Προνόμια σε εμβολιασμένους: Τι είναι το «γαλλικό μοντέλο» που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Τι είναι το «γαλλικό μοντέλο» που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων, καθώς από 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω διευκολύνσεις σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στα προνόμια συγκαταλέγονται η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αλλά και η κατάργηση της υποχρέωσης διενέργειας self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).

Τι είναι το «γαλλικό μοντέλο» που εξετάζει η κυβέρνηση

Σχέδια για διευκολύνσεις σε όσους επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκρίνοντας το «γαλλικό μοντέλο», που προβλέπει για όσους διαθέτουν Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ελεύθερη είσοδο σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αγώνες, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, συνέδρια και εκθέσεις).

Αντίθετα, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα είναι υποχρεωμένοι για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ με δική τους μάλιστα χρέωση.

Παράλληλα, ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια κ.α.

«Ξέρουμε για παράδειγμα ότι στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Ερωτηθείς για τα μπαρ, πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», επισήμανε.

«Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιές σε όλη ην Ελλάδα: Νύχτα μάχης με τα πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Ελλάδα / Φωτιές σε όλη την Ελλάδα: Πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Εκτός ελέγχου εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων η φωτιά στον Αητό Μεσσηνίας - Μάχη με τον χρόνο στην Εύβοια - Διάσπαρτες εστίες χωρίς ανέμους στη Δροσοπηγή - Ζητήθηκε διεθνής βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί, καίγονται γραμμές της ΔΕΗ

Ελλάδα / Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί

Το πύρινο μέτωπο που κινείται προς το Αφράτι παρουσιάζει μεγάλη ένταση και ταχύτητα εξάπλωσης - Τεράστιες φλόγες ξεπέρασαν ακόμα και αντιπυρικές ζώνες πλάτους 15 μέτρων σε παραποτάμιες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Ελλάδα / Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Το ένα μέτωπο καίει σπίτια στο Κρυονέρι - Το άλλο μέτωπο είναι στα όρια της Δροσοπηγής - Επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 44 οχήματα, εθελοντές, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα
LIFO NEWSROOM