Νέο πακέτο μέτρων για εργαζομένους και επιχειρήσεις - Πώς θα διατεθούν τα 3,5 δισ. ευρώ

Νέο πακέτο μέτρων για εργαζομένους και επιχειρήσεις - Πώς θα διατεθούν τα 3,5 δισ. ευρώ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI
0

Σε 3,5 δισ. ευρώ εκτιμάται το συνολικό κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδικεύτηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τα μέτρα αυτά, για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020, είναι τα ακόλουθα:

1. Χορήγηση 3ου κύκλου «επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

2. Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

3. Κάλυψη από τον προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το γ' τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το γ' τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τους εργαζομένους όλων των ανωτέρω επιχειρήσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

4. Επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και τις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

5. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα:

Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα έχουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το α' εξάμηνο του 2020 έναντι του α' εξαμήνου του 2019, με βάση την εξής κλίμακα:

*Ποσοστό πτώσης τζίρου 5%- 15%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 30%.

*Ποσοστό πτώσης τζίρου 15,1%- 25%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 50%.

*Ποσοστό πτώσης τζίρου 25,1%- 35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 70%.

*Ποσοστό πτώσης τζίρου >35%, ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου 100%.

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:

*Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το γ' τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος) είχαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους.

*Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

*Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Σε 1.659.748 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 6,24 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM