Μούμια εγκύου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά

'Pregnant Egyptian mummy' revealed by scientists Facebook Twitter
WARSAW MUMMY PROJECT
0

Ομάδα Πολωνών επιστημόνων αποκάλυψε τη μόνη γνωστή περίπτωση μίας αιγυπτιακής μούμιας εγκύου. 

Η ανακάλυψη των ερευνητών του Warsaw Mummy Project δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science την Τρίτη. Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 και με τη χρήση τεχνολογίας εξετάζει αντικείμενα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας.

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν πως η μούμια ήταν ενός άνδρα ιερέα αλλά τελικά αποδείχθηκε πως πρόκειται για γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία γυναίκα υψηλού κύρους, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών που πέθανε τον 1ο αιώνα π.Χ. και σημειώνουν πως πρόκειται για τη μόνη γνωστή περίπτωση μουμιοποιημένης εγκύου αλλά και τις πρώτες ακτινολογικές εικόνες ενός εμβρύου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους το έμβρυο ήταν μεταξύ 26 και 30 εβδομάδων. «Αυτό είναι το πιο σπουδαίο και το πιο σημαντικό μας εύρημα μέχρι στιγμής, μια απόλυτη έκπληξη», δήλωσε στο Associated Press ο Wojciech Ejsmond της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Παράλληλα εντοπίστηκαν τέσσερις δέσμες στην κοιλιακή χώρα της μούμιας – που πιστεύεται ότι ήταν εκεί βρίσκονται τυλιγμένα και τακτοποιημένα όργανα της γυναίκας – ωστόσο το έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από τη μήτρα. Οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει ακόμα εξήγηση, ωστόσο εικάζουν πως αυτό οφείλεται σε πεποιθήσεις για τη μετά θάνατον ζωή ή δυσκολίες που σχετίζονται με την αφαίρεση.

'Pregnant Egyptian mummy' revealed by scientists Facebook Twitter
WARSAW MUMMY PROJECT

«Η Μυστηριώδης Κυρία»

Οι ερευνητές του Warsaw Mummy Project αποκαλούν τη μούμια «Η Μυστηριώδης Κυρία του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας» καθώς δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την καταγωγή της. Η δωρεά της μούμιας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας έγινε το 1826.

Ο δωρητής υποστήριζε πως η μούμια εντοπίστηκε σε βασιλικούς τάφους στις Θήβες της Αιγύπτου, ωστόσο ειδήμονες υπογραμμίζουν πως ήταν συχνό κατά τον 19ο αιώνα να αποδίδονται αρχαιότητες σε γνωστές τοποθεσίες για να αυξάνεται η αξία τους.

Επιγραφές στο περίτεχνο φέρετρο και στη σαρκοφάγο οδήγησαν τους ειδικούς του 20ου αιώνα να πιστέψουν ότι η μούμια ήταν εκείνη ενός ιερέα, το όνομα του οποίου ήταν Hor-Djehuti.

'Pregnant Egyptian mummy' revealed by scientists Facebook Twitter
WARSAW MUMMY PROJECT
'Pregnant Egyptian mummy' revealed by scientists Facebook Twitter
WARSAW MUMMY PROJECT

Πλέον οι επιστήμονες πιστεύουν πως η μούμια τοποθετήθηκε σε λάθος φέρετρο κατά τον 19ο αιώνα από εμπόρους αρχαιοτήτων όταν οι λεηλασίες και η επανατοποθετήσεις δεν ήταν ασυνήθιστα φαινόμενα. Περιγράφουν τη μούμια ως «καλά διατηρημένη» αλλά στοιχεία στον λαιμό της τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε κάποια φάση έγινε στόχος για την αφαίρεσε κτερισμάτων.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ακόμη τουλάχιστον δεκαπέντε αντικείμενα, ανάμεσά τους και φυλακτά σε σχήμα μούμιας. Πλέον κατευθύνουν τις έρευνές τους προς την ανακάλυψη της αιτίας θανάτου της γυναίκας.
 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάργκοτ Ρόμπι συμπρωταγωνιστές στο νέο «Ocean's Eleven»

Πολιτισμός / Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάργκοτ Ρόμπι συμπρωταγωνιστές στο prequel του «Ocean's Eleven»

Τη σκηνοθεσία της νέας ταινίας αναλαμβάνει ο δημιουργός του «Twisters», Λι Άιζακ Τσουνγκ, που παίρνει τη θέση του Τζέι Ροουτς, ο οποίος είχε αρχικά επιλεγεί για τη θέση του σκηνοθέτη
LIFO NEWSROOM
Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πολιτισμός / Από τη φάβα της Σκοπέλου έως τα Κέδαρα της Ημαθίας: 11 νέες ζωντανές παραδόσεις στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι η ένταξη των νέων στοιχείων «αναδεικνύει την πολιτιστική πολυφωνία των ελληνικών κοινοτήτων και ενδυναμώνει τη συλλογική μνήμη και τη βιωσιμότητα του πολιτισμού μας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Πολιτισμός / Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025: Ο Ούγγρος συγγραφέας Λάσλο Κρασναχορκάι τιμήθηκε με το βραβείο

Η επιτροπή σημείωσε ότι ο Κρασναχορκάι βραβεύεται «για τη μαγνητική, εκτενή πρόζα του που με υπομονετική ένταση και φιλοσοφική οξύτητα αποκαλύπτει το χάος, την ειρωνεία και τη μοναξιά του ανθρώπινου πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM