Απελάθηκε από τις ΗΠΑ 95χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Απελάθηκε από τις ΗΠΑ 95χρονος πρώην φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Facebook Twitter
0

Οι αμερικανικές αρχές απέλασαν έναν 95χρονο που έχει παραδεχθεί ότι εργαζόταν ως φρουρός σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων των ΗΠΑ (ICE) ανακοίνωσε ότι ο Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ εστάλη πίσω στη Γερμανία, επειδή είχε διατελέσει φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μέπεν, κοντά στο Αμβούργο, το 1945.

Δικαστήριο στο Μέμφις διέταξε την απέλαση του Μπέργκερ τον Φεβρουάριο του 2020. Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου ελήφθη γιατί οι εισαγγελείς στην πόλη Τσέλε της Γερμανίας άνοιξαν έρευνα για το αν εμπλεκόταν σε δολοφονίες κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όμως, η υπόθεση εγκαταλείφθηκε τον Δεκέμβριο, λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ICE ο Μπέργκερ υπηρέτησε στο υποστρατόπεδο όπου οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε «αποτρόπαιες» συνθήκες και εργάζονταν «έως το σημείο εξάντλησης και θανάτου».

Ο Μπέργκερ έχει παραδεχθεί ότι υπηρέτησε ως φρουρός για μερικές εβδομάδες προς τα τέλη του πολέμου, αλλά υποστήριξε ότι δεν είδε κακοποιήσεις ή δολοφονίες. Παραδέχθηκε ότι φρουρούσε φυλακισμένους, προκειμένου να μην αποδράσουν ενώ δούλευαν ακατάπαυστα.

Στα τέλη του Μαρτίου του 1945, καθώς προέλαυναν οι βρετανικές και καναδικές δυνάμεις, οι Ναζί εγκατέλειψαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μέπεν. Το αμερικανικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Μπέργκερ βοήθησε στη φρούρηση των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους σε άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης, μια διαδικασία που έγινε με απάνθρωπες συνθήκες και κόστισε περίπου 70 ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα, Σάββατο, ο Μπέργκερ- που από το 1959 ζούσε στις ΗΠΑ- επέστρεψε στη Γερμανία. Η εισαγγελία του Τσέλε ανακοίνωσε πως η αστυνομία της Έσσης ζήτησε να ανακρίνει τον Μπέργκερ μετά την επιστροφή του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανοιχτή έρευνα που να συνδέεται με τον 95χρονο και ότι δεν συνελήφθη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM