Συνάντηση Λαβρόφ με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Συνάντηση Λαβρόφ με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ στην Τουρκία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξιδεύει σήμερα στην Τουρκία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, όπως μετέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν σε θέρετρο της Αττάλειας μετά από επανειλημμένες προτάσεις της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες και να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα ανοίγουν στις 9 ώρα Ελλάδος ανθρωπιστικοί διάδρομοι από πέντε πόλεις της Ουκρανίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες.

Στη Ρωσία, ωστόσο η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η πώληση ξένων νομισμάτων ως την 9η Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 9ης Σεπτεμβρίου 2022, «οι τράπεζες δεν θα μπορούν να πωλούν ξένα νομίσματα στους πολίτες», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ρώσοι θα μπορούν να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα με ρούβλια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής «ανεξαρτήτως χρονικής στιγμής και ποσού».

Η εκταμίευση ρευστού από λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα στις ρωσικές τράπεζες θα περιοριστεί εξάλλου στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ ως την 9η Σεπτεμβρίου· το υπόλοιπο ποσό δεν θα μπορεί να αναληφθεί παρά μόνο σε ρούβλια βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανεξαρτήτως του νομίσματος στο οποίο έχει ανοιχτεί οποιοσδήποτε λογαριασμός, η ανάληψη δεν θα μπορεί να γίνει παρά μόνο σε δολάρια και μόνο στα ταμεία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα που τονίζει ακόμη πως κάθε κίνηση αυτού του είδους θα χρειάζεται «αρκετές ημέρες» για να ολοκληρωθεί.

Το ρούβλι υποχώρησε τη Δευτέρα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι των ξένων νομισμάτων, καθώς η Ρωσία πλήττεται από δυτικές κυρώσεις άνευ προηγουμένου, οι οποίες βάζουν ειδικά στο στόχαστρο τον ρωσικό κεντρικό πιστωτικό θεσμό και τις περισσότερες ρωσικές μεγάλες τράπεζες.

Χθες Τρίτη εξάλλου η ρωσική οικονομία υπέστη ακόμη ένα χτύπημα, με το εμπάργκο που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο με συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Διεθνή / Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο από συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Από την έρευνα που έγινε στο τηλέφωνο του μαθητή, βρέθηκαν συνολικά 9 βίντεο - Ο 14χρονος φέρεται να καλούσε τους φίλους του να συνευρεθούν με την αδελφή του
LIFO NEWSROOM