ΥΠΕΞ Γαλλίας: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση

ΥΠΕΞ Γαλλίας: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση Facebook Twitter
0

Την προοπτική των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Οι 27 είχαν αποφασίσει πως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, πρόκειται να ληφθούν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων κυρώσεων, και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» επισήμανε συγκεκριμένα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση, όπως κάνει γνωστό στην ιστοσελίδα της η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Επίσης, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε την «πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας» και σημείωσε πως περιμένει από την Άγκυρα να ανακαλέσει τις προσβολές της ενάντια στη Γαλλία.

«Έχω ήδη τοποθετηθεί πολλάκις όσον αφορά στην πολεμοχαρή και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε έξι μέτωπα [Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Ελλάδα, Λιβύη, Ναγκόρνο-Καραμπάχ], στα οποία η χώρα αυτή ακολουθεί μια επικίνδυνη στρατηγική αντιπαράθεσης με ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες. Υπήρξε επιπλέον ένα άλμα κλιμάκωσης από την στιγμή που ο Πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα μίσους κατά της χώρας μας και πρόσβαλε τις ιδρυτικές αξίες του έθνους μας. Περάσαμε σε ένα άλλο επίπεδο, υπήρξε μια μείζων ποιοτική διαφοροποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος σημείωσε το γεγονός ότι υπήρξε πρόσφατα η καταδίκη των επιθέσεων στη Νίκαια και στη Βιέννη εκ μέρους των τουρκικών αρχών, ωστόσο δήλωσε πως αναμένει ακόμη σημαντικές διευκρινίσεις. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε πως «περιμένουμε από τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν τα όσα ειπώθηκαν ενάντια στη Γαλλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ισλαμοφοβική χώρα.

Σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο η Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σκλήρυνσης των κυρώσεων που πιθανώς υιοθετηθούν εναντίον της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Το σαρωτικό «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» Τραμπ προβλέπει αποδυνάμωση της δικαστικής εξουσίας

«One Big Beautiful Bill Act»: Μέσα από ένα δυσθεώρητο νομοσχέδιο 1.100 σελίδων, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να θωρακιστεί ώστε να μην υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
«Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Διεθνή / «Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Ο εμβληματικός ηθοποιός και σκηνοθέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κυριαρχία των remake και των κινηματογραφικών franchise στη σημερινή βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία προειδοποιεί Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, μετέφερε μυστικό μήνυμα του Βασιλιά Σαλμάν στην ηγεσία του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισραηλινού πλήγματος εάν απορριφθεί η πρόταση Τραμπ για πυρηνική συμφωνία
LIFO NEWSROOM