Σελιάνα: Ένα χωριό που ξαναγεννήθηκε από τα ερείπια

Σελιάνα: Ένα χωριό που ξαναγεννήθηκε από τα ερείπια Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Υπάρχουν κάποια μέρη στην Ελλάδα που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από παραμύθι -όχι μόνο χάρη στην ομορφιά τους αλλά και λόγω της ιστορίας τους που χάνεται στο μακρινό παρελθόν και αναβιώνει με έναν νέο σύγχρονο τρόπο καλώντας να τα ανακαλύψεις.

Η Σελιάνα είναι μια τέτοια περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να τη γνωρίσεις με την πρώτη ευκαιρία. Κι επειδή τις ευκαιρίες τις δημιουργείς, αντί να τις περιμένεις, γέμισε το αυτοκίνητό σου με ΒΡ Super Unleaded 98 με τεχνολογία ACTIVE, βγες στην Εθνική Οδό για Πάτρα, (τα χιλιόμετρα δεν σε απασχολούν, αφού με ένα γέμισμα μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα πας μακριά) και ετοιμάσου να ανακαλύψεις μια έκπληξη που θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Η Σελιάνα, ή αλλιώς αρχαία Φελλόη, είναι προσβάσιμη από τον δρόμο που ξεκινά από την Αιγείρα και οδηγεί προς Αρχαία Αιγείρα, τις Αιγές και το χωριό Μοναστήρι. Εκεί, σε απόσταση μόλις 19 χιλιομέτρων θα συναντήσεις έναν καταπράσινο τόπο σε υψόμετρο 750 μέτρων, ακριβώς στα σύνορα με την Κορινθία. Το τοπίο είναι συναρπαστικό όποια εποχή κι αν πας, αφού τα δώρα της φύσης απλώνονται πλούσια με τις κερασιές, τις μηλιές, τις αχλαδιές αλλά και τα αιωνόβια πλατάνια να σε καλωσορίζουν σε ένα χωριό που ερημώθηκε και ξαναγεννήθηκε μέσα από τα ερείπιά του.


Μετά από μια μακρά περίοδο όπου οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να αναζητήσουν την τύχη τους στην πρωτεύουσα ή σε άλλες χώρες ως μετανάστες, η Σελιάνα ξαναζεί στιγμές δόξας, αφού πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι ανακάλυψαν αυτόν τον υπέροχο τόπο και αποφάσισαν να επενδύσουν αλλά και να ζήσουν απολαμβάνοντας την καταπληκτική φυσική ομορφιά.


Εδώ θα συναντήσεις το οικοτουριστικό συγκρότημα που έχουν δημιουργήσει δυο νέα παιδιά που εγκατέλειψαν την Αθήνα για να αφοσιωθούν στη φύση και να προβάλλουν την permaculture ως τρόπο ζωής που σέβεται το φυσικό περιβάλλον. Αν το ψάξεις, θα πετύχεις Σαββατοκύριακα με πρακτικές γιόγκα, διαλογισμού ή άλλα wokshops για τα οποία έρχονται στη Σελιάνα επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Θα απολαύσεις τα ζώα που βρίσκονται στον χώρο (πότε είδες τελευταία φορά γάιδαρο;) και θα νιώσεις την ενέργεια της φύσης να σε αφοπλίζει.

Το χαρακτηριστικό, μονότοξο πέτρινο γεφύρι (1895-1905) του ποταμού Κριού και το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο (κληροδότημα Συγγρού) θα σε γυρίσουν σε άλλες εποχές, ενώ οι διαδρομές μέσα στην καταπράσινη φύση θα σε παρασύρουν μακριά από την καθημερινότητά σου. Τόσο κοντά στην Αθήνα -χρειάζεσαι μόνο μιάμιση ώρα περίπου και την άνεση της ACTIVE τεχνολογίας που σου προσφέρει η BP- αλλά και τόσο μακριά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής στις πόλεις, η Σελιάνα έχει πλέον 350 κατοίκους που επιβεβαιώνουν πως η ζωή στη φύση μπορεί να αλλάξει τις προτεραιότητές σου.

Σελιάνα: Ένα χωριό που ξαναγεννήθηκε από τα ερείπια Facebook Twitter

Αξίζει να επισκεφτείς την Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων, Βυζαντινού ρυθμού που έχει κτιστεί στις αρχές του 17ου αιώνα και έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το σπήλαιο της Χούχλιας, όπου μπορείς να προχωρήσεις σε βάθος 20 μέτρων μέσα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Όσο για το φαγητό, θα βρεις φιλόξενους ανθρώπους που θα σε περιποιηθούν με τα καλύτερα και θα σε ξεπροβοδίσουν πριν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής. Και καθώς οδηγείς αφήνοντας το αυτοκίνητό σου με τη ΒΡ Super Unleaded 98, θα νιώσεις πως ένα κομμάτι του μυαλού σου αλλά και της ψυχής σου έχει μείνει στην Αρχαία Φελλόη και τις αλήθειες που σου αποκάλυψε η ίδια η φύση.

Ταξίδια
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Ο Τάσος Ανέστης άφησε πίσω του τις πισίνες και τους παιδότοπους της Αθήνας και μετακόμισε σε ένα Ζαγοροχώρι για να μεγαλώσουν τα παιδιά του με μυρωδιές του δάσους και βόλτες στα ποτάμια και τα βουνά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ