Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca- «Περιμένουμε να παραδοθούν 400 εκατ. δόσεις όπως συμφωνήσαμε»

Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca- «Περιμένουμε να παραδοθούν 400 εκατ. δόσεις όπως συμφωνήσαμε» Facebook Twitter
EPA
0

Η Κομισιόν ενέκρινε το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό, έπειτα από το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Αναμένω ότι η εταιρεία θα παραδώσει 400 εκατομμύρια δόσεις, όπως έχει συμφωνηθεί», ανέφερε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε εμβόλια για τους Ευρωπαίους, τους γείτονες και τους εταίρους μας παγκοσμίως», ανέφερε ακόμη στην ανάρτησή της.


Η Κομισιόν, στην ανακοίνωση για την έγκριση του εμβολίου, υπενθύμισε ότι το συμβόλαιο με την AstraZeneca προβλέπει την παράδοση συνολικά 400 εκατομμυρίων δόσεων εντός του 2021. Αυτές θα προστεθούν στις 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech και τις 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα από 18 ετών και άνω. Η έγκριση για το συγκεκριμένο εμβόλιο ήρθε εν μέσω της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κομισιόν και τη φαρμακευτική εταιρεία, για τις παραδόσεις. Αυτό είναι το τρίτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό που εγκρίνεται στην ΕΕ, έπειτα από αυτό που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech και το εμβόλιο της Moderna.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επεσήμανε στην ανακοίνωσή του ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν από 18 έως 55 ετών. «Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά αποτελέσματα σε μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) για να παρέχουν έναν αριθμό για το πόσο καλά θα λειτουργεί το εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα», ανέφερε ο ΕΜΑ.

Επεσήμανε όμως ότι «αναμένεται προστασία, με δεδομένη μια ανασολογική απόκριση παρατηρείται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και με βάση την εμπειρία από άλλα εμβόλια. Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ασφάλεια σε αυτό τον πληθυσμό, οι επιστήμονες του ΕΜΑ θεωρούν ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερους ενήλικες».

AstraZeneca: Αναπόφευκτες οι καθυστερήσεις

Στο μεταξύ σήμερα ο CEO της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτες οι δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην παρασκευή των εμβολίων, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία αναπτύχθηκαν.

«Έχουμε έτοιμες εκατομμύρια δόσεις για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις στην ΕΕ», δήλωσε και συμπλήρωσε πως η εταιρεία πιστεύει ότι έχει επιλύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη μονάδα που παρασκευάζει τα εμβόλια για την ΕΕ και η παραγωγικότητα θα βελτιωθεί σύντομα.

«Η AstraZeneca εργάζεται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και είναι απολύτως επικεντρωμένη στην αύξηση της παραγωγής για την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Παρίσι: Δεν μπορεί να επηρεάζεται μόνο η ΕΕ από τις καθυστερήσεις

Από την άλλη, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, τόνισε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι καθυστερήσεις και υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να τιμωρούνται οι Ευρωπαίοι προς όφελος μιας «άλλης χώρας».

«Μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην παραγωγή (...), όμως εάν υπάρχουν δικαιολογημένες καθυστερήσεις, δεν υπάρχει λόγος να επηρεάζουν μονάχα την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε. «Δεν μπορεί να υπάρχει από τη μία πλευρά σημαντική καθυστέρηση στις παραδόσεις προς την Ευρώπη και από την άλλη παραδόσεις που τηρούνται ή επιταχύνονται προς μια άλλη χώρα», συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στη Βρετανία.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το νοσοκομείο του θα καταβάλουν 750 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα ενός γυναικολόγου

Διεθνή / Το πανεπιστήμιο Κολούμπια και το νοσοκομείο του θα καταβάλουν 750 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα ενός γυναικολόγου

Ο πρώην γυναικολόγος Ρόμπερτ Χάντεν, ο οποίος περιγράφηκε από τους δικαστές ως ένα «αρπακτικό με λευκή μπλούζα», κρίθηκε πέρυσι ένοχος για σεξουαλικές επιθέσεις
LIFO NEWSROOM
Η Ρομπέρτα Μέτσολα απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για το σχέδιο δανεισμού 150 δισ. ευρώ στην άμυνα

Διεθνή / Η Ρομπέρτα Μέτσολα απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για το σχέδιο δανεισμού 150 δισ. ευρώ στην άμυνα

Αντιμέτωπη με θεσμική σύγκρουση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απειλεί με προσφυγή κατά της Κομισιόν για τον αποκλεισμό των ευρωβουλευτών από το πρόγραμμα SAFE
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ απειλεί με δασμούς στα Boeing εάν αποτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Η ΕΕ απειλεί με δασμούς στα Boeing εάν αποτύχουν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς σε αεροσκάφη της Boeing, σε αντίποινα για τους αμερικανικούς φραγμούς, αν οι διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Βρυξελλών οδηγηθούν σε αδιέξοδο
LIFO NEWSROOM
Κονκλάβιο: Πυροτεχνήματα ειδικής κατασκευής και πυροσβέστες σε επιφυλακή - Η διαδικασία πίσω από τον καπνό

Διεθνή / Κονκλάβιο: Πυροτεχνήματα, χημικές ενώσεις και πυροσβέστες σε επιφυλακή για τον «λευκό καπνό»

Ο λευκός ή μαύρος καπνός κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου για την εκλογή Πάπα αποτελεί παράδοση αιώνων και για να λειτουργήσει απαιτείται τεχνική υποδομή και τέλειος συντονισμός
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Διεθνή / ΗΠΑ και Χούτι συμφώνησαν σε παύση των επιθέσεων: Τέλος στις επιδρομές στην Υεμένη, επιβεβαιώνει το Ομάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε παύση των αμερικανικών επιδρομών στην Υεμένη, καθώς οι Χούτι υποσχέθηκαν να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία. Το Ομάν επιβεβαιώνει συμφωνία για αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Διεθνή / Η ανακοίνωση του σχεδίου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ δεν γίνεται σε τυχαίο χρονικό σημείο

Η ανακοίνωση για νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα φέρνει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς σχεδιάζεται μόνιμη παρουσία στον παλαιστινιακό θύλακα - Τι σημαίνει αυτό για την παύση πυρός, τους ομήρους και το μέλλον της περιοχής;
LIFO NEWSROOM
Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Νεκροί, τραυματίες και απειλές για αντίποινα μετά από επιθέσεις

Διεθνή / Στα πρόθυρα πολέμου: 26 νεκροί από επίθεση της Ινδίας στο Κασμίρ - Το Πακιστάν κατέρριψε ινδικά αεροσκάφη

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 35 τραυματίες μετά από ινδικές επιθέσεις σε πακιστανικά εδάφη - Το Πακιστάν μιλά για πράξη πολέμου και υπόσχεται αντίποινα - Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων.
LIFO NEWSROOM
Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Διεθνή / Αρχίζει το κονκλάβιο για το νέο Πάπα: Ποιος θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο - Ποια τα φαβορί

Ξεκίνησε το κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα με συμμετοχή 133 καρδιναλίων - Οι διχασμένες τάσεις, τα φαβορί, και ο κρίσιμος ρόλος του επόμενου Ποντίφικα στην ενοποίηση της Εκκλησίας και την αντιμετώπιση της κακοποίησης
LIFO NEWSROOM