Πυρά κατά του Μπόρις Τζόνσον- Έκανε βόλτα με ποδήλατο, 11 χλμ. από την Ντάουνινγκ Στριτ

Πυρά κατά του Μπόρις Τζόνσον- Έκανε βόλτα με ποδήλατο, 11 χλμ. από την Ντάουνινγκ Στριτ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Πυρά δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τη βόλτα που έκανε με ποδήλατο την Κυριακή, σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Πολίτες εντόπισαν τον πρωθυπουργό να κάνει ποδήλατο στο Ολυμπιακό πάρκο «Βασίλισσα Ελισάβετ», στην περιοχή Στράτφορντ του ανατολικού Λονδίνου. Ο Τζόνσον ήταν εκεί μαζί με τη φρουρά του, περίπου στις 2 μ.μ. της Κυριακής. Η είδηση αυτή άνοιξε μεγάλη συζήτηση για το αν ο πρωθυπουργός παραβίασε τα μέτρα και αν στέλνει το σωστό μήνυμα, τη στιγμή που τα νοσοκομεία πασχίζουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. 

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός γυμναζόταν στο πλαίσιο των κανόνων, αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για το αν έφτασε από την κατοικία του εκεί με το ποδήλατο ή αν μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο.

«Ο πρωθυπουργός ακολουθεί τους κανόνες για τον κορωνοϊό. Δεν αναφέρουν οι κανόνες ότι το να πάει κάπου κάποιος με αυτοκίνητο για να ασκηθεί αποτελεί παραβίαση. Αυτό δεν είναι σχόλιο για την υπόθεση του πρωθυπουργού, αλλά οι κανόνες λένε μόνο να μένουμε σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε η κυβερνητική πηγή.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 4 Ιανουαρίου, όταν ο Μπόρις Τζόνσον επέβαλε το τρίτο lockdown στη Βρετανία, προβλέπουν ότι οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι για άσκηση, μία φορά την ημέρα και όχι εκτός της περιοχής διαμονής.

Όταν ρωτήθηκε αν το να καλύψει κάποιος 11 χιλιόμετρα για βόλτα με το ποδήλατο είναι εντός των κανονισμών, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ απάντησε: «Είναι ΟΚ αν έκανες μια μεγάλη βόλτα και κατέληξες σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από το σπίτι. Αλλά πρέπει να μένουμε εντός της περιοχής. Όχι να πηγαίνουμε από τη μία κομητεία στην άλλη, μεταφέροντας πιθανώς τον ιό».

Η βόλτα του Τζόνσον «δεν ήταν παράνομη», δήλωσε από την πλευρά της η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Κρεσίντα Ντικ. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι θα ήταν χρήσιμο να οριστεί τι ακριβώς εννοούν οι κανόνες όταν αναφέρουν ότι επιτρέπεται η άσκηση σε «τοπικό επίπεδο». Από την άλλη ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κιτ Μόλτχαους, εκτίμησε ότι αυτό είναι ανοιχτό σε ερμηνείες «αλλά ο κόσμος γνωρίζει εν γένει τι σημαίνει τοπικό».

Δύο ημέρες πριν από την επίμαχη βόλτα του πρωθυπουργού η αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 200 λιρών σε δύο γυναίκες, επειδή μετακινήθηκαν οδικώς σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το σπίτι τους, προκειμένου να συναντηθούν για να περπατήσουν. Μετά τα αρνητικά σχόλια, τα πρόστιμα ακυρώθηκαν.

«Για μία ακόμη φορά είναι "κάντε αυτό που σας λέω, όχι αυτό που κάνω" από τον πρωθυπουργό», σχολίασε ο Άντι Σλότερ, βουλευτής των Εργατικών. «Το Λονδίνο έχει από τους πιο υψηλούς δείκτες μόλυνσης στη χώρα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM