Μέρκελ: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης το ταχύτερο δυνατόν για να αποτρέψουμε τη διάσπαση

Μέρκελ: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης το ταχύτερο δυνατόν για να αποτρέψουμε τη διάσπαση Facebook Twitter
ΕPA
0

Η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε τις αδυναμίες της ΕΕ, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, που τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποτραπεί η μόνιμη διάσπαση της Ευρώπης. 


Παρόλα αυτά η καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στο κοινοβούλιο, παραδέχθηκε ότι δεν περιμένει να υπάρξει συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη που θα κάνουν οι ηγέτες την Παρασκευή, αλλά στην πρώτη συνάντησή τους από κοντά.

Δήλωσε όμως ότι θα τονίσει στους ομολόγους της ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης «το ταχύτερο δυνατό». «Το ιδανικό θα ήταν να καταλήγαμε σε συμφωνία πριν από το διάλειμμα του καλοκαιριού», είπε η Μέρκελ. «Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά», συμπλήρωσε.

«Η πανδημία αποκάλυψε πόσο εύθραυστο είναι ακόμη το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», δήλωσε ακόμη η καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η αρχική αντίδραση των περισσότερων κυβερνήσεων- και της δικής της- ήταν «εθνική και όχι ευρωπαϊκή». «Η συνοχή και αλληλεγγύη ποτέ δεν είχαν τόση σημασία όσο σήμερα», υπογράμμισε.

«Μερικές εβδομάδες ακινησίας ήταν αρκετές για να καταστραφούν όσα χτίζαμε επί χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε ότι οι συνέπειες της πανδημίας πλήττουν τους πάντες και οξύνουν την ανισότητα στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

«Η υπέρβαση της κρίσης θα είναι αποφασιστική για την ευημερία των πολιτών και για τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο. Η απάντηση στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (της πανδημίας) δεν επιτρέπεται να είναι η επιστροφή μας προηγούμενες συμπεριφορές. Γνωρίζουμε ότι άλλοι ενεργούν τώρα πολύ δυναμικά», ανέφερε ακόμη.

«Το θέμα είναι να αποτρέψουμε όλο αυτό να οδηγήσει σε μόνιμη διάσπαση στην Ευρώπη», είπε και έκανε αναφορά σε «ακραίες δυνάμεις» που περιμένουν για να προκαλέσουν κοινωνική ανησυχία και να μεταδώσουν ανασφάλεια. «Οι λαϊκιστές περιμένουν τις οικονομικές κρίσεις, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν πολιτικά», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Διεθνή / Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με ακόμη δέκα στρατιωτικούς, κατά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό σημείο διοίκησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσει παράσιτο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσουν σαρκοφάγο σκουλήκι

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα
LIFO NEWSROOM