ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου Facebook Twitter
ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου (U.S. Army/ Monica A. Kin)
0

Ένας ανώτερος αξιωματούχος παραιτήθηκε από το Πεντάγωνο, μια ημέρα μετά την απόλυση του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το Politico, το οποίο μετέδωσε την είδηση, κάνει λόγο για παραίτηση του Τζέιμς Άντερσον, του αναπληρωτή υφυπουργού Άμυνας για θέματα ασφάλειας, υπό τον φόβο «μετεκλογικής εκκαθάρισης» στο Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το Politico, ο Άντερσον έχει αποχωρήσει, με τον Λευκό Οίκο να επικαλείται προσωπικά θέματα.

Η επιστολή παραίτησής του αναφέρει τις αξιώσεις του, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, της παροχής πολιτικής εποπτείας επί των πολεμικών σχεδίων και της ενίσχυσης της «παγκόσμιας στάσης» των ΗΠΑ.

Η τελευταία παράγραφος, ωστόσο, προκάλεσε σχόλια.

«Τώρα, όπως πάντα, η μακροπρόθεσμη επιτυχία μας εξαρτάται από την τήρηση (των άρθρων)του αμερικανικού συντάγματος, το οποίο όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ορκίζονται να υποστηρίζουν και να υπερασπίζονται».

Τη θέση του ανέλαβε ο Άντονι Τάτα, ένας συνταξιούχος ταξίαρχος, του οποίου η υποψηφιότητα για κορυφαία θέση στο Πεντάγωνο απορρίφθηκε ως ιδέα αυτό το καλοκαίρι λόγω ισλαμοφοβικών tweets και άλλων αμφιλεγόμενων δηλώσεων.

Αξιωματούχος της άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο Τάτα, ο οποίος είχε καθήκοντα ως Νο. 2 για θέματα πολιτικής και ασφάλειας, διευθύνει τώρα, μετά την παραίτηση του Τζέιμς Άντερσον.

Ο Άντερσον τοποθετήθηκε τον Ιούνιο στη θέση του στο υπουργείο Άμυνας, αλλά ενεργούσε ως αναπληρωτής υπουργού.

Η ανάληψη καθηκόντων από τον Τάτα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει βαθιές ανησυχίες μεταξύ των μελών του Κογκρέσου, που αντιτάχθηκαν στον διορισμό του για τη θέση αυτή το καλοκαίρι, σχολιάζει το Politico.

Αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον διορισμό του, ο Τάτα δέχτηκε πυρά στα social media, με αναφορές σε παλαιότερες δηλώσεις του, όπου αποκαλούσε τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα «τρομοκράτη ηγέτη» και για το ότι είχε αναφερθεί στο Ισλάμ ως «η πιο καταπιεστική βίαιη θρησκεία που γνωρίζω», μεταξύ άλλων αμφιλεγόμενων δηλώσεών του.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο Αμερικανός πρόεδρος έπαυσε από τα καθήκοντά τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, με συνοπτικές διαδικασίες και δύο αναρτήσεις στο Twitter.

«Με χαρά μου ανακοινώνω πως ο Κρίστοφερ Σ. Μίλερ, αξιότιμος Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας (ομόφωνα εκλεγμένος από την Γερουσία), αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας, από αυτή τη στιγμή. Ο Κρις θα κάνει ΦΟΒΕΡΗ δουλειά. Ο Μάρκ Έσπερ παύθηκε. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την υπηρεσία του».

Ο Έσπερ είχε συγκρουστεί με τον Τραμπ τον Ιούνιο, για την αποστολή στρατιωτικών μονάδων για τον έλεγχο των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ που συγκλονίζονταν από το κίνημα Black Lives Matter.

Η εκπαραθύρωση του 56χρονου Έσπερ θεωρείτο δεδομένη εδώ και μήνες, μετά την δημόσια αντίθεση του στην απόφαση του Τραμπ να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις πόλεις που σημειώνονταν μαζικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Τραμπ είχε εξοργιστεί τότε με την στάση του Έσπερ.

Ο Μίλερ γίνεται ο τέταρτος επικεφαλής του Πενταγώνου στη μοναδική θητεία του Τραμπ στην προεδρία.

Με πληροφορίες του Politico/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM