Το νέφος σκόνης «Γκοτζίλα» σκεπάζει την Καραϊβική - Εντυπωσιακές εικόνες και ανησυχία για το φαινόμενο

Το νέφος σκόνης «Γκοτζίλα» σκεπάζει την Καραϊβική - Εντυπωσιακές εικόνες και ανησυχία για το φαινόμενο Facebook Twitter
0

Ένα τεράστιο νέφος σκόνης από τη Σαχάρα καλύπτει τις θάλασσες και τα νησιά της Καραϊβικής καθώς κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, με μέγεθος και συγκέντρωση που οι ειδικοί λένε πως δεν έχουν δει εδώ και μισό αιώνα.

Η ποιότητα του αέρα στην πλειονότητα της περιοχής κατέγραψε ρεκόρ «επικίνδυνων επιπέδων» και οι ειδικοί έδωσαν στο νέφος το παρατσούκλι «Godzilla dust cloud» (νέφος σκόνης Γκοτζίλα) ενώ προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους και να χρησιμοποιήσουν φίλτρα αέρα εάν είχαν.

Το νέφος σκόνης «Γκοτζίλα» σκεπάζει την Καραϊβική - Εντυπωσιακές εικόνες και ανησυχία για το φαινόμενο Facebook Twitter

«Αυτό είναι το πιο μεγάλο γεγονός τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο Pablo Méndez Lázaro, ειδικός περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο. «Οι συνθήκες είναι επικίνδυνες σε πολλά νησιά της Καραϊβικής», υπογραμμίζει εκφράζοντας ανησυχία για το φαινόμενο.

Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν επίσης για ανθρώπους με αναπνευστικά συμπτώματα που συνδέονται με την πανδημία του κορωναϊού. Ο Lázaro, ο οποίος συνεργάζεται με τη Nasa για την ανάπτυξη ενός συστήματος ειδοποίησης για την άφιξη της σκόνης της Σαχάρας, δήλωσε ότι η συγκέντρωση ήταν τόσο υψηλή τις τελευταίες ημέρες που θα μπορούσε ακόμη και να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε υγιείς ανθρώπους.

Το νέφος σκόνης «Γκοτζίλα» σκεπάζει την Καραϊβική - Εντυπωσιακές εικόνες και ανησυχία για το φαινόμενο Facebook Twitter
Το νέφος σκόνης «Γκοτζίλα» σκεπάζει την Καραϊβική - Εντυπωσιακές εικόνες και ανησυχία για το φαινόμενο Facebook Twitter

Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και περιορισμένη ορατότητα αναφέρθηκαν από την Αντίγκουα μέχρι το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, με την εκδήλωση του φαινομένου να αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά την Τρίτη. Μερικοί άνθρωποι δημοσίευσαν φωτογραφίες στα social media που δείχνουν τον πορτοκαλί από τη σκόνη ουρανό.

Μετεωρολόγος με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, δήλωσε ότι οι δυσκολότερες μέρες για τις ΗΠΑ θα είναι τη Δευτέρα και την Τρίτη καθώς το νέφος κατευθύνεται προς τις νοτιοανατολικές ακτές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Χουάν ανέφερε μόνο 8 χιλιόμετρα ορατότητας.

Το νέφος σκόνης «Γκοτζίλα» σκεπάζει την Καραϊβική - Εντυπωσιακές εικόνες και ανησυχία για το φαινόμενο Facebook Twitter
Το νέφος σκόνης «Γκοτζίλα» σκεπάζει την Καραϊβική - Εντυπωσιακές εικόνες και ανησυχία για το φαινόμενο Facebook Twitter

Η μάζα του εξαιρετικά ξηρού και σκονισμένου αέρα σχηματίζεται πάνω από την έρημο της Σαχάρας. Μετακινείται στον Βόρειο Ατλαντικό κατά τα τέλη της άνοιξης του βόρειου ημισφαιρίου έως τις αρχές του φθινοπώρου. Το φαινόμενο κορυφώνεται από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση. Το στρώμα σκόνης μπορεί να έχει πάχος 3 χιλιομέτρων, ανέφερε η υπηρεσία

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM