Καναδάς: Startup έχει ανακυκλώσει 32 εκατ. chopsticks - «Ταξίδεψαν 6.000 μίλια για χρήση 20 λεπτών»

Καναδάς: Startup έχει ανακυκλώσει 32 εκατ. chopsticks - «Ταξίδεψαν 6.000 μίλια για χρήση 20 λεπτών» Facebook Twitter
Φωτογραφία: ChopValue
0

H ChopValue, μια startup από τον Καναδά, έχει ανακυκλώσει έως σήμερα 32 εκατομμύρια χρησιμοποιημένα chopsticks μετατρέποντάς τα σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης. 

Η ιδέα γεννήθηκε από το σούσι. Ο Felix Böck, διδακτορικός φοιτητής σε πανεπιστήμιο του Καναδά, μιλούσε απογοητευμένος για το ελάχιστο ενδιαφέρον γύρω από πρότασή του για τη χρήση απορριμμάτων ξύλου, από κατεδαφίσεις και εργοτάξια και αναρωτιόταν πώς θα πείσει τους ανθρώπους για την κατασπατάληση των πόρων. Με τα chopsticks στο χέρι, η σήμερα αρραβωνιαστικιά του, Thalia Otamendi, του είπε: «Felix ίσως πρέπει να ξεκινήσεις από κάτι μικρό. Και αυτό μπορεί να είναι το chopstick». 

Ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ιδέα την επόμενη μέρα, σχεδιάζοντας την ChopValue, μία startup που στόχευε στο να προσφέρει μία δεύτερη ζωή ζωή στα χρησιμοποιημένα chopsticks. Τα σχέδια έγιναν σύντομα δράσεις. Κάδοι τοποθετήθηκαν στα εστιατόρια του Βανκούβερ, τελειοποιήθηκαν οι μέθοδοι καθαρισμού. Παράλληλα αναπτύχθηκε η διαδικασία για την μετατροπή των chopsticks, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατασκευασμένα από μπαμπού, σε κομψά είδη οικιακής χρήσης.

Τέσσερα χρόνια μετά, η ChopValue έχει ανακυκλώσει περισσότερα από 32 εκατομμύρια chopsticks, τα οποία θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, και έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για πάνω από 40 άτομα. «Αυτά τα chopsticks ταξίδεψαν 6.000 μίλια και έφτασαν στο τραπέζι σας για (σ.σ. να χρησιμοποιηθούν) 20 έως 30 λεπτά», αναφέρει ο Böck. «Μάλλον δεν μπορείτε να νιώσετε καλά όταν τα πετάτε μετά τη χρήση τους». 

Η εταιρεία έχει επεκταθεί στη Βόρεια Αμερική, χρησιμοποιώντας θερμότητα, ατμό και πίεση, μετατρέπει τα chopsticks σε ξύλινα πλακάκια. Η πρώτη ύλη προέρχεται από εκατοντάδες εστιατόρια καθώς και εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και πανεπιστήμια. Υπολογίζεται πως η ChopValue συλλέγει περίπου 350.000 chopsticks την εβδομάδα. 

Ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες που συνεργάστηκαν με την ChopValue ήταν η Pacific Poke, μία εταιρεία που εδρεύει στον δυτικό Καναδά. «Σκεφτήκαμε ότι ήταν μια υπέροχη ιδέα. Αναρωτηθήκαμε, γιατί δεν το σκέφτηκε κανένας άλλος;» αναφέρει ο συνιδρυτής Dong Lam. «Πουλάμε μερικές εκατοντάδες μπολ την ημέρα, μπορείτε να φανταστείτε πόσα chopsticks συγκεντρώνονται σε βάθος χρόνου.»

Η αλυσίδα έχει γίνει ένα καλό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας την οποία η ChopValue ενθαρρύνει, έργα τέχνης και τραπέζια είναι φτιαγμένα από chopsticks που κάποτε χρησιμοποιήθηκαν στα εστιατόρια. 

 

Εξαγωγή του μοντέλου 

Η ChopValue επιθυμεί να εξάγει το μοντέλο της. «Δεν θέλουμε μαζική παραγωγή, μόνο σε τοπική κλίμα», λέει ο Böck. Ο ίδιος ευελπιστεί σε ένα δίκτυο από franchises που θα βρίσκουν chopsticks από τα τοπικά εστιατόρια και θα τα μετατρέπουν σε κοντινά μικρά εργαστήρια σε αντικείμενα.

Το τελικό προϊόν θα διατίθεται στην τοπική αφορά. Οι δημιουργίες της εταιρείας πωλούνται μέσα από τη σελίδα της και από συνεργαζόμενα καταστήματα. Μαζί με κάθε αντικείμενο που πωλείται δίνονται στοιχεία για την προηγούμενη χρήση του. 

«Βγάλαμε λεφτά από την πρώτη ημέρα», λέει ο Böck. «Επανεπενδύσαμε το κάθε δολάριο (...) και πλέον νιώθουμε πως πρέπει να αναπτυχθούμε σε παγκόσμια κλίμακα». 

 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτή την ελβετική πόλη οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι «προσωρινά δωρεάν» για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Περιβάλλον / Σε αυτή την ελβετική πόλη οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι «προσωρινά δωρεάν» για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση

Για πρώτη φορά στην Ελβετία - Σκοπός να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να στραφούν από τα αυτοκίνητά τους σε λεωφορεία, τραμ, τρένα και πλοία
LIFO NEWSROOM
«ΒΙΑΣ»: Τα αρχαιολογικά τοπία ως ζωντανά οικοσυστήματα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Καμπανούλες στους Δελφούς, Πέρδικες στο Σούνιο. Ό,τι φυτρώνει και ζει στους αρχαιολογικούς χώρους

Μια πρωτοποριακή επιστημονική προσέγγιση του πολιτιστικού τοπίου αποκαλύπτει έναν άγνωστο κόσμο χιλιάδων ζώων και φυτών σε είκοσι εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς οι διεθνείς λαθρέμποροι κερδίζουν από τη διακοπή της προστασίας άγριας ζωής από τον Τραμπ

Περιβάλλον / Πώς οι διεθνείς λαθρέμποροι κερδίζουν από τη διακοπή της προστασίας άγριας ζωής από τον Τραμπ

Η διακοπή χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την προστασία απειλούμενων ειδών αφήνει ελεύθερο πεδίο σε διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση φέρνει έξαρση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στα νησιά του Ειρηνικού

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση φέρνει έξαρση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στα νησιά του Ειρηνικού

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στο κλίμα επιτείνουν την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού στα νησιά του Ειρηνικού, προκαλώντας εκτεταμένες υγειονομικές κρίσεις και κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλές χώρες.
LIFO NEWSROOM
«Το βάρος του στοχαστή»: Γλυπτό από πλαστικά απορρίμματα στέλνει μήνυμα στους συνέδρους του ΟΗΕ

Περιβάλλον / «Το βάρος του στοχαστή»: Γλυπτό από πλαστικά απορρίμματα στέλνει μήνυμα στους συνέδρους του ΟΗΕ

Με φόντο τις διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης, ένας καλλιτέχνης «πνίγει» γλυπτό σε πλαστικά έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη
LIFO NEWSROOM
«Κοκτέιλ μολότοφ» κλιματικών συνθηκών τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Περιβάλλον / «Κοκτέιλ μολότοφ» καύσωνα και ξηρασίας τροφοδοτεί καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη

Γαλλία και Ισπανία στο επίκεντρο του καύσωνα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η «ακραία και παρατεταμένη ζέστη» έχει ξηράνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών 
LIFO NEWSROOM
Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Περιβάλλον / Eπαναστατική μέθοδος: Φυσικά «τροφικά σπρέι» αντί για επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Από την Αυστραλία έως την Αφρική και την Ασία, ο Δρ Robert Mensah προωθεί φυσικά σπρέι που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα για την προστασία των καλλιεργειών, μειώνοντας τη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.
LIFO NEWSROOM