Ερντογάν: «Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη»

Ερντογάν: «Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη» Facebook Twitter
EPA
0

O Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε. «Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να συναντήσει αξιωματούχους της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οπότε θα εξεταστούν μέτρα κατά της Τουρκίας.

Την ώρα που ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωνε «έτοιμος» για διερευνητικές επαφές στους ευρωπαίους αξιωματούχους, η Navtex για το Ορούτς Ρέις παρατείνεται.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Άγκυρα και ότι οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει να βλέπουν «στρατηγικά» τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

«Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αφήσουν στην άκρη όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ μέσω μιας ''στρατηγικής νοοτροπίας''» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραήμ Καλίν στους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε επίσης την ανάγκη για νέες ιδέες για μια «δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού» λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική της προσέγγιση για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Καλίν είπε ότι το μπλοκ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σε περιφερειακά ζητήματα και ότι ο διάλογος και η συνεργασία για την επίλυση περιφερειακών θεμάτων είναι υπέρ όλων των πλευρών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΡΛΟΤ ΛΟΥΙΣ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Είναι αποφασισμένος να προστατεύσει την Σάρλοτ και τον Λούις από το «σύνδρομο του εφεδρικού»

Η στάση αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από την εμπειρία του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για αυτή τη θέση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «σκιά» και «plan B»
THE LIFO TEAM
Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Διεθνή / Με καρφίτσα στο πέτο μια χρυσή αγχόνη: Ο νέος νόμος του Ισραήλ για τον απαγχονισμό των Παλαιστινίων

Ο νέος νόμος, που εισήγαγε η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Επιβάλλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις.
THE LIFO TEAM
NASA ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΛΗΝΗ ARTEMIS II

Διεθνή / «Είμαστε μόνοι;» - Ποια η σημασία της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της NASA στη Σελήνη μετά από 53 χρόνια

Η NASA στέλνει πλήρωμα αστροναυτών προς τη Σελήνη στο πλαίσιο της αποστολής «Artemis II» για «ένα περιπετειώδες ταξίδι που θα τους οδηγήσει πιο βαθιά στο διάστημα από ό,τι έχει πάει ποτέ ο άνθρωπος», όπως σχολιάζει το Reuters
THE LIFO TEAM