Αφγανιστάν: Τα λεωφορεία-βιβλιοθήκες επιστρέφουν στην Καμπούλ και σκορπούν παιδικά χαμόγελα

Αφγανιστάν: Τα λεωφορεία-βιβλιοθήκες επιστρέφουν στην Καμπούλ και σκορπούν παιδικά χαμόγελα Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press / Αρχείου.
0

Μπροστά από ένα ορφανοτροφείο της Καμπούλ, επιστρέφουν τα χαμόγελα των παιδιών: Κυριακή, το λεωφορείο που έχει μετατραπεί σε βιβλιοθήκη είναι και πάλι εκεί, για πρώτη φορά από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου.

«Αισθάνομαι πραγματικά χαρούμενη. Μπορώ να μελετήσω ξανά τα βιβλία που αγαπώ», λέει η 11χρονη Αρέζο Αζίζι, δείχνοντας το αγαπημένο της: ένα βιβλίο αριθμητικής όπου όσο περισσότερο ξέρει μια γάτα να μετράει, τόσο περισσότερα κομμάτια τυριού κερδίζει.

Η 11χρονη κάθεται σε αυτό το όχημα όπου οι σειρές των καθισμάτων έχουν αφαιρεθεί και έχουν αντικατασταθεί από τραπέζια, καρέκλες και ράφια γεμάτα με παιδικά βιβλία και μπλοκ ζωγραφικής. «Η βιβλιοθήκη δεν είχε έρθει εδώ και τρεις μήνες», εξηγεί, μέσα στη φασαρία που κάνουν τα παιδιά.

Πέντε από αυτά τα λεωφορεία κυκλοφορούν στην Καμπούλ, νοικιασμένα και εξοπλισμένα από την τοπική μη κυβερνητική οργάνωση «Charmaghz», που διευθύνει η Φρέστα Καρίμ, Αφγανή πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία.

Εκατοντάδες μικροί Αφγανοί επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κινητές βιβλιοθήκες που διασχίζουν την πρωτεύουσα, επισκέπτονται σχολεία και ορφανοτροφεία που μερικές φορές είναι πολύ φτωχά. Αλλά μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, «χάσαμε σχεδόν όλους τους χορηγούς μας», τονίζει ο Άχμαντ Φαχίμ Μπαρακάτι, υποδιευθυντής της ΜΚΟ. 

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν έδωσε άδεια στις κινητές βιβλιοθήκες να κυκλοφορούν. Κατόπιν όμως έπρεπε να εξασφαλιστεί, αυτές τις τελευταίες ημέρες, η συγκατάθεση του υπουργείου Μεταφορών, ιδιοκτήτη των οχημάτων αυτών, εξηγεί ο Μπαρακάτι.

Η 22χρονη βιβλιοπώλης Ραμζία Αμπντί Χάιλ, που φορά μαύρο μακρύ φόρεμα και μαύρη μαντήλα, είναι εξίσου ενθουσιασμένη με τα παιδιά που θα επιστρέψουν. «Είναι ένα εξαίσιο συναίσθημα. Ειδικά αυτή τη στιγμή που δεν έχουν ανοίξει όλα τα σχολεία», αναφέρει.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών επλήγη ιδιαίτερα από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, με τα γυμνάσια και τα λύκεια κυρίως να μην επιτρέπεται να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

«Δεχόμαστε επίσης παιδιά του δρόμου και μου αρέσει να τα φροντίζω γιατί συνήθως αυτά δεν πηγαίνουν σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να τους βοηθώ», υπογραμμίζει η βιβλιοπώλης, η οποία έχει μαζί της «ισλαμικά βιβλία», «βιβλία ιστορίας στ' αγγλικά και στα νταρί» (αφγανικά περσικά), «βιβλία ζωγραφικής», «παιχνίδια».

Η ΜΚΟ «Charmaghz» έχει χρήματα μόλις για περίπου ένα μήνα για να κινήσει τα λεωφορεία, υπογραμμίζει ο Μπαρακάτι. «Μαζεύουμε χρήματα στο διαδίκτυο από όλο τον κόσμο και ελπίζω ότι θα έχουμε αρκετούς χορηγούς και δωρητές για να συνεχίσουμε», δήλωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Φέρεται να έδωσε εντολή για σχέδιο εισβολής στη Γροιλανδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει ζητήσει από τους διοικητές των ειδικών δυνάμεων να εκπονήσουν σχέδιο εισβολής, παρά τις αντιδράσεις κορυφαίων στρατιωτικών και τις ανησυχίες για τη συνοχή του ΝΑΤΟ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Διεθνή / ΗΠΑ: Kαλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από τη Βενεζουέλα λόγω επικίνδυνων ένοπλων ομάδων

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ένοπλες ομάδες φέρεται να στήνουν οδοφράγματα και να ελέγχουν οχήματα προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικανούς
THE LIFO TEAM