Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Τραμπ στην Τουρκία

Ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Τραμπ στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία εντός του 2019.

Την είδηση έκανε γνωστή εκπρόσωπος του Τραμπ, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν προσκάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να επισκεφθεί την Τουρκία το 2019. Αν και δεν προγραμματίζεται τίποτε το οριστικό, ο πρόεδρος Τραμπ είναι ανοικτός σε μια πιθανή συνάντηση στο μέλλον», διευκρίνισε ο Χόγκαν Γκίντλι, εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ, με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι Τραμπ και Ερντογάν είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Κυριακή, μια συζήτηση η οποία χαρακτηρίστηκε «μακρά και παραγωγική» από τον αμερικανό πρόεδρο. Κατά τη διάρκειά της συζήτησαν για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, για την «κοινή δέσμευσή τους» στη Συρία, καθώς και για την «βραδεία και εξαιρετικά συντονισμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή», όπως και για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις που γνωρίζουν «αξιοσημείωτη» άνοδο.

Ο Τραμπ διέταξε την Τετάρτη να αποσυρθούν το συντομότερο οι περίπου 2.000 αμερικανοί στρατιωτικοί οι οποίοι δρουν στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των τζιχαντιστών στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας συμμαχίας αραβικών και κουρδικών ένοπλων ομάδων.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εξέφραζε για καιρό την εναντίωσή του στη συνέχιση της αμερικανικής εμπλοκής στον συριακό πόλεμο, που θεωρεί δαπανηρή, κρίνει πως τα αμερικανικά στρατεύματα δεν χρειάζονται πλέον διότι το ΙΚ έχει πια «κατά μεγάλο μέρος ηττηθεί».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα επισκεφθεί εντός της εβδομάδας την Τουρκία για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της αποχώρησης των αμερικανών στρατιωτικών από τη Συρία.

Η πρόσκληση του Ερντογάν έχει εξάλλου στο φόντο, πέραν της Συρίας, τον απόηχο της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και την τουρκική απαίτηση οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει ιθύνοντα νου του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

THE SIMPSONS ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / «The Simpsons»: Σεναριογράφος της σειράς φέρεται να θέτει υποψηφιότητα για τις αμερικανικές εκλογές του 2028

Ο Dan Greaney, βραβευμένος με Emmy, είχε γράψει το επεισόδιο, με τίτλο «Bart To The Future», το οποίο «προέβλεψε» την προεδρία του Τραμπ 16 χρόνια πριν αυτή γίνει πραγματικότητα
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM