Πέθανε o βασικός ύποπτος της πιο μεγάλης κλοπής έργων τέχνης στο μουσείο Γκάρντνερ, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται

Πέθανε ένας βασικός ύποπτος της πιο μεγάλης κλοπής έργων τέχνης στο μουσείο Γκάρντνερ, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται Facebook Twitter
Το κενό πλαίσιο από ένα έργο τέχνης που κλάπηκε μαζί με άλλα δώδεκα από το μουσείο Ιζαμπέλα Στιούαρτ Γκάρντνερ | AP Photo/Josh Reynolds
0

Μπορεί να έχουν περάσει 31 χρόνια από την διάσημη κλοπή έργων τέχνης από το μουσείο Ιζαμπέλα Στιούαρτ Γκάρντνερ της Βοστώνης με πίνακες αξίας άνω των 500 εκ. δολαρίων να κάνουν φτερά σε μια νύχτα και να μην έχει βρεθεί πουθενά το παραμικρό ίχνος τους, αλλά οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει.  

Ο επικεφαλής ερευνητής του μουσείου της Βοστώνης ελπίζει ότι θα εμφανιστούν νέοι λόγοι μετά το θάνατο ενός ύποπτου μαφιόζου που ήταν επί σειρά ετών στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Ο Ρόμπερτ Τζεντίλε, που πέθανε σε ηλικία 85 ετών ήταν εδώ και χρόνια ύποπτος ότι κατείχε κάποια στιγμή μερικά από τα κομμάτια που είχαν κλαπεί από το Μουσείο. Αρνήθηκε ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο ή γνώση της θέσης των πινάκων μέχρι το τέλος της ζωής του.

Αλλά ο Άντονι Αμόρε, ο οποίος είναι διευθυντής ασφαλείας του μουσείου, είπε ότι οι ερευνητές δεν είχαν επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στον Τζεντίλε.

«Όταν κλέβονται αριστουργήματα όπως αυτά, συχνά ανακαλύπτονται και συχνά συμβαίνει μια ή δύο γενιές μετά τη ληστεία», είπε ο Αμόρε σε μια συνέντευξη. «Και μερικές φορές αυτό συμβαίνει επειδή όταν κάποιος πεθαίνει οι επόμενοι μπορεί να νιώσουν ελεύθεροι να μιλήσουν για αυτά που ξέρουν».

Πέθανε ένας βασικός ύποπτος της πιο μεγάλης κλοπής έργων τέχνης στο μουσείο Γκάρντνερ, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται Facebook Twitter
Έρευνες στο σπίτι του μαφιόζου Ρόμπερτ Τζεντίλε | AP Photo/Josh Reynolds

Ο εν ενεργεία εισαγγελέας των ΗΠΑ στη Μασαχουσέτη Νατ Μέντελ δήλωσε ότι το γραφείο του ενθαρρύνει οποιονδήποτε έχει πληροφορίες να επικοινωνήσει με το FBI.

Το μουσείο, το οποίο προσφέρει αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση των έργων τέχνης, διεξάγει την έρευνά του παράλληλα και σε συνεργασία με το FBI, δήλωσε ο Αμόρε.

Στις 18 Μαρτίου 1990, δύο άνδρες που μεταμφιέστηκαν σε αστυνομικούς της Βοστώνης μπήκαν στο μουσείο λέγοντας σε έναν φύλακα ότι έφτασαν λόγω του συναγερμού που χτύπησε, σύμφωνα με τις αρχές. Ο φύλακας και ένας συνεργάτης του βρέθηκαν με χειροπέδες στο υπόγειο, ενώ οι κλέφτες έφυγαν με 13 έργα τέχνης.

Τα κομμάτια που λείπουν περιλαμβάνουν το μόνο γνωστό θαλασσινό τοπίο του Ρέμπραντ, «Ο Χριστός στη Θύελλα στη Θάλασσα της Γαλιλαίας» και το «The Concert» του Βερμέερ, έναν από τους 40 γνωστούς πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα.

Πέθανε ένας βασικός ύποπτος της πιο μεγάλης κλοπής έργων τέχνης στο μουσείο Γκάρντνερ, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται Facebook Twitter
Το έργο «The Concert» του Βερμέερ. Φωτο: Wikipedia

Οι ομοσπονδιακές αρχές είχαν στοχοποιήσει τον Τζεντίλε, λέγοντας ότι μίλησε για τους κλεμμένους πίνακες με τους συγκρατούμενούς του στη φυλακή που βρισκόταν για άλλα αδικήματα και είπε κάποτε σε μυστικό πράκτορα του FBI ότι είχε πρόσβαση σε δύο από τους πίνακες και θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την πώληση του καθενός έναντι 500.000 δολαρίων. Το σπίτι του έξω από το Χάρτφορντ ερευνήθηκε αρκετές φορές από ομοσπονδιακούς πράκτορες και εξέτισε αρκετά χρόνια στη φυλακή αφού βρήκαν πυροβόλα όπλα που απαγορευόταν να κατέχει ως καταδικασμένος.

Ο Ρόμπερτ Φίσερ, ο οποίος εργάστηκε για την έρευνα ως μέλος του αμερικανικού εισαγγελέα στη Βοστώνη μέχρι το 2016, είπε ότι «αν όντως ήξερε ή είχε πληροφορίες για τους πίνακες εφόσον ήταν πολύ άρρωστος και η αμοιβή ήταν 10 εκατομμύρια δολάρια θα είχε μιλήσει».

Η εκπρόσωπος του FBI στη Βοστώνη, Κρίστεν Σέτερα, δήλωσε ότι η έρευνα για την κλοπή στο μουσείο παραμένει ενεργή. «Ερευνούμε δυναμικά κάθε συμβουλή που λαμβάνουμε», είπε.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαρχάκος για Σαββόπουλο: «Χαίρε Διόνυσε - Καλό σου κατευόδιο»

Πολιτισμός / Ξαρχάκος για Σαββόπουλο: «Χαίρε Διόνυσε - Καλό σου κατευόδιο»

«Ας θυμόμαστε πόσο σκληρά κρίθηκε, ας αναρωτηθούμε πόσο δημοκράτες είμαστε όταν αποδομούμε τόσο εύκολα τους καλλιτέχνες και όταν τους θέλουμε 'στα μέτρα μας'», έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος σε ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζένιφερ Λόπεζ και Φρέντι Κρούγκερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρέντι Κρούγκερ, Μπρους Σπρίνγκστιν και Τζένιφερ Λόπεζ από αύριο στους κινηματογράφους

Το δράμα γύρω από την ηχογράφηση του εμβληματικού άλμπουμ «Nebraska», η μιούζικαλ εκδοχή του «Φιλιού της Γυναίκας Αράχνης», το ντεμπούτο του youtuber Κρις Στάκμαν «Shelby Oaks» και η επανέκδοση του «Εφιάλτη στον Δρόμο με τις Λεύκες» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: Aνέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με την τολμηρή εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Λονδίνου

Πολιτισμός / Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ: Aνέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά με την τολμηρή εμφάνισή του στο Φεστιβάλ Λονδίνου

Με μια εμφάνιση γεμάτη τόλμη και υπονοούμενα, ο Σουηδός ηθοποιός απέδωσε για ακόμη μία φορά τη φετιχιστική αισθητική της νέας του ταινίας «Pillion»
LIFO NEWSROOM
Οι Times UK για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πολιτισμός / Βρετανικό Μουσείο: Τι έγραψαν οι Times για τις αντιδράσεις της Αθήνας μετά το δείπνο του Βρετανικού Μουσείου

Οι Times δίνουν περισσότερο βάρος στις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων του Μουσείου, ότι δηλαδή η προστασία των Γλυπτών του Παρθενώνα προτάσσεται έναντι κάθε άλλης εκδήλωσης
LIFO NEWSROOM