Covid-19: Θεραπεύεται η παροσμία;

Covid-19: Θεραπεύεται η παροσμία; Facebook Twitter
0

Η αλλοίωση της όσφρησης μετά από κορωνοϊό ανατρέπει τη ζωή ενός ανθρώπου καθώς ο εγκέφαλος «ξεχνάει» μυρωδιές για απροσδιόριστο διάστημα.

    

Η απώλεια όσφρησης είναι μια γνωστή και συχνή παρενέργεια του κορωνοϊού. Πολλοί ασθενείς αναρρώνουν και οι αισθήσεις τους επανέρχονται πλήρως. Άλλοι όμως όχι. Για αυτούς μυρίζουν τα πράγματα διαφορετικά, αποκρουστικά. Δηλαδή όχι μόνο δεν επανέρχεται η όσφρησή τους αλλά αλλοιώνεται. Αυτό στην γλώσσα της επιστήμης ονομάζεται παροσμία και είναι κάτι πολύ ενοχλητικό, ακόμη και ανατρεπτικό της καθημερινότητας.

«Σαν την απώλεια αναμνήσεων»

Η Βελγίδα Αν Σοφί Λερκέν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων. Μετά από ανάρρωση από Covid-19 το σαπούνι της δεν μύριζε πια λεβάντα, τα μπαχαρικά της μύριζαν ψάρι. Ο κόσμος της αναποδογυρίστηκε. Αμέσως εξαφάνισε από τον περίγυρό της ό,τι έβγαζε μυρωδιά. Το άρωμά της, το αρωματισμένο κραγιόν της, αρωματισμένα κεριά, όλα εξάλλου της βρώμαγαν. «Μερικές φορές νομίζω ότι είμαι σε φάση κάποιου είδους κατάθλιψης» λέει, «όλα είναι θλιβερά, αισθάνομαι κουρασμένη. Για μένα είναι πολύ σημαντικό γιατί μου αρέσει να τρώω, να πίνω».

Ο Ζαν Μισέλ Μαγιάρ μπορεί πολύ καλά να συναισθανθεί ανθρώπους που πάσχουν από παροσμία. Ο ίδιος μετά από τραυματισμό στον εγκέφαλο έχει χάσει την όσφρησή του για πάντα. Δεν μπορεί να μυρίσει τις μυρωδιές των γιων του και της γυναίκας του. «Πρόκειται για μυρωδιές της καθημερινότητας» λέει, «μυρωδιές που συνοδεύουν τα γεύματα, μυρωδιές που σας κάνουν να αισθάνεστε ζωντανοί. Απώλεια όσφρησης σημαίνει απώλεια όλων των αναμνήσεων». Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Γύρισε από γιατρό σε γιατρό και έπεσε σε ερευνητές στη Γερμανία και τη Γαλλία που του έδωσαν την ελπίδα πως με κατάλληλη εξάσκηση θα μπορούσε να επανακτήσει την όσφρησή του. 

«Να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος μυρωδιές»

Ξεκίνησε λοιπόν να προπονεί την όσφρησή του. Με λεμόνια, τριαντάφυλλα ευκάλυπτο, κόκκους καφέ. Με την πάροδο του χρόνου είναι τώρα και πάλι σε θέση να γεύεται ελαφρά τον καθημερινό του καφέ. Ο Μαγιάρ δεν πετά στα ύψη. Ξέρει ότι θα μπορεί να μυρίζει πάλι μόνο ένα μικρό ποσοστό από όσο μπορεί ένας υγιής άνθρωπος. Παρόλα αυτά ίδρυσε πριν τρεισήμισι χρόνια τoν σύλλογο Anosmie.org. Θέλει να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους να ξαναβρούν την όσφρησή τους.

Στο μεταξύ και η Αν Σοφί Λερκέν προπονεί την όσφρησή της με την βοήθεια της γιατρού της Καρολίν Υαρ. «Ζητάμε από τους ασθενείς μας να μυρίζουν δύο φορές την ημέρα αρώματα στην ιδανική περίπτωση με κλειστά τα μάτια όντας συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί ο εγκέφαλος θα πρέπει να επεξεργαστεί την μνήμη του στις μυρωδιές». Μια αχτίδα ελπίδας για όσους, μετά από Covid-19, θέλουν να επαναφέρουν την αίσθηση της όσφρησης, έστω κι αν δεν καταφέρουν να γίνουν όπως πριν.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM