Ιταλία: Ολοκληρώνονται οι διερευνητικές του Μάριο Ντράγκι για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ιταλία: Ολοκληρώνονται οι διερευνητικές του Μάριο Ντράγκι για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης Facebook Twitter
EPA
0

Ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται στην τελική ευθεία για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ιταλός τεχνοκράτης και εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν αναμένεται να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς την λεπτομερή λίστα των υπουργών του, αλλά θα την παρουσιάσει απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Στην κυβέρνηση αναμένεται να πάρουν μέρος η κεντροαριστερά, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ρέντσι, η παράταξη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, η Λέγκα και πιθανώς τα Πέντε Αστέρια.

Οι «πεντάστεροι» κάλεσαν τους εγγεγραμμένους τους να αποφασίσουν με ψηφοφορία μέσω διαδικτύου. Αλλά το «ναι» θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αφού τόσο ο ιδρυτής του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο τάχθηκαν υπέρ της στήριξης της νέας αυτής προσπάθειας.

Η δε Ιταλική Αριστερά, με το 3% στην πρόθεση ψήφου, κινδυνεύει να διασπαστεί. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, έως τώρα δεν προτίθεται να ενταχθεί στην νέα κυβερνητική ομάδα.

Σύμφωνα με διαρροές, ο Ντράγκι τόνισε στους συνομιλητές του ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η παιδεία (με τα σχολεία ανοικτά μέχρι τέλη Ιουνίου), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο εμβολιασμός (ο οποίος πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς) και η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.


Το κυβερνητικό πρόγραμμα πάντως αναμένεται να περιοριστεί σε επτά με οκτώ κύρια σημεία, για να αποφευχθούν κατά το δυνατόνέριδες και συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων κομμάτων.

Εντύπωση τέλος προκάλεσε η δήλωση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ότι «στο μεταναστευτικό το κόμμα του ζητά να ακολουθήσει η Ιταλία την γραμμή που έχουν υιοθετήσει Γαλλία και Γερμανία».Μια μετριοπαθής στροφή, που όμως οι παρατηρητές διερωτώνται αν αποτελεί μόνον προσωρινή τακτική, ή εάν πρόκειται για μία σταθερή στρατηγική για αποδοτική συνεργασία με τον Ντράγκι και μία βαθμιαία προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Διεθνή / Η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας Σανάε Τακαίτσι θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Η Σανάε Τακαίτσι, η «Σιδηρά Κυρία» της Ιαπωνίας, διεκδικεί την πρωθυπουργία, αντιμετωπίζοντας τον Σιντζίρο Κοϊζούμι - Οι πολιτικές της θέσεις, τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της για την ηγεσία του LDP
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν ‘είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;’» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν "είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;"» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι»

Η πριγκίπισσα παραβίαζε τους βασιλικούς κανόνες, σύμφωνα με τον επί χρόνια κομμωτή της, Ρίτσαρντ Ντάλτον, ο οποίος εξήγησε ότι η συχνά την αναστάτωναν όσα γράφονταν για εκείνη
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΧΕΓΚΣΕΘ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Κοινή επίθεση Τραμπ - Χέγκσεθ στην στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ: «Θα απολύσω όποιον δεν μου αρέσει - Γίναμε υπουργείο Woke»

Μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών ηγετών - Μίλησαν για «δεκαετίες παρακμής» που προκλήθηκαν από πολιτικές που προωθούν την ποικιλομορφία
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Διεθνή / «Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Η πρώην σύντροφος του Diddy και βασική μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του για την κατ' εξακολούθηση κακοποίησή της εξέφρασε τους φόβους της στο ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά διαδικασία αποκλεισμού (debarment) κατά του Χάρβαρντ, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, με αφορμή καταγγελίες για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη
LIFO NEWSROOM
Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Διεθνή / Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Ο 42χρονος Ek, που ηγήθηκε της Spotify από το 2006, χαρακτήρισε τη μετάβαση ως «φυσικό βήμα», υπογραμμίζοντας ότι είναι «έτοιμος να περάσει από τον ρόλο του παίκτη σε εκείνον του προπονητή»
LIFO NEWSROOM
Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Διεθνή / Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Η οικογένεια Τραμπ επεκτείνει την παρουσία της στον Κόλπο με νέο Trump Plaza αξίας $1 δισ. στην Τζέντα, που περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία και πάρκο εμπνευσμένο από το Central Park
LIFO NEWSROOM