Προβληματική η αντίληψη της προστασίας του πολίτη

citizen protection Facebook Twitter
Η αστυνομία σπεύδει, όταν κανείς δεν τη χρειάζεται (ειρηνική συνάθροιση πολιτών) και αδρανεί στα κρίσιμα (καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία). Φωτο: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΙ το κέντρο της Αθήνας μύριζε στάχτη. Ο ουρανός ήταν ένας θόλος κάπνας. Η ατμόσφαιρα τρομαχτικά θαμπή. Η καυτή κόλαση των κεντρικών δρόμων είχε γίνει ακόμα πιο καυτή. Οι γειτονιές που έτσι κι αλλιώς ζέχνουν έζεχναν κι άλλο. Κάτι τοξικό, βγαλμένο από κακά σχεδιασμένο κόμικ δυστοπίας, είχε ριχτεί πάνω μας.

Αλλά η κατάστασή μας σε τίποτα δεν συγκρινόταν με όσα έζησαν όσοι ήταν κοντά στη φωτιά. Κοιτάζοντας έξω απ' το παράθυρο και σκρολάροντας γι' ακόμα μια φορά την οδηγία να μη βγούμε απ' το σπίτι, γιατί αιωρούνταν επικίνδυνα, λεπτά σωματίδια, σκεφτόμουν με λύπη ότι δεν πρέπει ν' αφεθώ στην ιδέα πως «έτσι θα είναι τα πράγματα από δω και πέρα».

Ιδιωτικοποίηση της ζωής. Απαγορεύσεις, έλεγχος, κομμένες ελευθερίες. Οικολογική καταστροφή. Κάψιμο δέντρων. Κάψιμο σκύλων. Χαμένα άλογα, τρομαγμένες γάτες. Πουλιά που δεν βρίσκουν τις φωλιές τους. Επικίνδυνος αέρας που δεν κάνει να τον ανασάνεις. Και ΜΑΤ στις πόλεις, πάνω σε μηχανές, ντυμένα ρόμποκοπ, να προσθέτουν στο δυσοίωνο τοπίο με την απειλητική αισθητική των στολών τους.

Δεν είμαι απ' αυτούς που θεωρούν την αστυνομία περιττή, ίσως επειδή μένω στο κέντρο της Αθήνας και είμαι κορίτσι. Πρόσφατα φίλη μού έλεγε πόσο φοβάται να γυρίσει σπίτι το βράδυ λόγω εμπορίου ναρκωτικών στην πόρτα της. Άλλη κυκλοφορεί κυρίως με αμάξι όταν φοράει σορτς, γιατί σιχαίνεται το κοίταγμα, το σχόλιο.

Ιδιωτικοποίηση της ζωής. Απαγορεύσεις, έλεγχος, κομμένες ελευθερίες. Οικολογική καταστροφή. Κάψιμο δέντρων. Κάψιμο σκύλων. Χαμένα άλογα, τρομαγμένες γάτες. Πουλιά που δεν βρίσκουν τις φωλιές τους. Επικίνδυνος αέρας που δεν κάνει να τον ανασάνεις. Και ΜΑΤ στις πόλεις, πάνω σε μηχανές, ντυμένα ρόμποκοπ, να προσθέτουν στο δυσοίωνο τοπίο με την απειλητική αισθητική των στολών τους.

Ακούμε τέτοια διαρκώς. Μαθαίνουμε για ειδεχθή εγκλήματα. Τα θύματά τους είναι γυναίκες. Κάθε μήνα μετράμε μία χαμένη. Κάποια που δεν μπόρεσε να φύγει, γιατί δεν υπήρχαν οι δομές, η ενημέρωση και το δίκτυο προστασίας που θα της εξασφάλιζε τη ζωή.

Ακούσαμε για την κοπέλα που γλίτωσε με δυσκολία απ' το μπουντρούμι της εκμετάλλευσής της. Η αστυνομία δεν ήταν εκεί να τη στηρίξει στην προσπάθειά της να ξαναπάρει τη ζωή απ' την αρχή, μακριά απ' τα τέρατα. Βρέθηκε μια σερβιτόρα που είπε «εάν θέλεις βοήθεια, έλα σ' εμένα». Άλλη την πυροβόλησαν, άλλη τη ρίξανε στα βράχια.

Η πραγματικότητα ξεμπροστιάζει τη λάθος, εμμονικά καταπιεστική και επικίνδυνη για τις ελευθερίες μας και τη ζωή μας εκτίμηση κινδύνων στην οποία έχει αφεθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η αστυνομία σπεύδει, όταν κανείς δεν τη χρειάζεται (ειρηνική συνάθροιση πολιτών) και αδρανεί στα κρίσιμα (καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία). Είναι αμέσως εκεί, αν τυχόν γίνει καμιά πορεία διαμαρτυρίας ή πάρτι σε ιδιωτικό χώρο.

Στις πορείες των λεγόμενων αντιεμβολιαστών τα ΜΑΤ και τα οχήματα καταστολής γεμίζουν το Σύνταγμα, παρόλο που οι αντιεμβολιαστές βλάπτουν τους γύρω τους με τις εσφαλμένες απόψεις τους και τα σταγονίδια τους κι όχι με επιθέσεις. Ποιος ωφελείται όταν περικυκλώνονται απ' την αστυνομία λοιπόν; Η αίσθησή τους ότι «επαναστατούν»; Πόσο μάς κοστίζουν τα γυαλιστερά οχήματα καταστολής κι οι τρομαχτικές στολές (που καθιστούν απάνθρωπες τις συνθήκες εργασίας και γι' αυτούς που τις φοράνε); Τα βλέπουμε παντού γύρω μας στην Αθήνα, όμως ποιον προστατεύουν πραγματικά και από τι; Είναι αυτή η μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ πάνω σε μηχανές που αναπτύσσουν ταχύτητα ανάμεσα σε πεζούς αυτό που χρειαζόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε ως προστασία του πολίτη;

Πόροι θα μπορούσαν να διοχετευτούν για την ενίσχυση της πυροσβεστικής και για πιο έγκαιρες προληπτικές επεμβάσεις στις δασώδεις εκτάσεις, αφού προφανώς η χώρα έχει μόνιμο πρόβλημα με τις φωτιές. Πόροι θα μπορούσαν να διοχετευτούν στη δημιουργία ομάδων άμεσης επέμβασης και στήριξης για τα θύματα της έμφυλης βίας μέσα στα αστυνομικά τμήματα.

Αυτό δεν το επιτρέπει η μέχρι τώρα εκτίμηση ρίσκου του υπουργείου. Βάσει αυτής, οι πολίτες πρέπει να προστατευτούν πρωτίστως απ' τον κακό τους εαυτό κι από τους συμπολίτες τους, εξού και τα ΜΑΤ σε κάθε δρόμο του κέντρου ν' αράζουν πάνοπλα ανάμεσα στους πεζούς.

Δεν νιώθουμε ασφαλείς. Κάποια ζώα δεν θα ξαναβρούν τις φωλιές τους, κάηκαν. Τα δέντρα λιγόστεψαν. Το καταπράσινο και τεράστιας ιστορικής σημασίας Τατόι κινδύνευσε. Ο αέρας έγινε πνιγηρός. Η φύση συρρικνώνεται σαν να μας τραβάει κάποιος το χαλί κάτω απ' τα πόδια.

Άνθρωποι θα προστεθούν στους ήδη πολλούς συνανθρώπους μας που έχουν τραύμα ή θρηνούν απώλειες απ' τις φωτιές. Και η κακοποίηση των γυναικών μες στην ελληνική οικογένεια θα συνεχίζεται, μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε και η αξιωματικός υπηρεσίας να μπορεί να ψιθυρίσει πειστικά «εάν θέλεις βοήθεια, έλα σ' εμένα».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

αντιεμβολιαστές

Οπτική Γωνία / Εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές: Ο νέος διχασμός που διαμορφώνει και πολιτικές στρατηγικές

Άλλος ένας διχασμός, αυτός των «εμβολιαστών» vs. «αντιεμβολιαστών», έχει κυριαρχήσει στη χώρα και οι πολιτικές δυνάμεις τον αξιοποιούν προς όφελός τους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μας τελειώνει το περιβάλλον, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτό

Β. Στεργίου / Μας τελειώνει το περιβάλλον, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτό

Το περιβάλλον είναι ένα άγνωστο πεδίο για τους πολίτες της χώρας. Κι ενώ η λύση σε μια τόσο σύνθετη κρίση απαιτεί διεθνή συντονισμό και αποφάσεις σε υψηλό επίπεδο, όλοι μας μπορούμε να παίξουμε ρόλο στα πράγματα.
ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM
 Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Οπτική Γωνία / Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 έως την ανταλλαγή πυραύλων το 2025, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πολυεπίπεδες γεωπολιτικές διαμάχες της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Ρεπορτάζ / Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Κινδυνεύει το άρωμα της Αθήνας; Στα μικρά λευκά άνθη της νεραντζιάς χρωστάμε κάθε άνοιξη το υπέροχο άρωμα στις γειτονιές και στους δρόμους της πόλης. Οι νεραντζιές όμως προσβάλλονται από ένα έντομο-εισβολέα που έρχεται από την Ασία, το οποίο γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθεί με την εισαγωγή του φυσικού του εχθρού από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

Οπτική Γωνία / Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

« Με εκνευρίζουν πλέον σχεδόν τα πάντα σε αυτήν τη νέα Αθήνα: από τη φασαρία και το μποτιλιάρισμα με τα τουριστικά λεωφορεία και τα μαύρα βανάκια ως τα χρυσά στεφανάκια που φοράνε τα κορίτσια στο κεφάλι τους»
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Οπτική Γωνία / Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίθεση στο Ιράν; Γιατί η ισορροπία ισχύος εισέρχεται πλέον σε μια εξαιρετικά ρευστή και επικίνδυνη φάση; Και γιατί η νέα αυτή κλιμάκωση προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή, ελεύθερη και χωρίς ταμπέλες

Οπτική Γωνία / Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή και χωρίς ταμπέλες

Γιατί οι νέοι αμφισβητούν τα πρότυπα των millennials, τι είναι το «slowmance» και τι σημαίνει η αποδοχή της ταυτότητας φύλου για την ψυχική τους υγεία; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ