Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Μην διατηρήσετε τους S-400- Επικοινωνία και με Δένδια

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Μην διατηρήσετε τους S-400- Επικοινωνία και με Δένδια Facebook Twitter
EPA
0

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε εκ νέου την Άγκυρα να μη διατηρήσει τους ρωσικούς S-400.

Ο Μπλίνκεν είχε σήμερα την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στην επικοινωνία του με τον Τσαβούσογλου, ο Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «για τους θανάτους των Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι τρομοκράτες του PKK φέρουν ευθύνη», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πρώτη τοποθέτηση της Ουάσινγκτον στο θέμα, στην οποία ανέφερε ότι περιμένει περαιτέρω επιβεβαίωση, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες.

Η επικοινωνία Μπλίνκεν- Δένδια

Στην επικοινωνία του με τον Νίκο Δένδια ο Άντονι Μπλίνκεν επίσης εξέφρασε την υποστήριξή του για τις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «επαναβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Οι δύο υπουργοί «τόνισαν τη δέσμευσή τους για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας, μέσω του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ- Ελλάδας και της διαδικασία 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ, της στενής συνεργασίας στην άμυνα, της ενεργειακής διαφοροποίησης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν χαιρέτισε «τη συνεχή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της διατλαντικής και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενημέρωσε τον ομόλογό του για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και στις τουρκικές ενέργειες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM