Η Γερμανία «μπλοκάρει» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 ετών

Η Γερμανία «μπλοκάρει» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 ετών Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Οι γερμανικές αρχές σχεδιάζουν να μη χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 ετών, ακόμα και αν αυτό εγκριθεί τελικώς από την ΕΕ. 

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η Γερμανία έχει ήδη συντάξει το προσχέδιο μιας σύστασης σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υγειονομικής Επιτροπής Εμβολιασμών στο Ινστιτούτο Robert Koch -  που είναι η αρμόδια υπηρεσία υγείας στη Γερμανία - υπάρχουν «ανεπαρκή δεδομένα προς το παρόν ως προς το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 ετών».

Για τον λόγο αυτό συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Το Ινστιτούτο τονίζει πως τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί προς το παρόν από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές - αυτό των BionTech/Pfizer και εκείνο της Moderna - έχουν κριθεί «ισάξια σε όρους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται στον απόηχο διαρροών από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία που επικαλέστηκαν οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο της AstraZeneca είναι κάτω από 10% αποτελεσματικό στις ηλικίες άνω των 65 ετών. 

Μάλιστα σύμφωνα με την Handelsblatt το εμβόλιο ήταν μόλις 8% αποτελεσματικό στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Η AstraZeneca χαρακτήρισε από την πλευρά της αναληθή τα επίμαχα δημοσιεύματα. 

Η αντίδραση της Βρετανία

 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν του προκαλεί ανησυχία η σύσταση των ειδικών στη Γερμανία να μη χορηγείται στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Οι αρχές μας, μάς έχουν καταστήσει αρκετά σαφές ότι θεωρούν πως το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό και πως προσφέρει υψηλό βαθμό προστασίας μετά και από μία μόνο δόση», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Η επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμών στον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της χώρας, Δρ Μαίρη Ράμσεϊ, σημείωσε ότι υπήρχαν «πολύ λίγες περιπτώσεις πιο ηλικιωμένων ανθρώπων στις δοκιμές της AstraZeneca» για να καταγραφούν τα ακριβή επίπεδα προστασίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά «τα στοιχεία για την ανοσοποιητική απόκριση ήταν πολύ καθησυχαστικά».

Με πληροφορίες από Financial Times

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σάια ΛαΜπέφ γλιτώνει τη φυλακή για τον καβγά του καρναβαλιού στη Νέα Ορλεάνη

Ειδήσεις / Ο Σάια ΛαΜπέφ γλιτώνει τη φυλακή για τον καβγά του καρναβαλιού στη Νέα Ορλεάνη

Ο ηθοποιός δήλωσε ένοχος για τρεις πλημμεληματικές κατηγορίες σωματικής επίθεσης και θα πρέπει να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ, σεμινάρια ευαισθητοποίησης και μαθήματα διαχείρισης θυμού.
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΚΟΦΑΓΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ ΜΥΓΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙ

Διεθνή / Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαρκοφάγο παράσιτο, με τα πρώτα θύματά του να εντοπίζονται στο Τέξας

Συναγερμός έχει σημάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον εντοπισμό για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια σαρκοφάγου παρασίτου στο Τέξας - Ποιους απειλεί και πώς εξαπλώνεται
THE LIFO TEAM
ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΖΙΛ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Διεθνή / Τζο Μπάιντεν: Η σύζυγός του μιλά για την πίεση λίγο πριν αποσυρθεί από τις εκλογές του 2024 - «Δεν είχα επιλογή»

Η Τζιλ Μπάιντεν, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου, μιλά ανοιχτά για τις ημέρες μετά το ντιμπέιτ του συζύγου της με τον Τραμπ, που καθόρισε την πορεία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2024 αλλά και την ίδια τη ζωή τους
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα που περιορίζει την εξουσία του Τραμπ απέναντι στο Ιράν

Ισχυρό πολιτικό πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς οι βουλευτές ενέκριναν με 215 ψήφους υπέρ και 208 κατά μέτρο που τον υποχρεώνει να ζητά την έγκριση του Κογκρέσου
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΚΟΥΒΕΙΤ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Ιράν: Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τους Φρουρούς της Επανάστασης για το χτύπημα στο Κουβέιτ

Το σώμα των Φρουρών υποστήριξε ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ οφειλόταν σε δυσλειτουργία του πυραυλικού συστήματος Patriot - «Το Ιράν χτύπησε το αεροδρόμιο με drones σε μια σκόπιμη επίθεση», λέει η Centcom
THE LIFO TEAM