Ο ακυβέρνητος πύραυλος της Κίνας πλησιάζει την ατμόσφαιρα - Φοβούνται πτώση κομματιών σε κατοικημένες περιοχές

Ο ακυβέρνητος πύραυλος της Κίνας πλησιάζει την ατμόσφαιρα - Φοβούνται πτώση κομματιών σε κατοικημένες περιοχές Facebook Twitter
0

Ανησυχία προκαλεί η διαφαινόμενη πτώση ενός ακυβέρνητου διαστημικού πυραύλου της Κίνας που εκτελεί ανεξέλεγκτη τροχιά γύρω από τη Γη. 

Ο πύραυλος θα ξαναπέσει στη γήινη ατμόσφαιρα ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, και εκφράζονται φόβοι πως κομμάτια του πυραύλου μπορεί να μην καούν ολοκληρωτικά κατά την επανείσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα.  Η Κίνα εκτιμά την πιθανότητα να προκληθούν ζημιές στη Γη, «εξαιρετικά μικρή», ωστόσο, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους παρακολουθούν στενά την κατάσταση, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

Ο 30μετρος πύραυλος Long March 5B είχε εκτοξευθεί στις 29 Απριλίου από την Γουέντσανγκ της Κίνας, σε χαμηλή τροχιά, μεταφέροντας το πρώτο τμήμα του μελλοντικού διαστημικού σταθμού Tianhe που κατασκευάζει το Πεκίνο. Τώρα, ο «πυρήνας» του Long March 5B με βάρος 21 τόνων, έχει μπει σε μία προσωρινή τροχιά που αποτελεί προάγγελο για μία από τις μεγαλύτερες ανεξέλεγκτες επανεισόδους και κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να πέσει σε κατοικημένη περιοχή, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η άτρακτος του πυραύλου αυτού που χρησίμευσε ως εκτοξευτής εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, αλλά χάνει σταδιακά ύψος. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το σημείο που μπορεί να πέσει.

«Εξαιτίας των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτού του πυραύλου, το μεγαλύτερο μέρος των τμημάτων του θα καεί και θα καταστραφεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η πιθανότητα να προκαλέσει ζημιές σε εναέριες δραστηριότητες ή (σε πρόσωπα, κατασκευές και δραστηριότητες) στο έδαφος είναι εξαιρετικά χαμηλή», υποστήριξε.

Μετά την απόσπαση του διαστημικού σκάφους, ο εκτοξευτής μπήκε σε τροχιά γύρω από την Γη, διαγράφοντας άτακτη πορεία, χάνοντας σιγά - σιγά ύψος, γεγονός που καθιστά κάθε πρόβλεψη για το σημείο εισόδου του στην ατμόσφαιρα σχεδόν αδύνατη.

Αν παραμείνει ανέπαφος κατά την είσοδό του την ατμόσφαιρα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πέσει στη θάλασσα, αφού ο πλανήτης καλύπτεται κατά 70% από νερό. Αλλά θα μπορούσε επίσης να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή ή σε πλοίο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα χάνει τον έλεγχο διαστημικού αντικειμένου κατά την επιστροφή του στην Γη.

Τον Απρίλιο 2018, το διαστημικό εργαστήριο Tiangong-1 διαλύθηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, δύο χρόνια μετά την διακοπή της λειτουργίας του. Οι κινεζικές αρχές είχαν τότε αρνηθεί ότι το εργαστήριο είχε διαφύγει του ελέγχου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM