Πούτιν: Δεν θα συνέβαινε Παγκόσμιος Πόλεμος, ακόμη κι αν η Ρωσία βύθιζε το βρετανικό αντιτορπιλικό

Πούτιν: Δεν θα συνέβαινε Παγκόσμιος Πόλεμος, ακόμη κι αν η Ρωσία βύθιζε το βρετανικό αντιτορπιλικό Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Την άποψη ότι ακόμη κι αν η Ρωσία βύθιζε το βρετανικό αντιτορπιλικό Defendor στη Μαύρη Θάλασσα πριν από μία εβδομάδα, δεν θα συνέβαινε Παγκόσμιος Πόλεμος, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«Ακόμη κι αν βυθίζαμε αυτό το πλοίο, θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι ο κόσμος θα έφθανε στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, διότι εκείνοι, που τα πράττουν αυτά, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βγουν νικητές από τον πόλεμο αυτό», απάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ερωτηθείς στο πλαίσιο της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής «Ευθεία Γραμμή» αν ο κόσμος έφθασε στο χείλος ενός τέτοιου πολέμου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα χαιρόταν με την έναρξη ενός νέου πολέμου, «αν και τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε για τι αγωνιζόμαστε, αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας, το έδαφός μας, για το μέλλον μας».

Αναφερόμενος στο επεισόδιο της 23ης Ιουνίου κοντά στις ακτές της Κριμαίας, κατά το οποίο ρωσικό σκάφος και αεροπλάνο έριξαν προειδοποιητικά πυρά στην πορεία του Defendor, ο Ρώσος πρόεδρος το χαρακτήρισε «ολοφάνερα προβοκάτσια» και μάλιστα «συνδυαστική, που πραγματοποιήθηκε όχι μόνο από Βρετανούς, αλλά και Αμερικανούς».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναρωτήθηκε ρητορικά «για ποιο λόγο χρειάστηκε να γίνει αυτή η προβοκάτσια» και μάλιστα λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση κορυφής, που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη, και απάντησε ο ίδιος «για να υπογραμμιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. στο ΝΑΤΟ) αντιμετωπίζουν χωρίς σεβασμό την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας για την ένωσή τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία», προσθέτοντας «καλώς, μην την αναγνωρίζετε περαιτέρω, για ποιο λόγο να υλοποιείτε παρόμοιας φύσης προβοκάτσιες;».

Η Μόσχα θεωρεί από το 2014 ρωσικό έδαφος τη χερσόνησο της Κριμαίας, βασιζόμενη στο δημοψήφισμα, που διοργάνωσε η τοπική βουλή, το οποίο τάχθηκε σε ποσοστό 96% και πλέον υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία, διαδικασία που η Ουκρανία θεωρεί κατάληψη εδάφους της και δεν αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του πλανήτη.

Κατά τον πρόεδρο της Ρωσίας, δεν είναι η χώρα του υπεύθυνη για την ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, «δεν πήγαμε εμείς σε εκείνους σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, ήρθαν πετώντας και πλέοντας. Εκείνοι πλησίασαν τα σύνορά μας και παραβίασαν τα χωρικά μας ύδατα και αυτό είναι ουσιαστικό στοιχείο σε όλη αυτή την κατασκευή». Μάλιστα αποκάλυψε ότι μετά τις διεθνείς αντιδράσεις για τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ρωσία, ο ίδιος ζήτησε από τους Ρώσους στρατιωτικούς να τα ολοκληρώσουν, «το κάναμε αυτό, αλλά αντί να αντιδράσουν θετικά σε αυτό και να πουν "Καλώς, καταλάβαμε την αντίδρασή σας στη δυσαρέσκειά μας", αντί γι' αυτό τι έκαναν; "Kόλλησαν" στα σύνορά μας», είπε αιχμηρά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος λίγο νωρίτερα, σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις της «Ευθείας Γραμμής» είχε αναφερθεί στις προβληματικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, δηλώνοντας έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρκεί «να γίνει κατανοητό για τι θα μιλήσουμε».

Προηγουμένως ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «έθεσε την Ουκρανία υπό πλήρη εξωτερική διεύθυνση, κομβικά ζητήματα της ζωής της Ουκρανίας επιλύονται όχι στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον. Εν μέρει στο Βερολίνο και το Παρίσι» και αναρωτήθηκε «για ποιο πράγμα να συνομιλήσουμε;». Ο Β.Πούτιν συμπλήρωσε ότι περισσότερο απ' όλα ανησυχεί για το «θεμελιώδες» γεγονός της «έναρξης στρατιωτικής αφομοίωσης του ουκρανικού εδάφους», σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκεί ξένες στρατιωτικές βάσεις», παρά μόνο κέντρα εκπαίδευσης ή άλλες μορφές στρατιωτικής συνεργασίας. «Η στρατιωτική αφομοίωση του εδάφους, το οποίο συνορεύει άμεσα μαζί μας, προκαλεί για εμάς ουσιαστικά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό αφορά πραγματικά ήδη τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του λαού της Ρωσίας», είπε ο Β.Πούτιν, ο οποίος για πολλοστή φορά υποστήριξε ότι «Ουκρανοί και Ρώσοι είναι εν γένει ένας λαός», χαρακτήρισε «εμφανώς μη φιλική» προς τη Ρωσία τη σημερινή ουκρανική ηγεσία και παρομοίασε με «όπλο μαζικής εξόντωσης» κατά του ρωσικού πληθυσμού στην Ουκρανία το «αδιανόητο», κατά τη γνώμη του, νομοσχέδιο, βάσει του οποίου «από αιώνες ζούσαν εδώ (σ.σ. στο έδαφος της Ουκρανίας) Ρώσοι και τώρα ανακηρύσσονται μη γηγενείς».

Η σημερινή «Ευθεία Γραμμή» ήταν η 18η, στην οποία συμμετέχει ο Β.Πούτιν, και διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες. Στη διάρκειά τους ο ρώσος πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, επιλέγοντας μεταξύ 2 εκατ. που υποβλήθηκαν από τους πολίτες με όλους τους τρόπους των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: «Φρένο» στα σχέδια για νέο κόμμα – Στήριξη σε Ρεπουμπλικανούς και Τζ.Ντ. Βανς

Διεθνή / Έλον Μασκ: «Φρένο» στα σχέδια για νέο κόμμα – Στήριξη σε Ρεπουμπλικανούς και Τζέι Ντι Βανς

Ο Έλον Μασκ φαίνεται να παγώνει τα σχέδιά του για τη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος στις ΗΠΑ, φοβούμενος ρήξη με τους Ρεπουμπλικανούς. Αντίθετα, σκέφτεται να στηρίξει τον αντιπρόεδρο JD Vance για τις εκλογές του 2028.
LIFO NEWSROOM
Ο Κρις Μάρτιν για το ζευγάρι στο «σκάνδαλο με τον CEO στους Coldplay»: «Τους στέλνουμε αγάπη»

Διεθνή / Ο Κρις Μάρτιν για το ζευγάρι στο «σκάνδαλο με τον CEO στους Coldplay»: «Τους στέλνουμε αγάπη»

Ευχαριστούμε που ήρθατε μετά από εκείνο το φιάσκο, αλλά όταν η ζωή σου πετά λεμόνια, να τα κάνεις λεμονάδα, είπε σε συναυλία των Coldplay αναφερόμενος σε όσα έγιναν τον Ιούλιο στη Βοστώνη
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για ΝΑΤΟϊκή δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία χωρίς φυσικά Αμερικανούς στρατιώτες

Διεθνή / Το σχέδιο Τραμπ για ΝΑΤΟϊκού τύπου δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία χωρίς Αμερικανούς στρατιώτες

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει ευρωπαϊκή δύναμη ασφαλείας στην Ουκρανία μετά από πιθανή ειρηνευτική συμφωνία - Οι ΗΠΑ εξετάζουν παροχή αεροπορικής υποστήριξης, αποκλείοντας όμως την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων
LIFO NEWSROOM
Hamamatsu: Η ιαπωνική πόλη που προσελκύει μετανάστες για να αντιστρέψει την πληθυσμιακή πτώση

Διεθνή / Hamamatsu: Η ιαπωνική πόλη που προσελκύει μετανάστες για να αντιστρέψει την πληθυσμιακή πτώση

Η πόλη Hamamatsu στην Ιαπωνία στρατολογεί μετανάστες για να αντιμετωπίσει τη μείωση του πληθυσμού και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας παράλληλα μια δυναμική οικονομία και ευκαιρίες για νέους Ιάπωνες
LIFO NEWSROOM
Πώς δίκτυα offshore μετέφεραν πετρέλαιο από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα

Διεθνή / Πώς δίκτυα offshore μετέφεραν πετρέλαιο από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα

Αποκαλύψεις για offshore εταιρείες και ναυτικά ενέχυρα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά πετρελαίου από Ιράν, Ρωσία και Βενεζουέλα στην Κίνα, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία: Τι σημαίνει η «Συμμαχία των Προθύμων» και ο ρόλος των ΗΠΑ

Διεθνή / Εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία: Τι σημαίνει η «Συμμαχία των Προθύμων» και ο ρόλος των ΗΠΑ

Μετά τις ιστορικές συναντήσεις στον Λευκό Οίκο, η Ουκρανία ζητά εγγυήσεις ασφαλείας - Τι σχεδιάζει η «Συμμαχία των Προθύμων», ποιος είναι ο ρόλος της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, και γιατί παραμένει αβέβαιο το μέλλον;
LIFO NEWSROOM
Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη σε sex toy

Διεθνή / Μπαλί: Προσπάθησε να περάσει 1,4 κιλά κοκαΐνη κρυμμένη σε sex toy

Η γυναίκα είπε στην αστυνομία ότι είχε προσληφθεί για να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην Ινδονησία από έναν άνδρα που γνώρισε μέσω του dark web τον Απρίλιο, με αντάλλαγμα 20.000 δολάρια - Κινδυνεύει ακόμη και με θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM