Τόκιο: Λευκορωσίδα σπρίντερ λέει ότι την πήγαν στο αεροδρόμιο παρά τη θέλησή της για να φύγει, επειδή έκανε παράπονα

Τόκιο: Λευκορωσίδα σπρίντερ λέει ότι την πήγαν στο αεροδρόμιο παρά τη θέλησή της για να φύγει, επειδή έκανε παράπονα Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΕPA
0

Μία σπρίντερ από τη Λευκορωσία δήλωσε στο Reuters ότι την πήγαν στο αεροδρόμιο παρά τη θέλησή της, προκειμένου να επιβιβαστεί σε πτήση για να επιστρέψει στη χώρα της, μετά τα παράπονα που διατύπωσε για τους εθνικούς προπονητές στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο

Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, η οποία αναμενόταν να αγωνιστεί στα 200 μ. των Ολυμπιακών αγώνων τη Δευτέρα, δήλωσε στο Reuters ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα της. Δήλωσε ακόμη ότι ζήτησε την προστασία της ιαπωνικής αστυνομίας στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο, προκειμένου να μην αναγκαστεί να επιβιβαστεί στην πτήση. 

«Δεν θα επιστρέψω στη Λευκορωσία», έγραψε σε μήνυμα προς το Reuters μέσω Telegram. 

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι οι προπονητές αποφάσισαν να αποσύρουν την Τσιμανούσκαγια από της διοργάνωση έπειτα από συμβουλές των γιατρών, σχετικά με τη «συναισθηματική, ψυχολογική» κατάστασή της. 

Φωτορεπόρτερ του Reuters είδε την αθλήτρια να στέκεται δίπλα σε Ιάπωνες αστυνομικούς. «Νομίζω ότι είμαι ασφαλής. Είμαι με την αστυνομία», δήλωσε η αθλήτρια. Αστυνομικός από το αεροδρόμιο επιβεβαίωσε ότι ένστολοι βρίσκονταν μαζί με αθλήτρια των Ολυμπιακών αγώνων από τη Λευκορωσία, στο Terminal 3.

Πηγή από το Belarusian Sport Solidarity Foundation, που υποστηρίζει αθλητές που έχουν φυλακιστεί ή τεθεί στο περιθώριο εξαιτίας των πολιτικών απόψεών τους, ανέφερε ότι η Τσιμανούσκαγια σχεδίαζε να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία ή την Αυστρία, τη Δευτέρα

«Ζητάω τη βοήθεια της ΔΟΕ»

Η 24χρονη σπρίντερ γύρισε ένα βίντεο, το οποίο δημοσίευσε στο Telegram το εν λόγω ίδρυμα, στο οποίο ζητούσε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να εμπλακεί στην υπόθεσή της. 

«Ζητάω τη βοήθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Υπάρχει πίεση εναντίον μου. Προσπαθούν να με βγάλουν από τη χώρα χωρίς την άδειά μου. Ζητώ από τη ΔΟΕ να παρέμβει», ανέφερε στο βίντεο. 

Λίγο αργότερα, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι μίλησε με την αθλήτρια και ότι την συνοδεύει άνθρωπος της διοργάνωσης στο αεροδρόμιο. «Μας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής», ανέφερε η ΔΟΕ σε ανάρτηση, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τσιμανούσκαγια και τις αρχές «για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, τις προσεχείς ημέρες». 

Σε προηγούμενη ανάρτηση η ΔΟΕ ανέφερε ότι εξετάζει την κατάσταση και πως ζήτησε διευκρινίσεις από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας. 

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, ευχαρίστησε τη ΔΟΕ για τη γρήγορη αντίδρασή της.

 

«Δικαιούται διεθνή προστασία και να συνεχιστεί η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες. Επίσης, είναι κρίσιμης σημασίας να διερευνηθούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αθλητών από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας», έγραψε ακόμη σε ανάρτησή της.

 

«Αμέλεια» από τους προπονητές

Η Τσιμανούσκαγια δήλωσε ότι το προπονητικό επιτελείο εμφανίστηκε στο δωμάτιό της σήμερα, Κυριακή και της είπαν να μαζέψει τα πράγματά της. Μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο, ενώ αναμενόταν να τρέξει στα 200 μ. αύριο και στα 4Χ400 μ. την Πέμπτη. 

Η αθλήτρια δηλώνει ότι την έβγαλαν από την ομάδα «εξαιτίας του γεγονότος ότι μίλησα στο Instagram για την αμέλεια των προπονητών μας».  

Προηγουμένως η Τσιαμνούσκαγια είχε διαμαρτυρηθεί ότι μπήκε στην ομάδα των 4Χ400 μ. όταν διαπιστώθηκε ότι κάποια μέλη της ομάδας δεν είχαν δικαίωμα να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς αγώνες, επειδή δεν είχαν υποβληθεί σε επαρκή αριθμό ελέγχων ντόπινγκ. 

«Κάποια από τα κορίτσια μας δεν ταξίδεψαν εδώ για να αγωνιστούν στη σκυταλοδρομία 4Χ400 μ. επειδή δεν είχαν αρκετούς ελέγχους ντόπινγκ», δήλωσε η Τσιμανούσκαγια στο Reuters, από το αεροδρόμιο. 

«Και ο προπονητής με πρόσθεσε στη σκυταλοδρομία χωρίς να το γνωρίζω. Μίλησα για αυτό δημόσια. Ο αρχιπροπονητής ήρθε και μου είπε ότι υπάρχει εντολή άνωθεν να με βγάλουν (από την ομάδα)», συμπλήρωσε. 

Συμπλήρωσε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με Λευκορώσους που μένουν στην Ιαπωνία, προκειμένου να την πάρουν από το αεροδρόμιο. 

Παρότι στη Λευκορωσία οι κορυφαίοι αθλητές συχνά βασίζονται στην κρατική χρηματοδότηση, κάποιοι από αυτούς έχουν μετάσχει στις διαδηλώσεις κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αρκετοί φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους η μπασκετμπολίστρια Γελένα Λεουτσάνκα και ο δεκαθλητής Αντρέι Κραουτσάνκα. Άλλοι έχασαν τις δουλειές τους στο δημόσιο, ή τους έδιωξαν από την εθνική ομάδα, επειδή υποστήριζαν την αντιπολίτευση. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Αθλητισμός / Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Ο τεχνικός διευθυντής της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταδικάστηκε σε αναστολή 18 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ στη Γαλλία μετά τη σύλληψή του σε πτήση με παιδικές πορνογραφικές εικόνες. Η JFA τερμάτισε άμεσα το συμβόλαιό του
LIFO NEWSROOM
Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αθλητισμός / Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αυτή τη φορά, οδήγησε την εθνική ομάδα της Τουρκίας σε σαρωτική επικράτηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
LIFO NEWSROOM
Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Αθλητισμός / Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Ο ποδηλάτης Aurelien Fontenoy κατέρριψε κάθε ρεκόρ ανεβαίνοντας τον Πύργο του Άιφελ με ποδήλατο σε μόλις 12 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσει το έδαφος. Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα στο πλαίσιο του πρότζεκτ “The Climb”, που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Η Γκόου Αχέντ Ιγκλς μέχρι χτες είχε κερδίσει εκτός έδρας μόνο τέσσερις φορές για το Κύπελλο Ιντερτότο - Τελευταία εκτός έδρας νίκη στις 2 Αυγούστου του 1969 εναντίον της Λουγκάνο
LIFO NEWSROOM
ΛΕΣΤΕΡ ΑΓΓΛΙΑ CHAMPIONSHIP

Αθλητισμός / Από το θαύμα του 2016 στην οικονομική κρίση – Πώς έφτασε η Λέστερ σε δικαστική διαμάχη για 200 εκατ. λίρες

Η Λέστερ Σίτι κατηγορείται για παραβίαση οικονομικών κανονισμών και κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών στην Championship - Τι έφερε την κρίση, ο ρόλος του Σιφουέντες και πώς η απόφαση θα κρίνει το μέλλον του συλλόγου
LIFO NEWSROOM