«Αν ξαναβγεί ο Τραμπ...»: Καθηγητής του Χάρβαρντ αναλύει τις συνέπειες μιας επανεκλογής

«Αν ξαναβγεί ο Τραμπ...»: Καθηγητής του Χάρβαρντ αναλύει τις συνέπειες μιας επανεκλογής Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν σε αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Τι γίνεται όμως αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ; Εκτιμήσεις από τον Καρλ Κάιζερ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ.

Ο Καρλ Κάιζερ διδάσκει στις ΗΠΑ, αλλά διαθέτει και μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς στη δεκαετία του '70 είχε διατελέσει σύμβουλος του Βίλi Μπραντ, του Χέλμουτ Σμιτ και του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) εκτιμά, όπως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, ότι στις κρίσιμες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν θα συγκεντρώσει καθαρή πλειοψηφία. Επισημαίνει ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να του εξασφαλίσει την προεδρία.

«Αυτές οι εκλογές είναι κάτι περισσότερο από ένα σταυροδρόμι», επισημαίνει. «Διακυβεύεται το μέλλον της αμερικανικής Δημοκρατίας, το μέλλον της Δύσης και της διεθνούς πολιτικής, ποτέ δεν είχαν εξαρτηθεί τόσα πολλά από την απόφαση των Αμερικανών ψηφοφόρων. Γι' αυτό και η κινητοποίηση των ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά».


Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι υποψήφιοι κάνουν λόγο για την «πιο κρίσιμη αναμέτρηση μέχρι σήμερα», σε μία προσπάθεια να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο. Αλλά αυτή τη φορά δεν πρόκειται για φράση-κλισέ, επιμένει ο Γερμανός πολιτικός επιστήμων. «Το βλέπουμε αυτό και στις δημοσκοπήσεις. Το 70% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι ο Τραμπ μας οδηγεί σε μία δικτατορία, ενώ το 80% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί ότι ο Μπάιντεν θα εγκαθιδρύσει σοσιαλιστικό καθεστώς στις ΗΠΑ. Η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη και η ετυμηγορία των ψηφοφόρων θα κριθεί από θεμελιώδη ζητήματα».


Ο Τραμπ και οι Ευρωπαίοι

Ο Καρλ Κάιζερ θεωρεί μεγαλύτερη αποτυχία του Τραμπ την αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και την ελλιπή λειτουργία της Δημοκρατίας με παραβιάσεις της νομοθεσίας, προώθηση ευνοούμενων σε θέσεις ευθύνης και ανάκληση νομοθετικών πράξεων ή πρωτοβουλιών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στην Ευρώπη -και ιδιαίτερα στη Γερμανία- ανησυχούν εξίσου για την έλλειψη συνεργασίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά και το σκαιό ύφος του Τραμπ απέναντι σε ευρωπαίους ηγέτες. «Ψάχνει αφορμές για αντιπαράθεση και βρίσκει ως αφορμή -όπως και οι προκάτοχοί του άλλωστε- τη χαμηλή συμμετοχή της Γερμανίας στις αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας. Aλλά η πραγματική αιτία είναι διαφορετική. Σχετίζεται με την απόρριψη του ρόλου της Γερμανίας στην ΕΕ, με την απόρριψη της ίδιας της ΕΕ. Ποτέ δεν κατάλαβε τι σημαίνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έχει πρόβλημα και με την Άνγκελα Μέρκελ, όπως άλλωστε με όλες τις δυνατές γυναίκες, το βλέπουμε αυτό και στην εσωτερική πολιτική στις ΗΠΑ. Δεν διατηρεί σχέσεις με τους συμμάχους του, δεν έχει αντιληφθεί ότι μία εποικοδομητική συνεργασία ουσιαστικά αυξάνει την αμερικανική ισχύ. Προτιμά να διατηρεί φιλικές σχέσεις με δικτάτορες, παρά με συμμάχους»

«Για πρώτη φορά έχουμε έναν Αμερικανό πρόεδρο που αμφισβητεί το νόημα της Ατλαντικής Συμμαχίας, που δεν επικαλείται τα κοινά συμφέροντα. Αυτο θα αλλάξει, αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν».


Ο κίνδυνος του ασυγκράτητου Τραμπ

Τι θα γίνει όμως αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ; Η εκτίμηση του Καρλ Κάιζερ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη.

Σε μία δεύτερη θητεία ο Τραμπ «θα ήταν εντελώς ασυγκράτητος, θα έκανε πράγματα που διστάζει ακόμη να κάνει, μπορεί να έφτανε στο σημείο να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Το σκεφτόταν ήδη, αλλά τον απέτρεψαν οι σύμβουλοί του, με πολύ κόπο», προβλέπει ο Κάιζερ

«Προφανώς θα γίνει πιο οξύς και στην εμπορική πολιτική. Αυτο σημαίνει ότι οι διατλαντικές σχέσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα τα οποία διαφαίνονται ήδη, αλλά σίγουρα θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις σε περίπτωση επανεκλογής. Kι ας ελπίσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση και οι δύο πλευρές -το Κογκρέσο, η αμερικανική εσωτερική πολιτική και οι Ευρωπαίοι- θα βρουν τη δύναμη να αντιδράσουν για να μην καταστραφούν όλα όσα χτίσαμε στη μεταπολεμική περίοδο».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατρός στη Νορβηγία καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό 70 γυναικών

Διεθνή / Γιατρός στη Νορβηγία καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό 70 γυναικών

Ο πρώην γενικός ιατρός Arne Bye καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης στη Νορβηγία για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ασθενών του. Η υπόθεση συγκλόνισε ολόκληρη τη Σκανδιναβία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ εξοπλίζει παλαιστινιακές πολιτοφυλακές για αντιπαράθεση με τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ εξοπλίζει παλαιστινιακές πολιτοφυλακές για αντιπαράθεση με τη Χαμάς

Το Ισραήλ εξοπλίζει τη «Λαϊκή Δύναμη» του Γιασέρ Αμπού Σαμπάμπ στη νότια Γάζα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τοπικής αντίστασης κατά της Χαμάς. Το ρίσκο, οι αντιδράσεις και το όραμα για τη μετά-πολεμική Γάζα
LIFO NEWSROOM
Οι καλύτερες αναρτήσεις στη δημόσια διένεξη Μασκ - Τραμπ

Διεθνή / «Ωχ, οι κοπέλες τσακώνονται, ε;»: Οι καλύτερες viral αντιδράσεις στη διαμάχη Μασκ - Τραμπ

Από τον Κάνιε Γουέστ μέχρι την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, τα social media «πλημμύρισαν» με αντιδράσεις στη δημόσια διένεξη ανάμεσα σε δύο από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Τουρκική εφημερίδα: Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά

Διεθνή / Τουρκική εφημερίδα: «Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά»

Οι τουρκικές ακτοπλοϊκές εταιρείες κατέχουν πλέον το 75% των γραμμών προς ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Σάμος, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες πράκτορες. Ρεκόρ αναμένεται με 1,4 εκατ. Τούρκους τουρίστες το 2025.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με τα μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται πως ανέκτησε το βυθισμένο αντιτορπιλικό της, αλλά η παρουσία δεκάδων τεράστιων μπαλονιών γύρω από το πλοίο εγείρει ερωτήματα. Ποιος ήταν ο ρόλος τους στη διάσωση;
LIFO NEWSROOM
Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Διεθνή / Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ιταλία ζουν χωρίς ιθαγένεια, παρά την εκπαίδευση και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία - Το δημοψήφισμα για την υπηκοότητα φέρνει τη συζήτηση στο προσκήνιο
LIFO NEWSROOM
Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Διεθνή / Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή προκαλεί επιπλέον χάος και δυσλειτουργία
LIFO NEWSROOM
Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Διεθνή / Μια ωραία ατμόσφαιρα: «Δεν είναι κάτι σοβαρό», λέει ο Τραμπ για τη δημόσια διένεξή του με τον Μασκ

Σύμφωνα με το Politico σύμβουλοι του Λευκού Οίκου εργάσθηκαν για να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μετριάσει τις δηλώσεις του ώστε να αποφύγει μια κλιμάκωση και προγραμμάτισαν για σήμερα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρώην φίλων
LIFO NEWSROOM