Εμφανίστηκε στο δικαστήριο η 96χρονη πρώην γραμματέας των Ναζί, που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου

Εμφανίστηκε στο δικαστήριο η 96χρονη πρώην γραμματέας των Ναζί που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου Facebook Twitter
AP
0

Ενώπιον δικαστηρίου στη βόρεια Γερμανία παρουσιάστηκε μία 96χρονη πρώην γραμματέας διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Stutthof, για να της απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες.

Το κατηγορητήριο που διαβάστηκε ενώπιον του κρατικού δικαστηρίου στο Itzehoe, κοντά στο Αμβούργο, κατηγορεί την Irmgard Furchner για συμμετοχή σε περισσότερες από 11.000 δολοφονίες.

Η Furchner είχε προσπαθήσει να μην παραστεί στην έναρξη της δίκης της τον περασμένο μήνα και επιχείρησε να διαφύγει. Ωστόσο, λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, συνελήφθη από την αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση.

Η κατηγορούμενη μεταφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου με αναπηρικό καροτσάκι για να ακούσει το κατηγορητήριο, το οποίο δεν μπορούσε να διαβαστεί ερήμην της.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν την Furchner ότι ήταν μέρος του μηχανισμού στο ναζιστικό στρατόπεδο Stutthof κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου πριν από περισσότερα από 75 χρόνια.

Σύμφωνα με την καταγγελία εναντίον της, η 96χρονη «βοήθησε (και συνέβαλε) τους υπεύθυνους του στρατοπέδου στη συστηματική δολοφονία εκείνων που φυλακίστηκαν εκεί μεταξύ Ιουνίου 1943 και Απριλίου 1945, με την εργασία της ως στενογράφος και δακτυλογράφος στο γραφείο του διοικητή του στρατοπέδου».

Η κατηγορούμενη δεν απάντησε στις κατηγορίες εναντίον της ενώ η δίκη έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί στις 26 Οκτωβρίου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στο Stutthof και τα γύρω στρατόπεδα, ή σε λεγόμενες πορείες θανάτου στο τέλος του πολέμου.

Η Furchner δικάζεται από το δικαστήριο ανηλίκων επειδή κατά τη διάρκεια των φερόμενων εγκλημάτων ήταν κάτω των 21 ετών.

Με πληροφορίες του AP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM