Η Κύπρος καταργεί τα «χρυσά» διαβατήρια μετά τις αποκαλύψεις - Παραιτούνται πολιτικοί

Η Κύπρος καταργεί τα «χρυσά» διαβατήρια μετά τις αποκαλύψεις - Παραιτούνται πολιτικοί Facebook Twitter
0

Μετά από τον σάλο που προκάλεσε ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με νέες αποκαλύψεις για τα χρυσά διαβατήρια, η κυβέρνηση της Κύπρου καταργεί το πρόγραμμα παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων. Υπόνοιες για διαφθορά.


Την κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων ανακοίνωσε λίγο πριν από το μεσημέρι η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του Al Jazzera, στο οποίο ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης εμφανίζονται πρόθυμοι να μεσολαβήσουν υπέρ Κινέζου φυγόδικου για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η απόφαση θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, ενώ εξηγώντας τους λόγους αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα από τον καιρό της εφαρμογής του.


Ενδείξεις διαφθοράς καρέ-καρέ

Η κατάργηση του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων» ανακοινώνεται ένα 24ωρο μετά την δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, στο οποίο καταγράφεται η πορεία δύο δημοσιογράφων του δικτύου, που φτάνουν στην Κύπρο, εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι πλούσιου Κινέζου, καταδικασθέντος in absentia στην χώρα του για αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος.

Σκοπός του ταξιδιού στην Κύπρο είναι η προώθηση επένδυσης του εν λόγω Κινέζου φυγόδικου με σκοπό την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.


Με την χρήση κρυφών καμερών, οι δύο δημοσιογράφοι καταγράφουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στην οικία του επιχειρηματία ανάπτυξης γης και βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη.

Κατά τη συνάντηση με τους δύο πολιτικούς, οι δύο δήθεν εκπρόσωποι του Κινέζου φυγόδικου λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι παρά τις σχέσεις του πελάτη τους με παράνομες δραστηριότητες, οι ίδιοι θα μεσολαβήσουν ώστε ο Κινέζος επενδυτής να λάβει τελικά κυπριακό διαβατήριο.


Παραιτήσεις και ποινική διερεύνηση
H προβολή του ντοκιμαντέρ προκάλεσε σάλο στην κυπριακή κοινή γνώμη, με εκατοντάδες χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν την παραίτηση του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αύριο οργανώνεται συγκέντρωση πολιτών έξω από την κυπριακή Βουλή.

Υπό το βάρος της κατακραυγής ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας δημόσια συγνώμη για την εικόνα του. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα απέχει από τα καθήκοντα του μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών για την υπόθεση σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του ανεξαρτήτως αποτελέσματος.


Την ίδια ώρα την παραίτησή του από το ΑΚΕΛ υπέβαλε ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης, τόσο από τη θέση του βουλευτή όσο και από την θέση του στο πολιτικό γραφείο του κόμματος. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αναφέρει πως δόθηκαν οδηγίες στην αστυνομία για διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM