Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο Ψηφιακό Μουσείο της 9ης Τέχνης

Άνοιξε τις πύλες του το πρώτο Ψηφιακό Μουσείο της 9ης Τέχνης Facebook Twitter
Εν Αιθρία - Αγγελική Καλαμαλίκη
0

Τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που φέτος είχε θέμα “Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση”, άνοιξε τις πύλες του στις 18 Μαΐου, το πρώτο Ψηφιακό Μουσείο Comics (comicsmuseum.gr), μια ζωντανή πλατφόρμα, η οποία συγκεντρώνει, αναδεικνύει και παρουσιάζει την πλούσια πλέον, Ιστορία, της ελληνικής σκηνής comics, καθώς και το έργο των Ελλήνων δημιουργών. 

Δημιουργημένο από συντελεστές της Comicdom Press, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που τα τελευταία 15 χρόνια, μεταξύ άλλων, διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ comics, Comicdom Con Athens, και διατηρεί τη δανειστική βιβλιοθήκη Athens Comics Library, το Ψηφιακό Μουσείο Comics περιλαμβάνει στο ξεκίνημά του ψηφιακές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, μόνιμες και περιοδικές, χρονολόγιο με τους σταθμούς στην Ιστορία των comics στην Ελλάδα, αρχειακή καταγραφή των φεστιβάλ και των εκδηλώσεων που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα, ανασκοπήσεις δεκαετιών, και ιστορικά άρθρα.

Την ιδρυτική ομάδα του ΨΜC πλαισιώνει Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από ανθρώπους με σημαντική πορεία στα πεδία του πολιτισμού, των Μουσείων, των comics και της εκπαίδευσης.

Οι πρώτες Εκθέσεις

Τάσος Αποστολίδης, Αναδρομική Έκθεση

Παρότι είναι ευρύτερα γνωστός για την υπερδημοφιλή και πολυμεταφρασμένη σειρά ΟΙ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ, η προσφορά του συγγραφέα, σεναριογράφου comics και εκπαιδευτικού, Τάσου Αποστολίδη, στα ελληνικά comics, δεν εξαντλείται στις 11 μεταφορές, που δημιούργησε και επιμελήθηκε με τον εικονογράφο Γιώργο Ακοκαλίδη. Η παρούσα έκθεση διατρέχει το σύνολο της, μέχρι τώρα, πολυποίκιλης πορείας του, με ενδιάμεσους σταθμούς, σειρές comics albums όπως ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΒΟΥΓΔΟΥΠΟΥ (εικ: Μάκης Αδαμτζίλογλου), ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ (εικ: Γιώργος Ακοκαλίδης) το ενήλικο ΧΑΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑ (εικ: Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου) και τα παιδικά ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ (εικ: Κώστας Βουτσάς) και τα βιβλία δραστηριοτήτων ΚΑΝΩ ΚΟΜΙΚΣ και ΠΑΙΖΩ… ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ.  


 

Εν Αιθρία - Comics & Εικονογράφηση, Ομαδική Έκθεση

10 διοργανώσεις μετράει μέχρι σήμερα η ιστορική έκθεση comics &  εικονογράφησης, από την οποία έχουν παρελάσει περισσότεροι από 200 δημιουργοί. Στην πρώτη ψηφιακή εκδοχή της, 75 από τα πλέον ξεχωριστά έργα Ελλήνων δημιουργών comics και εικονογράφων, που φιλοξένησε η Έκθεση τη χρονική περίοδο 2014-2019, ανθολογούνται για πρώτη φορά από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, ζωγράφο και δημιουργό comics, Γαβριήλ Τομπαλίδη, και τους επιμελητές της. Comics και εικονογραφήσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για την Έκθεση και διατρέχουν ευρεία φάσματα γενεών, σχολών, αντιλήψεων και τεχνοτροπιών στην προσέγγιση της 9ης Τέχνης. Πάντοτε με ελεύθερο θέμα, ώστε να αποτυπώνονται, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τόσο οι αισθητικές προσλαμβάνουσες των δημιουργών, όσο και οι θεματικές των ενδιαφερόντων τους.  Συμμετέχουν: Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τάσος Αναστασιάδης, Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης, Αντώνης Βαβαγιάννης & Θανάσης Πετρόπουλος, Δημήτρης Βανέλλης & Θανάσης Πέτρου, Ευγενία Βερελή, Κορίνα Μέι Βεροπούλου, Βασίλης Γέρκου, Τόμεκ Γιοβάνης, Μέλανδρος Γκανάς & Έφη Θεοδωροπούλου, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Έλενα Γώγου, Σπύρος Δερβενιώτης, Βασίλης Δημόπουλος, Μιχάλης Διαλυνάς, Τριαντάφυλλος Ελευθερίου, Αποστόλης Ιωάννου, Τάσος Ζαφειριάδης, Γεωργία Ζάχαρη, Γιάννης Καλαϊτζής (RIP), Γιώργος Καλτσούδας, Αύγουστος Κανάκης, Ορέστης Καρέλης & Λένα, Δημήτρης Κάσδαγλης, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου & Χρήστος Μαρτίνης, Θωμάς Κεφαλάς, Σταύρος Κιουτσιούκης, Γιώργος Κομιώτης & Harry Saxon, Ραφαέλλα Κόνη, Δημήτρης Κοσκινάς, Αρινέλα Κοτσίκο, Ευγενία Κουμάκη, Νίκος Κούτσης, Μάνος Λαγουβάρδος, Άρης Λάμπος, Θεμιστοκλής Λιονέτης, Αλεξία Λουγιάκη, Βασίλης Λώλος, Λευτέρης Μαυρογιάννης (RIP),  Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Χαρίτων Μπεκιάρης, Λίλα Μπελιβανάκη, Γιώργος Μπότσος, Γιάννης Νικολούζος (RIP), Μάριος Ξυδώνας, Αλέξια Οθωναίου, Ντορίνα (Aniro) Παναγιωτοπούλου, Κώστας Παντούλας, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Τάσος Παπαϊωάννου, Νέστορας Παπατριανταφύλλου, Γιάννης Ρουμπούλιας & Βασίλης Πάλιαν, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Ειρήνη Σκούρα, Σοφία Σπυρλιάδου, Τέτη Σώλου, Κωστής Τζωρτζακάκης, Θοδωρής Τόλης, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Γιώργος Τσιαμάντας, Θάνος Τσίλης, Κώστας Φραγκιαδάκης, Βασίλης Χειλάς & Θάνος Κόλλιας, Νεκτάριος Χιόνης, Πέτρος Χριστούλιας, Malk, Darina Miroshnichenko, Miss Norjine, Orestix, Soloup, DaNi Strips, Tasmar και Maggie Tsiopelaki.


Το Αρχείο

Σταθμοί στην Ιστορία των Comics στην Ελλάδα

Ένα χρονολόγιο-ιστορική αναδρομή των comics στην Ελλάδα, τόσο των πρωτότυπων, όσο και των μεταφρασμένων. Από το πρώτο ελληνικό comic-strip και τα θρυλικά ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ, μέχρι την πρώτη εμφάνιση του Μίκυ Μάους, το πρώτο ελληνικό άλμπουμ και την “έκρηξη” των εγχώριων εκδηλώσεων.

Φεστιβάλ & Εκδηλώσεις


Για πρώτη φορά καταγράφεται το σύνολο των Εκθέσεων και των Φεστιβάλ Comics που έχουν λάβει χώρα στην ελληνική επικράτεια, με στοιχεία για τις διοργανώσεις, λίστες των συμμετεχόντων δημιουργών, πληροφορίες για την ημερομηνία και τον χώρο διεξαγωγής, το  πρόγραμμα, τους διοργανωτές, και όπου αυτό είναι εφικτό, ψηφιοποίηση των καταλόγων τους. 

Ανασκοπήσεις δεκαετιών και αφιερωματικά άρθρα (νέα και αναδημοσιεύσεις) για τα ελληνικά comics (εγχώριας παραγωγής και μεταφρασμένα)

Στα άμεσα πλάνα του Ψηφιακού Μουσείου Comics, και η δημιουργία video-συνεντεύξεων και αφιερωμάτων, η διενέργεια σεμιναρίων για ενήλικες, παιδιά και εκπαιδευτικούς, και eshop με επιλεγμένα, state of the art, αντικείμενα. 

To Ψηφιακό Μουσείο Comics διευθύνουν η Λήδα Τσενέ και ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Ξεκίνησαν τα λαμπρά εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Live η τελετή δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πάνω από 100.000 εκθέματα, ανάμεσά τους ο θησαυρός του Τουταγχαμών, φιλοξενούνται στο μεγαλύτερο μουσείο παγκοσμίως αφιερωμένο αποκλειστικά σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Πολιτισμός / Εβραίοι κληρονόμοι μηνύουν Ίδρυμα Γουλανδρή και Met για πίνακα του Βαν Γκογκ που λεηλάτησαν οι ναζί

Ο πίνακας εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα - Οι κληρονόμοι ζητούν την επιστροφή του πίνακα και αποζημίωση αντίστοιχη με τη σημερινή αγοραία αξία του έργου
LIFO NEWSROOM
Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Πολιτισμός / Λούβρο: Κανένα ίχνος από τα κλεμμένα κοσμήματα – Πέντε νέες συλλήψεις για τη ληστεία του αιώνα

Παρά τις νέες συλλήψεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κοσμήματα πιθανότατα έχουν ήδη αποσυναρμολογηθεί, ώστε να διατεθούν παράνομα στην αγορά πολύτιμων λίθων
LIFO NEWSROOM
Roisin Murphy

Πολιτισμός / Η μουσικός Róisín Murphy αφαιρέθηκε από φεστιβάλ στην Κωνσταντινούπολη μετά από τρανσφοβική ανάρτηση

Στην ανάρτησή της, η Murphy δημοσίευσε ένα γράφημα που, όπως ισχυρίστηκε, δείχνει «μεγάλη πτώση» στον αριθμό των νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή μη δυαδικά άτομα
LIFO NEWSROOM
Billie Eilish Δωρεά Πείνα

Πολιτισμός / Η Billie Eilish δωρίζει 11,5 εκατ. δολάρια για το περιβάλλον και την καταπολέμηση της πείνας

«Σας αγαπώ όλους, αλλά κάποιοι από εσάς έχετε πάρα πολλά χρήματα. Αν είστε δισεκατομμυριούχοι, ίσως είναι καιρός να τα μοιραστείτε», δήλωσε η 23χρονη κατά τη διάρκεια των WSJ Innovator Awards
LIFO NEWSROOM
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Πολιτισμός / Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνει πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γιόρτασε φέτος 75 χρόνια ιστορίας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας
LIFO NEWSROOM
Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Πολύχρωμη έκθεση για παιδικές χαρές με εικαστική ματιά στο Μουσείο Μπενάκη

Μία νέα έκθεση για τους αρχιτέκτονες, desiners και εικαστικούς που δημιούργησαν με πρωτοβουλία μιας διεθνούς ελβετικής οργάνωσης υπέροχες παιδικές χαρές και παιχνίδια για τα παιδιά του κόσμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Πολιτισμός / Σπασμένη Φλέβα: Το video clip από το νέο τραγούδι των ΛΕΞ και Kepler is Free

Όλα ξεκίνησαν περίπου τρία χρόνια πριν, όταν ο ΛΕΞ διάβασε για το σενάριο της ταινίας «Σπασμένη Φλέβα» και αποδέχθηκε την πρόταση του σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη, να δημιουργήσει ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι για τις ανάγκες του φιλμ
LIFO NEWSROOM