ΗΠΑ: Η Νάνσι Πελόζι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Η Νάνσι Πελόζι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Facebook Twitter
EPA
0

Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι εξελέγη σήμερα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Η εκλογή της σηματοδοτεί μια ιστορική επιστροφή στην τρίτη σημαντικότερη βαθμίδα ιεραρχίας της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Ηλικίας 78 ετών, η βουλευτής που εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο, εξελέγη πρόεδρος του σώματος, αφού το κόμμα της εξασφάλισε την πλειοψηφία του, στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Είναι η δεύτερη φορά που η Πελόζι αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη θέση αυτή, υπηρετώντας την από το 2007 έως το 2011, όταν κι επικράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η Νάνσι Πελόζι έλαβε 220 ψήφους υπέρ της εκλογής της στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι συγκέντρωσε 192 ψήφους.

Οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν μεταξύ άλλων υποψηφίων, στο σώμα που απαριθμεί 435 έδρες.

Με την εκλογή της, η Αμερικανίδα πολιτικός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης ενάντια στην ατζέντα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στη διεξαγωγή εις βάθους ερευνών για τα πεπραγμένα της διοίκησής του, έπειτα από δύο χρόνια κατά τα οποία οι Ρεπουμπλικάνοι του έδιναν το πράσινο φως στο να εφαρμόζει τις πολιτικές του.

Η Πελόζι εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1987. Θα ηγείται του σώματος όπου έχουν εκλεγεί 235 Δημοκρατικοί, 199 Ρεπουμπλικάνοι, ενώ η έδρα της Βόρειας Καρολίνας βρίσκεται υπό διεκδίκηση.

Η 78χρονη πολιτικός δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή της στο αξίωμα ότι «δεν έχει αυταπάτες» για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο διχασμένο Κογκρέσο, απέναντι και στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν έχουμε αυταπάτες, η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη», είπε η Πελόζι αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου, μια θέση που κατείχε και την τετραετία 2007-2011.

«Όμως υποσχόμαστε πως όταν δεν θα συμφωνούμε, θα σεβόμαστε οι μεν τους δε και θα σεβόμαστε την αλήθεια», πρόσθεσε, στην ομιλία της ενώπιον των βουλευτών.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής επιδιώκουν να εγκρίνουν γρήγορα ένα πακέτο έξι νομοσχεδίων ώστε να τερματιστεί το «κλείσιμο» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τη χρηματοδότηση των περισσότερων από τις υπηρεσίες που έχουν επηρεαστεί, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα για την οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.

Πάντως, είναι απίθανο να περάσουν οι προτάσεις αυτές από τη Γερουσία, γεγονός που σημαίνει ότι η Πελόζι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας της.

Η ίδια έχει διακηρύξει ότι δεν θα υποχωρήσει στο αίτημα του προέδρου Τραμπ να αποδεσμευτεί το ποσό των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του τείχους, το οποίο θεωρείται από τον Λευκό Οίκο αναγκαίο για την ασφάλεια των συνόρων και για να ανακοπεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος χρησιμοποιεί το κλείσιμο της κυβέρνησης για να προσπαθήσει να επιβάλει ένα ακριβό και αναποτελεσματικό τείχος στον αμερικανικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πελόζι σε ανακοίνωσή της, στις αρχές της εβδομάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/dpa/VoA

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Έπσταϊν: «Μου βρήκες νέους ακατάλληλους φίλους;» - Email από το Μπαλμόραλ με την υπογραφή «Α»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: «Μου βρήκες νέους ακατάλληλους φίλους;» - Email από το Μπαλμόραλ με την υπογραφή «Α»

Ανάμεσα στα νέα έγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται email από το 2001 που ξεκινά με τη φράση «Βρίσκομαι στο εξοχικό της βασιλικής οικογένειας στο Μπαλμόραλ»
THE LIFO TEAM