«Blackout στα social media»: Τι θα ακολουθήσει τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ - Νέα στοιχεία

Τι θα γίνει όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ: Νέα στοιχεία - «Blackout στα social media και στοπ στα retweet» Facebook Twitter
Τι προβλέπει η Επιχείρηση London Bridge για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Επίσημο blackout στα social media και απαγόρευση των retweet περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η περίπλοκη, τεράστια επιχείρηση ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ


Απόρρητα έγγραφα με την κωδική ονομασία Επιχείρηση London Bridge που περιήλθαν στην κατοχή του Politico, αποκαλύπτουν την τεράστια έκταση του σχεδιασμού, αλλά και τον κυβερνητικό προβληματισμό για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τους αναγκαίους πόρους να τον φέρει εις πέρας.


Σύμφωνα με τη στρατηγική για τα social media, σχεδιάζεται να αλλάξει σε μαύρο το φόντο της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας με μια λιτή ανακοίνωση που θα επιβεβαιώνει το θάνατο της βασίλισσας. Από την άλλη, η ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (gov.uk) καθώς και οι λοιποί κυβερνητικοί ιστότοποι θα φέρουν ένα πένθιμο banner στην κορυφή τους. Μη επείγον περιεχόμενο δε θα δημοσιεύεται ενώ τα retweets θα απαγορευτούν ρητά - εκτός αν απομακρυνθούν από τον επικεφαλής επικοινωνίας της κυβέρνησης.

«Λεπτομέρειες από μπανάλ έως γελοίες»


H κηδεία της Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί δέκα ημέρες μετά το θάνατό της και θα κηρυχθεί «ημέρα εθνικού πένθους», αλλά όχι και αργία. Αν πέσει καθημερινή, θα έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών για το αν δώσουν ρεπό στο προσωπικό τους. 

Κατά τη νεκρική πομπή, το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στα Ανάκτορα του Γουεστμίνστερ όπου θα τοποθετηθεί σε βάθρο και θα παραμείνει ανοιχτό για λαϊκό προσκύνημα για 23 ώρες ημερησίως και τρεις ημέρες. 


«Οι λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος για τις 10 ημέρες μεταξύ του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ και της κηδείας της, κυμαίνονται από το μπανάλ έως το γελοίο», σημειώνει το Politico, επικαλούμενο συγκεκριμένο έγγραφο όπου εκφράζονται ανησυχίες για την αντιμετώπιση τυχόν δημόσιας οργής, αν οι σημαίες στη Ντάουνινγκ Στριτ δεν κυματίσουν μεσίστιες εντός δέκα λεπτών από την ενεργοποίηση του σχεδίου. Μάλιστα, αναφέρεται πως η Ντάουνινγκ Στριτ ενδέχεται να βασιστεί σε εξωτερικό συνεργάτη για τη δουλειά αυτή, εφόσον δεν διαθέτει «υπεύθυνο σημαίας». 


Παρότι τα έγγραφα αυτά δίνουν πληρέστερη εικόνα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει ήδη γνωστές κάποιες λεπτομέρειες, όπως ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί τηλεφωνικώς από έναν υπάλληλο πως «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», ενώ ο θάνατός της βασίλισσας Ελισάβετ θα ανακοινωθεί με έκτακτο δελτίο από το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η D-Day

Στα έγγραφα αποτυπώνονται και οι ανησυχίες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη διαχείριση του ογκωδέστατου αριθμού τουριστών, του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης τρομοκρατικής απειλής και του υπουργείου Μεταφορών για τον ακραίο συνωστισμό στη βρετανική πρωτεύουσα. 


Εσωτερικά, η μέρα θανάτου της βασίλισσας θα αναφέρεται ως «D-day» και κάθε μέρα που περνά έως την κηδεία θα παίρνει τον αντίστοιχο αριθμό, «D+1», «D+2» κ.ο.κ. 


Ο βασιλικός οίκος θα εκδώσει μια «επίσημη ειδοποίηση» με την οποία θα γνωστοποιεί την είδηση στο κοινό. Σύμφωνα με τα Politico, οι μόνιμοι γραμματείς των υπουργείων θα κοινοποιήσουν με συγκεκριμένο τρόπο την είδηση στους υπουργούς τους. Όπως επιτάσσει η οδηγία, πρέπει να πουν: «Μόλις πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας». 

Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν επίσης ένα e-mail από τη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο -σύμφωνα με το προσχέδιο- θα γράφει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, με λύπη σας ενημερώνω για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας».

Με τη λήψη αυτού του e-mail, οι σημαίες στο Γουάιτχολ θα κυματίσουν μεσίστιες. Ο στόχος είναι να γίνει όλο αυτό σε διάστημα δέκα λεπτών. 

Όπως διευκρινίζεται, πάντως, η αποκάλυψη των εγγράφων αυτών δεν υποδεικνύει ενδεχόμενη άμεση υλοποίηση του σχεδίου, καθώς η 95χρονη Ελισάβετ είναι καλά στην υγεία της και ακμαία. 

Με πληροφορίες από Politico/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Διεθνή / Ο Γούντι Άλεν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ξεπλένει» τα εγκλήματα της Ρωσίας με τη συμμετοχή του σε φεστιβάλ της Μόσχας

Ο Άλεν εμφανίστηκε διαδικτυακά σε πάνελ που παρουσίασε ο Ρώσος σκηνοθέτης Φιόντορ Μπονταρτσούκ, στενός πολιτικός σύμμαχος του Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM