Μια έκθεση για τον HIV και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής

Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
0

Οι σύνθετες ιστορικές αλλά και σύγχρονες αναπαραστάσεις του HIV/AIDS μπαίνουν ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης που ανοίγει το Henie Onstad Kunstsenter στη Νορβηγία.

Η έκθεση Every Moment Counts— AIDS and its Feelings συγκεντρώνει 60 διεθνείς καλλιτέχνες και πάνω από 200 έργα, παίρνοντας τον τίτλο της από μια σειρά έγχρωμων εκτυπώσεων της φωτογράφου Rotimi Fani-Kayode (1955-1989).

Το «Every Moment Counts–AIDS and its Feelings» παρουσιάζει έργα από το 1982 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων παραγωγών.

Εκτός από την εστίαση στην queer κουλτούρα, η έκθεση αξιολογεί επίσης τη συμβολή των τεχνών σε περιόδους έντονης κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.

Επιμελημένη σύμφωνα με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών «συναισθηματικών ιδιοτήτων», η έκθεση παρουσιάζει μια εμπλοκή αισθητικής έρευνας, πολιτικού ακτιβισμού, προσωπικών εμπειριών και θεωρητικής ανάλυσης.

Τα εκτιθέμενα έργα δείχνουν πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία του HIV/AIDS με θέματα όπως η αγάπη και ο θάνατος, η ελπίδα και η παραίτηση, η οικειότητα και το σώμα, η οργή και η επιθυμία, η φροντίδα και η θεραπεία, η πνευματικότητα και η προστασία, το πένθος και η μνήμη, η ευαλωτότητα και η εξουσία, το σεξ, η πολιτική και ο ακτιβισμός.

Τα εκτιθέμενα έργα δείχνουν πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία του HIV/AIDS με θέματα όπως η αγάπη και ο θάνατος, η ελπίδα και η παραίτηση, η οικειότητα και το σώμα, η οργή και η επιθυμία, η φροντίδα και η θεραπεία, η πνευματικότητα και η προστασία, το πένθος και η μνήμη, η ευαλωτότητα και η εξουσία, το σεξ, η πολιτική και ο ακτιβισμός.

«Κάθε στιγμή μετράει – Το AIDS και τα συναισθήματά του» δηλώνει στον τίτλο της η έκθεση και αποτυπώνει την ισχυρή αίσθηση του επείγοντος που βίωσαν οι καλλιτέχνες ως απάντηση στην τραγωδία του AIDS, αλλά, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, την ποιητική της ζωής και τα συναισθήματά της που εκφράζονται από τα έργα τους.

Καθώς αντιμετωπίζουμε μια άλλη πανδημία σήμερα, πολλά από τα ζητήματα που παρουσιάζονται στα έργα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν νέα επίπεδα νοήματος.

Ως φόντο της έκθεσης, το έτος 2022 είναι σημαντικό. Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την αποποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη Νορβηγία, όταν καταργήθηκε η παράγραφος 213 του Νορβηγικού Ποινικού Κώδικα. Αυτό οδήγησε πολλά νορβηγικά ιδρύματα τέχνης να καταπιαστούν με σχετικά ζητήματα στο πλαίσιο ενός εθνικού έτους Queer Culture.

Περιορισμένη στη σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ανδρών, η αλλαγή της νομοθεσίας όχι μόνο συνέβαλε στη νομιμοποίηση της σεξουαλικής διαφοράς, αλλά είχε και πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Η κατάργηση της παραγράφου 213 προηγήθηκε της πανδημίας HIV/AIDS τη δεκαετία του 1980. Η παροχή νομικής αναγνώρισης στο ευρύτερο φάσμα του νορβηγικού πληθυσμού μείωσε τον στιγματισμό των αποκαλούμενων «ομάδων κινδύνου» και ενθάρρυνε περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης για την πρόληψη του AIDS.

Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
Keith Haring, Chocolate Buddha 3, 1989. Erling Løken Andersen
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
Zoe Leonard and Catherine Gund, Keep Your Laws Off My Body, 1989. Πλάνο από το Super 8, 13 min Aubin Pictures, Courtesy of Zoe Leonard and Catherine Gund.
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
Rotimi Fani-Kayode, Every Moment Counts II, από τη σειρά Ecstatic Antibodies, 1989. © Rotimi Fani-Kayode. Courtesy Autograph, Λονδίνο
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
General Idea, One Month of AZT Ed. 2/2, 1991. Ringier Collection, Ελβετία
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
Liliana Maresca, Imagen pública - Altas esferas, 1993. Courtesy Rolf Art Gallery, Buenos Aires, Argentina / Φωτο: Marcos López
Μια έκθεση για το HIV/AIDS και τα συναισθήματα που γεννά η κάθε στιγμή ζωής Facebook Twitter
lmgreen & Dragset, Aids is Good, Business for Some, 2011/2022. Jernbanetorget, Oslo. Φωτο: Tommy Strømmen
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιάννης είναι οροθετικός και μιλά για τη σεξουαλική του ζωή

Sex Diaries Uncensored / Ο Γιάννης είναι οροθετικός και μιλά για την ερωτική του ζωή

Ο Άλεξ Μάνος συζητά με τον Γιάννη για την εμπειρία του ως νέου ανθρώπου που ζει με τον HIV. Άλλαξε η σεξουαλική του ζωή σε σχέση με το παρελθόν; Πώς βιώνει το στίγμα στις σχέσεις του; Αν μπορούσε να διαλύσει έναν μύθο σχετικά με τον HIV, ποιος θα ήταν αυτός; ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
THE LIFO TEAM
“I’m positive” γένους θηλυκού

Υγεία & Σώμα / Γυναίκες και HIV: «I’m positive» γένους θηλυκού

Δύο γυναίκες που αναμετριούνται πολλά χρόνια με τον HIV, η μία ως οροθετική και η άλλη ως νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, συμμετέχουν στη φετινή καμπάνια της Θετικής Φωνής εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας AIDS (1/12) και θα είναι μεταξύ των ομιλητών στην ανοιχτή συζήτηση που φιλοξενεί η Στέγη στις 25/11 (20:00).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μάριος Λαζανάς

Υγεία & Σώμα / Μάριος Λαζανάς: «Ο HIV μάς έκανε πιο ανθρώπινους κι αυτό οφείλουμε να το διατηρήσουμε»

Μια διαφωτιστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) με αφορμή τα σαραντάχρονα του HIV, τις σκοτεινές και τις φωτεινές στιγμές της δύσκολης αυτής διαδρομής, τις εξελίξεις και τις νέες προκλήσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα πρώτα θύματα του AIDS στην Ελλάδα

Lgbtqi+ / Τα πρώτα θύματα του AIDS στην Ελλάδα

Η ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα βρέθηκε στα ’80s αντιμέτωπη με την «αρρώστια που μίσησε τον έρωτα», απειλώντας τόσο τις εύθραυστες ελευθερίες που είχε μόλις αρχίσει να απολαμβάνει όσο και την υπόστασή της καθαυτή. Σήμερα, η HIV/AIDS λοίμωξη, εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, αντιμετωπίζεται σαν μία ακόμα χρόνια νόσος, ο ρατσισμός και ο ηθικός πανικός έχουν υποχωρήσει αισθητά, καμία σχέση με τα σκοτεινά εκείνα χρόνια, κι ας έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ι’m Positive»: 5 ιστορίες ανθρώπων που σχετίζονται με τον ιό HIV

Ελλάδα / «Ι’m Positive»: 5 ιστορίες ανθρώπων που σχετίζονται με τον ιό HIV

Μια μητέρα οροθετικού, ένα οροδιαφορετικό ζευγάρι, ένας εθελοντής χρήστης PrEP, ένας μαιευτήρας κι ένας γιατρός «βετεράνος» στο μέτωπο του HIV/AIDS συμμετέχουν στο φετινό πρότζεκτ της Θετικής Φωνής στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Πέθανε Σαν Σήμερα / Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία του Billy Bo

Το όμορφο αγόρι από την Κοκκινιά που στα λαμπερά '80s ήταν ο σούπερσταρ της μόδας και της αθηναϊκής κοσμικής ζωής ήταν από τα πρώτα θύματα του AIDS στη χώρα μας. Πέθανε σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1987.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Εικαστικά / Φρα Αντζέλικο: «Ένας μεγάλος ζωγράφος, ένας άγιος άνθρωπος»

Η έκθεση «Beato Angelico», συγκεντρώνει στο Palazzo Strozzi και στο Mουσείο του Αγίου Μάρκου στη Φλωρεντία περισσότερα από 140 έργα με δάνεια από 70 συλλογές ιδιωτών και μουσείων και φιλοδοξεί να εδραιώσει τη φήμη του Φρα Αντζέλικο ως κορυφαίου δασκάλου της Αναγέννησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Εικαστικά / Γιατί η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα μυστήριο της Τέχνης

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1669 ο φλαμανδός ζωγράφος Ρέμπραντ φαν Ράιν. Αυτός ο πίνακας υπήρξε η πραγματική αιτία της οικονομικής καταστροφής του καλλιτέχνη ή πρόκειται περί θεωρίας συνωμοσίας;
THE LIFO TEAM
«Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Εικαστικά / «Πρωτόλεια»: Οι πρώτες πινελιές αλλάζουν μέσα στα χρόνια αλλά πάντα κάτι μένει

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, χαρτογραφεί την πορεία έντεκα Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών και θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: «Σε μια πορεία πλούσια, γεμάτη ανατροπές αλλά και επαναλήψεις, ποιες ήταν οι πρωτόλειες αναζητήσεις τους, στις οποίες επέτρεψαν ακολούθως να εισχωρήσουν στις ώριμες αποφάσεις τους»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Εικαστικά / Aμερικανικός σουρεαλισμός; Κι όμως υπάρχει. Απλώς δεν το γνώριζε κανείς

Μια έκθεση στο Μουσείο Γουίτνεϊ ενώνει διαφορετικές φωνές και αποκαλύπτει την άγνωστη ως τώρα τάση Αμερικανών καλλιτεχνών που στράφηκαν στον σουρεαλισμό για να εκφράσουν την ταραχώδη δεκαετία του '60.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
"Η κούνια" του Φραγκονάρ: Στο φως τα ζουμερά μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Εικαστικά / «Η Κούνια» του Φραγκονάρ: Τα μυστικά και η ίντριγκα του πιο αυθάδικου έργου του ροκοκό

Η περίφημη «Κούνια» με τη σκηνοθεσία της συνεύρεσης των σωμάτων και των ψυχών με τρόπο ακόλαστο, πονηρό ή ανοιχτό σε μια νέα ηθική, έργο – σταρ της περίφημης συλλογής Wallace στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκε φέρνοντας στο φως άτακτες λεπτομέρειες που ενισχύουν την αυθάδεια του έργου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Παναγοπούλου

Εικαστικά / Ειρήνη Παναγοπούλου: Η μεγάλη Ελληνίδα συλλέκτρια Τέχνης μιλά στη LIFO

Η γνωστή συλλέκτρια μιλά στη LiFO για το ταξίδι της στην τέχνη μέσα από τη συγκρότηση της μεγάλης και σπάνιας συλλογής της, μέρος της οποίας θα δούμε με αφορμή την έκθεση «Fernweh ή νοσταλγία για άγνωστους τόπους».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Εικαστικά / Μυρτώ Ξανθοπούλου: «Έχω ψίχουλα, έχω τα περισσεύματα; Με αυτά θα δουλέψω»

Η γεννημένη στο Ελσίνκι καλλιτέχνιδα που κέρδισε το βραβείο Young Artist της φετινής Art Athina μιλάει για το έργο της που βασίζεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος, στη χειρωνακτική εργασία και στη σχέση της με τη γλώσσα. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα «χρονικό της αναισθησίας» με έργα υψηλής δόνησης 

Εικαστικά / Κωνσταντίνος Λαδιανός: «Πού πήγε όλη αυτή η επιδεξιότητα των χεριών που είχαν οι παλιότεροι»

Η παράδοση, η αγιολογική γραμματεία και η λαϊκή μυθολογία συνυπάρχουν στον κόσμο του ταλαντούχου καλλιτέχνη, εμπλέκοντας το προσωπικό βίωμα με καθηλωτικές αλληγορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Εικαστικά / Ένας μνημειώδης φτερωτός ταύρος στο Μουσείο Ακρόπολης

Με το έργο του στον εξωτερικό χώρο του μουσείου ο Michael Rakowitz συνομιλεί με τα έργα της κλασικής αρχαιότητας και υπενθυμίζει τα μάταια ταξίδια ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών που «ξεσπιτώνονται».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Εικαστικά / Η Συλλογή Λέοναρντ Λόντερ θα δώσει το φιλί της ζωής στην αγορά της τέχνης;

Με πυρήνα της συλλογής του Λόντερ ένα από τα διασημότερα έργα του Κλιμτ, που εκτιμάται ότι η πώλησή του θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια δολάρια, η βραδιά της δημοπρασίας στον οίκο Sotheby’s φιλοδοξεί να προσελκύσει ξανά τους μεγάλους συλλέκτες. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζένη Μαρκέτου

Οι Αθηναίοι / Τζένη Μαρκέτου: «Οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό»

Στην Αμερική έμαθε πως η τέχνη είναι κοινωνική υπόθεση, πως ο κόσμος δεν εξαντλείται στις γκαλερί. Η πρώτη της παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, που προκάλεσε αντιδράσεις, της δίδαξε ότι ένα έργο οφείλει να μοιάζει σαν να υπήρχε πάντα εκεί. Με τη νέα της εγκατάσταση στο Μέγαρο Μουσικής μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ