι 216 από αυτά είχαν σε ισχύ ακόμα κανόνες , τους οποίους ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων στην εκπαίδευση - συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των παιδιών - λέει ότι είναι ξεπερασμένοι.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους κανόνες θα παραμείνουν σε μερικά σχολεία. Ενώ ορισμένοι θα καταργήσουν την απαίτηση για τους μαθητές να αποδεικνύουν ότι τα μαλλιά τους είναι φυσικά σγουρά ή άλλο χρώμα εκτός από το μαύρο, κάποιοι θα διατηρήσουν τον κανόνα, σύμφωνα με πληροφορίες κατόπιν αιτήματος μαθητών και γονέων.


Ο Yuto Kitamura, μέλος του μητροπολιτικού συμβουλίου εκπαίδευσης του Τόκιο, είπε ότι η απόφαση να καταργηθούν οι πιο κραυγαλέοι κανόνες ήταν ένα «σημαντικό βήμα προς τα μπροστά», σύμφωνα με τη Mainichi.

Ένα άλλο μέλος, ο Kaori Yamaguchi, επαίνεσε την κίνηση, αλλά είπε ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα παράπονα των μαθητών.

«Οι Ιάπωνες έχουν διδαχθεί να πιστεύουν ότι είναι αρετή να τηρούν απλώς τους κανόνες», είπε. «Ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να συζητήσουν τι πρέπει να κάνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου οι κανόνες τηρούνται με τρόπο αποδεκτό από όλους».

Η συζήτηση για τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες εντάθηκε πριν από αρκετά χρόνια όταν μια μαθήτρια λυκείου, τότε 18 ετών, μήνυσε τις εκπαιδευτικές αρχές στην Οσάκα, επειδή το σχολείο της της είχε πει να βάψει τα φυσικά καστανά μαλλιά της, μαύρα αλλιώς θα την απέβαλαν.

Πέρυσι, το περιφερειακό δικαστήριο της Οσάκα απέρριψε τον ισχυρισμό της ότι την είχαν αναγκάσει να βάψει τα μαλλιά της, αλλά είπε ότι η αφαίρεση του θρανίου και του ονόματός της από την τάξη, όταν εκείνη  σταμάτησε να παρακολουθεί μαθήματα, ήταν παράλογη. Διέταξε δε, το εκπαιδευτικό συμβούλιο να της καταβάλει αποζημίωση ύψους 330.000 ¥,  δηλαδή σχεδόν 2.500 ευρώ.

Πέρυσι, όλα τα δημόσια λύκεια στο Mie, στη δυτική Ιαπωνία, κατάργησαν τους κανόνες που αφορούν στα χτενίσματα, το χρώμα των εσωρούχων και τα ραντεβού των μαθητών, με τους τοπικούς αξιωματούχους να παραδέχονται ότι οι απαιτήσεις ήταν «απομεινάρια» μιας διαφορετικής εποχής.

Κάποια σχολεία είχαν πει στους μαθητές ότι πρέπει να φορούν εσώρουχα σε μπεζ, μόκα ή άλλα χρώματα που δεν διακρίνονται εύκολα κάτω από τις στολές τους, ενώ επιτρέπονταν μόνο εσώρουχα «μονότονα λευκά, γκρι, μπλε ή μαύρα».

Ορισμένοι μαθητές έχουν κάνει δε, επιτυχή εκστρατεία για να επιτρέπεται στα κορίτσια να φορούν παντελόνια στο σχολείο, ενώ έχουν ζητήσει την άρση των απαγορεύσεων στα προϊόντα μακιγιάζ και μαλλιών.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM
Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM