ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Βολιβία: Δικαστής ακυρώνει το ένταλμα σύλληψης κατά του Έβο Μοράλες

Βολιβία: Δικαστής ακυρώνει το ένταλμα σύλληψης κατά του Έβο Μοράλες Facebook Twitter
Βολιβία: Δικαστής ακυρώνει το ένταλμα σύλληψης κατά του Έβο Μοράλες (EPA)
0

Δικαστής στη Βολιβία ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί για τον πρώην Πρόεδρο Έβο Μοράλες πέρυσι με την κατηγορία της ανταρσίας και της τρομοκρατίας.

Ο Μοράλες ζει στην εξορία αφού έφυγε από τη Βολιβία τον Νοέμβριο του 2019 εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων μετά από καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

Είπε δε, ότι θα επιστρέψει στη Βολιβία εάν το κόμμα του Mas κέρδισε στις επαναληπτικές εκλογές, όπως έκανε στις 18 Οκτωβρίου.

Η ακύρωση του εντάλματος ανοίγει το δρόμο για να επιστρέψει ο Μοράλες στη χώρα χωρίς τον φόβο της σύλληψής του.

Μετά την αποχώρηση του Μοράλες από τη Βολιβία, την εξουσία ανέλαβε προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής την δεξιά γερουσιαστή Τζανίνα Άνιες.

Τότε εκείνη είπε ότι ο Μοράλες πρέπει να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη ενώ κάποιες μέρες αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης, Αρτούρο Μουρίλο, ισχυρίστηκε ότι ο πρώην Βολιβιανός Πρόεδρος είχε προκαλέσει αναταραχή τις εβδομάδες μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές.

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ αντιτιθέμενων πολιτικών ομάδων και μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Μουρίλο έδωσε ηχογραφήσεις που σύμφωνα με τον ίδιο αποδείκνυαν ότι ο Μοράλες είχε οργανώσει οδοφράγματα που εμπόδισαν το φαγητό να φτάσει σε ορισμένες από τις κύριες πόλεις της Βολιβίας.

Πρόσθεσε ότι ο φερόμενος ρόλος του πρώην ηγέτη στις αναταραχές. ισοδυναμούσε με «ανταρσία και τρομοκρατία» και κατόπιν οι εισαγγελείς προχώρησαν στο ένταλμα σύλληψης.

Ο Μοράλες, από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι οι ηχογραφήσεις είχαν «χειραγωγηθεί» ενώ αμφισβήτησε τους λόγους για τους οποίους η προσωρινή κυβέρνηση δεν διερευνά τους θανάτους των διαδηλωτών.

Ο δικηγόρος του Μοράλες ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν είχε ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία στην υπόθεση.

Δικαστικός εμπειρογνώμονας δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι δεν είχαν επιδοθεί στον πρώην Πρόεδρο της Βολιβίας τα απαραίτητα έγγραφα, παρόλο που ήταν γνωστή η τοποθεσία που βρισκόταν στην εξορία του, στην Αργεντινή.

Συνεπώς, το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του ακυρώθηκε.

Ωστόσο, δικαστικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η καταγγελία δεν έχει απορριφθεί και συνεχίζονται οι έρευνες.

Οι εισαγγελείς αναμένεται να καλέσουν τον Μοράλες να εμφανιστεί σε δικαστήριο της Βολιβίας σχετικά με την υπόθεση εν ευθέτω χρόνω.

Ο πρώην Πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό ότι οι καταγγελίες εναντίον του για στάση και τρομοκρατία, καθώς και ισχυρισμοί ότι διέπραξε βιασμό ανήλικης, αποτελούν μέρος μιας πολιτικής βεντέτας που προέρχεται από την προσωρινή κυβέρνηση.

Αρνήθηκε οποιοδήποτε αδίκημα του καταλογίζουν και είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι τελικά όλες οι κατηγορίες εναντίον του θα απορριφθούν.

Η ακύρωση του εντάλματος σύλληψης έρχεται λίγες μέρες μετά τη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος του Μοράλες στην εκ νέου διεξαγωγή των εκλογών του 2019.

Πριν από τις εκλογές, ο Μοράλες είχε πει ότι αν νικήσει ο υποψήφιος του κόμματός του, Λουίς Άρτσε, θα επιστρέψει στη Βολιβία την επόμενη μέρα.

Αλλά περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, παραμένει στην εξορία στην Αργεντινή. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP τη Δευτέρα, είπε ότι δεν είναι στο χέρι του να επιστρέψει αλλά στα «κοινωνικά κινήματα» της Βολιβίας.

«Τα κοινωνικά κινήματα εξακολουθούν να συζητούν για το θέμα. Είναι αυτά που θα αποφασίσουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η 11η Νοεμβρίου είχε προταθεί ως πιθανή ημερομηνία για την επιστροφή του, ένα χρόνο μετά την αναχώρησή του.

Εν τω μεταξύ, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Λουίς Άρτσε φέρεται να απομακρύνεται από τον Μοράλες. Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Newshour του BBC την επόμενη μέρα των εκλογών αν ήταν η «χρήσιμη μαριονέτα» του πρώην Προέδρου απάντησε κατηγορηματικά «Δεν είμαι ο Έβο Μοράλες».

Με πληροφορίες του BBC/www.batimes.com.ar

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Διεθνή / Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Ομαδική αγωγή από 51 οικογένειες έχει κατατεθεί στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού - Οι αποζημιώσεις συνολικά υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 100 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο.
NEWSROOM