Η Credit Suisse έκλεισε τον λογαριασμό του Άι Γουέι Γουέι λόγω «ποινικού μητρώου» στην Κίνα

Η Credit Suisse έκλεισε τον λογαριασμό του Άι Γουέι Γουέι λόγω «ποινικού μητρώου» στην Κίνα Facebook Twitter
EPA/ESTELA SILVA
0

Ο Άι Γουέι Γουέι δήλωσε ότι η Credit Suisse τού είπε πως ο τραπεζικός λογαριασμός του ιδρύματός του στην Ελβετία θα κλείσει λόγω του «ποινικού μητρώου» του στην Κίνα. 

Ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής, διάσημος για την αρχιτεκτονική, τα γλυπτά και τα ντοκιμαντέρ του, δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για κάποιο έγκλημα. 

Τα σχόλια έκανε στον ιστότοπο Artnet, από την Γαλλία όπου ζει πλέον από τότε που εγκατέλειψε την Κίνα το 2015. 

Ο Άι Γουέι Γουέι είχε σχεδιάσει το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, αλλά συνάντησε σοβαρά προβλήματα όταν μίλησε κατά της κινεζικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να περάσει 81 ημέρες στην φυλακή το 2011. 

Σε άρθρο στο Artnet, γράφει μεταξύ άλλων πως την άνοιξη του 2021 έλαβε μια «αναπάντεχη ειδοποίηση» από την Credit Suisse.

«Η τράπεζα με ενημέρωσε πως κλείνει τον λογαριασμό μου στην Ελβετία. Το έκαναν, όπως έγραψαν, στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής κλεισίματος όλων των λογαριασμών από άτομα με ποινικό μητρώο. Πίστευαν (ή προσποιήθηκαν ότι πιστεύουν;) πως είχα καταδικαστεί για έγκλημα στην Κίνα. Λίγο ψάξιμο θα τους είχε αποδείξει πως ποτέ δεν κατηγορήθηκα επισήμως, πόσο μάλλον να καταδικαστώ για έγκλημα», σημείωσε. 

Όπως εξήγησε, έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες ενέργειες από τράπεζες σε Γερμανία και Χονγκ Κονγκ: «Αυτές οι τράπεζες είναι πολύ αλαζονικές. Ακόμη κι αν ανακαλέσουν την απόφαση, δεν έχω καμία πρόθεση να συνεργαστώ με μια τράπεζα, η οποία έχει τόσο περίεργη σχέση με την Κίνα». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM