Ο Μπολσονάρου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα του

Ο Μπολσονάρου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα του Facebook Twitter
0

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει «στο μέλλον» την εγκατάσταση τουλάχιστον μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην επικράτεια της χώρας του, εξηγώντας ότι τον θορυβούν οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Βενεζουέλας και Ρωσίας.

Ανάλογα με το «τι συμβαίνει στον κόσμο (...) ποιος ξέρει αν θα χρειαστεί να το συζητήσουμε το θέμα αυτό στο μέλλον», δήλωσε ο βραζιλιάνος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο SBT, στο οποίο παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη εφ' όλης της ύλης αφότου ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου. Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο για την κυβέρνησή του είναι η Βραζιλία να εξασφαλίσει «υπεροχή» στην περιφέρεια.

Ο Μπολσονάρου συναντήθηκε κατ' ιδίαν την Τετάρτη στην Μπραζίλια με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τον οποίο δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας, καθώς και στον αγώνα εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων» της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Ο ακροδεξιός πολιτικός είπε ότι τον «ανησύχησαν» τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Βενεζουέλας και της Ρωσίας στις αρχές Δεκεμβρίου, στα οποία πήραν μέρος δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά. «Η Ρωσία έκανε μια άσκηση στη Βενεζουέλα, όπως προβλεπόταν, ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης του (προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς) Μαδούρο, η Βραζιλία πρέπει να ανησυχεί», είπε.

Ο Μαδούρο καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ, με συνεργούς χώρες όπως η Κολομβία και η Βραζιλία, απεργάζονται σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησής του.

«Η επαναπροσέγγισή μου με τις ΗΠΑ είναι οικονομική, αλλά ίσως και να γίνει στρατιωτική», συνέχισε ο Μπολσονάρου, για τον οποίο στη διάρκεια «των τελευταίων 20 ή 25 ετών», οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας είχαν «εγκαταλειφθεί για έναν πολιτικό λόγο», που ήταν κατ' αυτόν «ότι αποτελούσαν το τελευταίο εμπόδιο για τον σοσιαλισμό».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπολσονάρου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους από τα σχεδόν βέβαια αντίποινα των αραβικών κρατών σε μια τέτοια κίνηση. Υπενθύμισε ότι το είχε συμφωνήσει αυτό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, που ήταν παρών στην ορκωμοσία του.

«Όπως είπα στον ισραηλινό πρωθυπουργό, η απόφαση έχει ληφθεί, μένει να οριστεί πότε θα τεθεί σε εφαρμογή», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο αραβικών αντιποίνων, ο πρόεδρος της Βραζιλίας επιχειρηματολόγησε ότι «μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου ευθυγραμμίζεται, ή οδεύει να ευθυγραμμιστεί, με τις ΗΠΑ, και αυτό το θέμα της Παλαιστίνης έχει κουράσει μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου».

Ακόμη, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στο προσεχές Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία (21η-25η Ιανουαρίου). Θα πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.

«Θα πάω στην Ελβετία, στο Νταβός, για να συμμετάσχω σε αυτή τη συνάντηση. Αυτή θα είναι η πρώτη μου έξοδος από τη Βραζιλία», είπε.

Θα τον συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, ο νεοφιλελεύθερος Πάουλου Γκέτζις, «Chicago boy» και γκουρού του Μπολσονάρου στα οικονομικά.

Ο Μπολσονάρου πρόσθεσε ότι αυτό θα καθυστερήσει για μερικές ημέρες, ως την «28η ως 29η» Ιανουαρίου, τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της κολοστομίας που του έκαναν χειρουργοί μετά την επίθεση με μαχαίρι που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή την 6η Σεπτεμβρίου, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με έναν από τους χειρουργούς του, μετά την επέμβαση ο Μπολσονάρου θα χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για πέντε ως επτά ημέρες. Συνολικά, η περίοδος ανάρρωσης για αυτού του είδους τις επεμβάσεις στο παχύ έντερο διαρκεί συνήθως περίπου δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα κάνει ο Μπολσονάρου στο Νταβός θα τον αντικαθιστά ο αντιπρόεδρός του, ο στρατηγός ε.α. Χαμίλτον Μοουράου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης, ο Ερνέστου Αραούζου, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βραζιλία έχει σκοπό να «ανατρέψει» την «παγκοσμιοποίηση». Ο Μπολσονάρου, μέγας θαυμαστής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά δήλωσή του, έχει πει ότι δεν αποκλείει να αποσύρει τη Βραζιλία από διεθνείς θεσμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Με πληροφορίες από Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM