Αφγανιστάν: Τα λεωφορεία-βιβλιοθήκες επιστρέφουν στην Καμπούλ και σκορπούν παιδικά χαμόγελα

Αφγανιστάν: Τα λεωφορεία-βιβλιοθήκες επιστρέφουν στην Καμπούλ και σκορπούν παιδικά χαμόγελα Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press / Αρχείου.
0

Μπροστά από ένα ορφανοτροφείο της Καμπούλ, επιστρέφουν τα χαμόγελα των παιδιών: Κυριακή, το λεωφορείο που έχει μετατραπεί σε βιβλιοθήκη είναι και πάλι εκεί, για πρώτη φορά από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου.

«Αισθάνομαι πραγματικά χαρούμενη. Μπορώ να μελετήσω ξανά τα βιβλία που αγαπώ», λέει η 11χρονη Αρέζο Αζίζι, δείχνοντας το αγαπημένο της: ένα βιβλίο αριθμητικής όπου όσο περισσότερο ξέρει μια γάτα να μετράει, τόσο περισσότερα κομμάτια τυριού κερδίζει.

Η 11χρονη κάθεται σε αυτό το όχημα όπου οι σειρές των καθισμάτων έχουν αφαιρεθεί και έχουν αντικατασταθεί από τραπέζια, καρέκλες και ράφια γεμάτα με παιδικά βιβλία και μπλοκ ζωγραφικής. «Η βιβλιοθήκη δεν είχε έρθει εδώ και τρεις μήνες», εξηγεί, μέσα στη φασαρία που κάνουν τα παιδιά.

Πέντε από αυτά τα λεωφορεία κυκλοφορούν στην Καμπούλ, νοικιασμένα και εξοπλισμένα από την τοπική μη κυβερνητική οργάνωση «Charmaghz», που διευθύνει η Φρέστα Καρίμ, Αφγανή πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία.

Εκατοντάδες μικροί Αφγανοί επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κινητές βιβλιοθήκες που διασχίζουν την πρωτεύουσα, επισκέπτονται σχολεία και ορφανοτροφεία που μερικές φορές είναι πολύ φτωχά. Αλλά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, «χάσαμε σχεδόν όλους τους χορηγούς μας», τονίζει ο Άχμαντ Φαχίμ Μπαρακάτι, υποδιευθυντής της ΜΚΟ. 

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν έδωσε άδεια στις κινητές βιβλιοθήκες να κυκλοφορούν. Κατόπιν όμως έπρεπε να εξασφαλιστεί, αυτές τις τελευταίες ημέρες, η συγκατάθεση του υπουργείου Μεταφορών, ιδιοκτήτη των οχημάτων αυτών, εξηγεί ο Μπαρακάτι.

Η 22χρονη βιβλιοπώλης Ραμζία Αμπντί Χάιλ, που φορά μαύρο μακρύ φόρεμα και μαύρη μαντήλα, είναι εξίσου ενθουσιασμένη με τα παιδιά που θα επιστρέψουν. «Είναι ένα εξαίσιο συναίσθημα. Ειδικά αυτή τη στιγμή που δεν έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία», αναφέρει.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών επλήγη ιδιαίτερα από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, με τα γυμνάσια και τα λύκεια κυρίως να μην επιτρέπεται να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

«Δεχόμαστε επίσης παιδιά του δρόμου και μου αρέσει να τα φροντίζω γιατί συνήθως αυτά δεν πηγαίνουν σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να τους βοηθώ», υπογραμμίζει η βιβλιοπώλης, η οποία έχει μαζί της «ισλαμικά βιβλία», «βιβλία ιστορίας στ' αγγλικά και στα νταρί» (αφγανικά περσικά), «βιβλία ζωγραφικής», «παιχνίδια».

Η ΜΚΟ «Charmaghz» έχει χρήματα μόλις για περίπου ένα μήνα για να κινήσει τα λεωφορεία, υπογραμμίζει ο Μπαρακάτι. «Μαζεύουμε χρήματα στο διαδίκτυο από όλο τον κόσμο και ελπίζω ότι θα έχουμε αρκετούς χορηγούς και δωρητές για να συνεχίσουμε», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM