Το μουσουλμανικό «Συμβούλιο των Σοφών» θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo

Το μουσουλμανικό «Συμβούλιο των Σοφών» θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου GETTY IMAGES
0

Το μουσουλμανικό Συμβούλιο των Σοφών που έχει την έδρα του στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει κατά της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo και «οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ», την ώρα που η Γαλλία υπερασπίζεται την ελευθερία της δημοσίευσης σκίτσων.


Το Συμβούλιο, που απαρτίζεται από μουσουλμάνους αξιωματούχους από διάφορες χώρες, αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή διεθνών νομικών για να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ, το Αλ Άζχαρ.


Το Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, σημειώνει ότι εξετάζει επίσης να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ και τα ιερά του σύμβολα. Σημειώνει παράλληλα ότι «απορρίπτει έντονα την χρήση της ελευθερίας της έκφρασης ως προσχήματος για την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ».


«Η ελευθερία της έκφρασης (...) θα πρέπει να διέπεται από τον σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου και δεν θα πρέπει να επιτρέπει να χρησιμοποιούνται οι θρησκείες στις αγορές της πολιτικής ή στην εκλογική προπαγάνδα», υπογραμμίζει επίσης.


Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να «μην απαρνηθεί τα σκίτσα» του προφήτη Μωάμεθ αποτίοντας φόρο τιμής στον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο Παρίσι από έναν φανατικό ισλαμιστή, αφού εδεικε σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ με αφορμή μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.


Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ και οι δηλώσεις του Μακρόν πυροδότησαν ένα κύμα επικρίσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και διαδηλώσεις για την καταδίκη τους. Παράλληλα ορισμένες χώρες εξαπέλυσαν εκστρατεία μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Γάλλο πρόεδρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Αυτοκίνητό του μετατρέπεται σε ιατρείο για τα παιδιά της Γάζας

«Το όχημα αυτό εκφράζει την αγάπη και την αλληλεγγύη της Αγιότητάς του για τους πιο ευάλωτους, τις οποίες δήλωνε σε όλη τη διάρκεια της κρίσης» στη Γάζα, δήλωσε ο Αντόν Σαφάρ, γενικός γραμματέας της Caritas Ιερουσαλήμ
LIFO NEWSROOM
Φιλόσοφος κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Διεθνή / «Φιλόσοφος» κυκλοφόρησε βιβλίο για την ψηφιακή χειραγώγηση που αποκαλύφτηκε ότι το έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη

Ο Ιταλός δοκιμιογράφος Andrea Colamedici υποστηρίζει ότι το βιβλίο ήταν ένα «φιλοσοφικό πείραμα και μια παράσταση», όταν έγινε γνωστό ότι ο Κινέζος «συγγραφέας» δεν υπάρχει
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή 100% δασμών σε ξένες ταινίες που προβάλλονται στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη μείωση της κινηματογραφικής παραγωγής στο Χόλιγουντ ζήτημα εθνικής ασφάλειας
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Διεθνή / Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ στη Σανάα τραυματίζουν 14 πολίτες - Οι Χούτι απαντούν με πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ – Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM