LIVE!

NYT: Η Ρωσία πλήρωνε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες

NYT: Η Ρωσία πλήρωνε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU) κρυφά πρόσφερε αμοιβές σε μαχητές που συνδέονται με τους Ταλιμπάν, για να σκοτώσουν στρατιώτες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και Αμερικανούς.

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Οι ΗΠΑ κατέληξαν πριν από μήνες ότι η εν λόγω ρωσική υπηρεσία, που έχει συνδεθεί με απόπειρες δολοφονιών και άλλες μυστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, είχε προσφέρει αμοιβές για επιτυχείς επιθέσεις που έγιναν πέρυσι.

Ισλαμιστές μαχητές, ή εγκληματικά στοιχεία που συνδέονται στενά με αυτούς, θεωρείται ότι πήραν κάποιες από αυτές τις αμοιβές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλούνται οι ΝΥΤ. Η μονάδα 29155 της GRU εκτιμάται ότι είναι πίσω από αυτό το σχέδιο. Είκοσι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στο Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτοί οι θάνατοι θεωρούνται ύποπτοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για αυτά τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών και το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συζήτησε το θέμα σε συνάντηση στα τέλη Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν μία λίστα πιθανών επιλογών, ξεκινώντας από διάβημα στη Μόσχα, με την απαίτηση να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, έως και την κλιμάκωση σε μία σειρά από κυρώσεις ή άλλα αντίποινα. Αλλά ο Λευκός Οίκος ακόμη δεν έχει δώσει εξουσιοδότηση για κάτι από αυτά, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει γνώση αυτών των κατηγοριών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αν κάποιος τις διατυπώσεις, θα απαντήσουμε», συμπλήρωσε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουζαχίντ, αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέση με οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών και έκανε λόγο για προσπάθεια δυσφήμησης.

«Οι συμφωνίες αυτού του είδους με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δεν έχουν βάση. Οι στοχευμένες δολοφονίες μας γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια και τις κάναμε με δικούς μας πόρους. Αυτό άλλαξε έπειτα από τη συμφωνία μας με τους Αμερικανούς και οι ζωές τους είναι ασφαλείς, δεν τους επιτιθέμεθα», συμπλήρωσε.

Η εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών λέγεται πως βασίζεται- τουλάχιστον εν μέρει- σε ανακρίσεις Αφγανών μαχητών και εγκληματιών που έχουν συλληφθεί. Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους ΝΥΤ δεν εξήγησαν τους μηχανισμούς της ρωσικής επιχείρησης, όπως το πώς επιλέγονταν οι στόχοι ή με ποιο τρόπο άλλαζαν χέρια τα χρήματα. Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο αν Ρώσοι είχαν αναπτυχθεί εντός του Αφγανιστάν ή αν συναντιούνταν αλλού με τους Ταλιμπάν.

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λέγεται ότι είναι βέβαιοι για το ότι οι Ρώσοι πρόσφεραν και πλήρωναν αμοιβές σε Αφγανούς μαχητές για να σκοτώσουν Αμερικανούς, είναι αβέβαιοι για το από πόσο ψηλά στις τάξεις της ρωσικής κυβέρνησης είχε δοθεί η εντολή για αυτή την επιχείρηση ή ποιος ήταν ο στόχος της.

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Η Charlotte de Witte ακύρωσε τις εμφανίσεις της στην Αυστραλία λόγω των ταξιδιωτικών διαταραχών που προκάλεσε η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Pitch Festival, δεκάδες καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από αναδρομολογήσεις πτήσεων, ενώ δύο —μεταξύ τους και η de Witte— δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης η περιοχή – Το Ιράν κινείται άμεσα για τη διάδοχη

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης η περιοχή – Το Ιράν κινείται άμεσα για τη διάδοχη

Ιράν και Χεζμπολάχ πραγματοποιούν συντονισμένες επιθέσεις κατά του Ισραήλ - Οι ΗΠΑ φέρεται να πήραν την ευθύνη για τη βύθιση του ιρανικού πλοίου στη Σρι Λάνκα - Το Ιράν σπεύδει να διορίσει νέο ηγέτη - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM
«Χειροτερεύει κάθε μέρα»: Οι Ιρανοί ζουν με τον φόβο καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την Τεχεράνη

Διεθνή / «Χειροτερεύει κάθε μέρα»: Οι Ιρανοί ζουν μέσα στον φόβο καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την Τεχεράνη

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να κλιμακώνεται, με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές στις ζωές απλών πολιτών, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο
THE LIFO TEAM
Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του: «Την αγαπώ όπως πριν»

Διεθνή / «Τον αγαπoύσα ως γιο, την αγαπώ ως κόρη»: Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του

Ο Robert De Niro δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει πλήρως την τρανς κόρη του, Airyn De Niro, μετά τη συνέντευξή της στο Them όπου μίλησε για τη μετάβασή της και την επιρροή που είχαν στη ζωή της οι μαύρες γυναίκες. «Την αγαπώ όπως πριν», είπε ο ηθοποιός στο Variety.
THE LIFO TEAM