«Τζορτζ Φλόιντ της Τσεχίας»: Οργή για τον νεκρό Ρομά - Αστυνομικός γονάτισε στο λαιμό του για να τον συλλάβει

«Τζορτζ Φλόιντ της Τσεχίας»: Οργή για τον νεκρό Ρομά - Αστυνομικός γονάτισε στο λαιμό του για να τον συλλάβει Facebook Twitter
0

Βίντεο με αστυνομικό που γονατίζει πάνω στο λαιμό ενός Ρομά που αργότερα κατέληξε στο ασθενοφόρο, κάνει το γύρο των social media, κάνοντας πολλούς να μιλούν για «Τζορτζ Φλόιντ της Τσεχίας». 


Το βίντεο έχει ημερομηνία καταγραφής 19 Ιουνίου. Δείχνει τρεις αστυνομικούς στο Τεπλίτσε, πόλη στα βόρεια της Τσεχίας, να συλλαμβάνουν τον άνδρα. Ο ένας κρατά τα πόδια του, ο δεύτερος φαίνεται να γονατίζει πάνω στον λαιμό του ενώ ο τρίτος προσπαθεί να του περάσει χειροπέδες, εν μέσω αποδοκιμασιών από περαστικούς. 

«Τον πνίγουν» ακούγεται μια γυναίκα να λέει. «Είναι η δουλειά τους» ακούγεται να απαντά μια ανδρική φωνή που υπερασπίζεται την αστυνομική παρέμβαση. «Μείνε κάτω, μη σηκώνεσαι» φέρεται να συμβουλεύει ένας τρίτο Ρομά τον συλληφθέντα. 

Ο Γιόζεφ Μίκερ, ακτιβιστής και επικεφαλής της Ρομά κοινότητας της Τσεχίας, τόνισε για τον νεκρό: «Μου είπαν πως λεγόταν Στάνισλαφ και ήταν περίπου 40 χρόνων. Ζούσε στον δρόμο, όμως δούλευε ως φύλακας σε σούπερ μάρκετ της περιοχής. Όταν είδε κάποιον να καταστρέφει αυτοκίνητο, παρενέβη. Φτάνοντας η αστυνομία και θεωρώντας πως ήταν εκείνος ο δράστης, τον έριξε κάτω» λέει ο ίδιος. 

Το οπτικό υλικό του επεισοδίου οδήγησε πολλούς Τσέχους να συγκρίνουν το θάνατο του 40χρονου με εκείνον του Τζορτζ Φλόιντ, έναν και πλέον χρόνο πριν στη Μινεάπολη. Και στη δική του περίπτωση, ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στο λαιμό του για αρκετά λεπτά, κατά τη διαδικασία σύλληψής του, παρότι ο Φλόιντ διαμαρτυρόταν πως δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. 

«Όχι Τσέχος Φλόιντ» 

Η τσεχική αστυνομία, ωστόσο, αρνείται τις αιτιάσεις περί υπέρμετρης βίας και τις συγκρίσεις με Φλόιντ, διαμηνύοντας σε όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο «καθόλου Τσέχος Φλόιντ». 


Υποστηρίζουν πως κατέληξε στο ασθενοφόρο, μετά από «υπερβολική βία», επικαλούμενοι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της νεκροψίας που κάνουν λόγο για «παθολογικές αλλαγές στη στεφανιαία αρτηρία» που πιστεύεται πως προκλήθηκαν από χρήση αμφεταμίνης. 

Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα και ένα δεύτερο βίντεο που καταγράφηκε λίγα λεπτά πριν την άφιξη των αστυνομικών, που δείχνει τον άνδρα ημίγυμνο να είναι ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο και να φωνάζει. 

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Αστυνομία. Ωστόσο, οργανώσεις Ρομά επιμένουν πως η διαχείριση του περιστατικού και η στήριξη της αστυνομίας είναι ενδεικτικές του τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι της κοινότητας στην Τσεχία. 


Οι άγριες διακρίσεις κατά των πληθυσμών Ρομά στην Ευρώπη καταγράφονται από υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή κατά του ρατσισμού και της μη ανεκτικότητας (Ecri) έχουν πολλάκις κατακεραυνώσει τις τσεχικές αρχές για ελλιπείς καταγραφές και ενημερώσεις σε ό,τι αφορά τα δεδομένα δικαιωμάτων και ισότητας των Ρομά στη χώρα. 

Με πληροφορίες από Guardian/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM