Το μουσουλμανικό «Συμβούλιο των Σοφών» θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo

Το μουσουλμανικό «Συμβούλιο των Σοφών» θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου GETTY IMAGES
0

Το μουσουλμανικό Συμβούλιο των Σοφών που έχει την έδρα του στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει κατά της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo και «οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ», την ώρα που η Γαλλία υπερασπίζεται την ελευθερία της δημοσίευσης σκίτσων.


Το Συμβούλιο, που απαρτίζεται από μουσουλμάνους αξιωματούχους από διάφορες χώρες, αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή διεθνών νομικών για να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ, το Αλ Άζχαρ.


Το Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, σημειώνει ότι εξετάζει επίσης να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ και τα ιερά του σύμβολα. Σημειώνει παράλληλα ότι «απορρίπτει έντονα την χρήση της ελευθερίας της έκφρασης ως προσχήματος για την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ».


«Η ελευθερία της έκφρασης (...) θα πρέπει να διέπεται από τον σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου και δεν θα πρέπει να επιτρέπει να χρησιμοποιούνται οι θρησκείες στις αγορές της πολιτικής ή στην εκλογική προπαγάνδα», υπογραμμίζει επίσης.


Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να «μην απαρνηθεί τα σκίτσα» του προφήτη Μωάμεθ αποτίοντας φόρο τιμής στον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο Παρίσι από έναν φανατικό ισλαμιστή, αφού εδεικε σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ με αφορμή μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.


Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ και οι δηλώσεις του Μακρόν πυροδότησαν ένα κύμα επικρίσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και διαδηλώσεις για την καταδίκη τους. Παράλληλα ορισμένες χώρες εξαπέλυσαν εκστρατεία μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Γάλλο πρόεδρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM