Νιγηρία: Δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά πρόστιμο σε πειρατές

Νιγηρία: Δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά πρόστιμο σε πειρατές Facebook Twitter
Νιγηρία: Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε πειρατές
0

Ένα δικαστήριο στη Νιγηρία επέβαλε πρόστιμο σε τρεις άνδρες για πειρατεία σε πλοίο στον Κόλπο της Γουινέας.

Κάθε ένας από τους πειρατές καλείται να πληρώσει 52.000 δολ. για την πειρατεία του πλοίου τον Μάρτιο και τα 200.000 δολ. σε λύτρα που απέσπασαν για την απελευθέρωση του πληρώματος.

Πρόκειται για τις πρώτες ποινές που επιβάλλει το κράτος της Δυτικής Αφρικής από τότε που τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος κατά της πειρατείας.

Η Νιγηρία δέχθηκε πιέσεις από τη βιομηχανία της ναυτιλίας για να περιορίσει την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας.

«Αντιπροσωπεύει» δε, περισσότερο από το 80% των θαλάσσιων απαγωγών παγκοσμίως, όπως λέει το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας.

Οι τρεις, που πιστεύεται ότι είναι δύο Νιγηριανοί και ένας αλλοδαπός υπήκοος, ομολόγησαν την ενοχή τους γαι δύο κατηγορίες πειρατείας κατά τη διάρκεια της δίκης τους στο Ανώτατο Δικαστήριο στο κέντρο πετρελαίου του Port Harcourt.

Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ναυτιλιακής Διοίκησης και Ασφάλειας της Νιγηρίας, Bashir Jamoh, χαρέτισε την απόφαση.

«Αυτό θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για άλλα εγκληματικά στοιχεία που εξακολουθούν να ασχολούνται με τις άθλιες δραστηριότητες στις πλωτές οδούς μας», είπε.

Ερωτηθείς δε, αν οι οικονομικές κυρώσεις από μόνες τους αρκούν για να αποτρέψουν το φαινόμενο της πειρατείας,  δήλωσε απολύτως βέβαιος. Μιλώντας στο BBC είπε πως «τώρα έχουμε ένα νομικό μέσο για να διώξουμε αποτελεσματικά και νόμιμα τους πειρατές».

Άλλοι έξι άνδρες, συνελήφθησαν ωστόσο δεν παραδέχτηκαν την ενοχή τους και η δίκη τους συνεχίζεται.

Κατηγορούνται ότι ανήκουν σε συμμορία που κατέλαβε ένα πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Ισημερινής Γουινέας τον Μάρτιο. Υποτίθεται δε, ότι ζήτησαν λύτρα 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωση του πληρώματος, αλλά τελικά πληρώθηκαν μόλις 200.000 δολ.

Το Νιγηριανό ναυτικό συνέλαβε τους άντρες.

Τονίζεται δε ότι σχεδόν 50 πληρώματα απήχθησαν στον Κόλπο της Γουινέας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τα 27 πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM