Γαλλία: Καταδίκη για ξέπλυμα χρήματος στον θείο του προέδρου Άσαντ της Συρίας

Γαλλία: Καταδίκη για ξέπλυμα χρήματος στον θείο του προέδρου Άσαντ της Συρίας Facebook Twitter
Ο γνωστός και ως «Χασάπης της Χάμα» καταδικάστηκε από γαλλικό δικαστήριο (BBC)
0

Ο θείος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών από γαλλικό  δικαστήριο στο Παρίσι για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Ριφάατ αλ Άσαντ, καταδικάστηκε για υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων της Συρίας για την αγορά σπιτιών και γραφείων αξίας 90 εκατ. ευρώ.

Ο 82χρονος πρώην αντιπρόεδρος αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση και οι δικηγόροι του επιμένουν ότι θα ασκήσει έφεση.

Ωστόσο, τα περιουσιακά του στοιχεία στο Παρίσι και το Λονδίνο θα κατασχεθούν, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση. 

Η αξία της ιδιοκτησίας του δε, μόνο στο Λονδίνο υπολογίζεται στα 29 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος δεν παρέστη στο δικαστήριο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

 

Ο Ριφάατ αλ Άσαντ βρίσκεται υπό έρευνα από τις γαλλικές αρχές από το 2014, όταν η ΜΚΟ Sherpa, η οποία υπερασπίζεται θύματα φερόμενων οικονομικών εγκλημάτων, υπέβαλε καταγγελία εναντίον του λέγοντας ότι η αξία της ιδιοκτησίας του υπερέβη κατά πολύ το γνωστό εισόδημά του.

Πέντε χρόνια αργότερα, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να δικαστεί και για εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν μεταξύ 1984 και 2016, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων για οργανωμένο ξέπλυμα χρήματος, φορολογική απάτη και κατάχρηση κρατικών πόρων της Συρίας.

Η δίκη ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου πέρυσι. Ο Άσαντ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι του δόθηκαν ως δώρα από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Η περιουσία του στο γαλλικό έδαφος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο αρχοντικά στο Παρίσι, ένα αγρόκτημα, έναν πύργο και έναν επαγγελματικό χώρο 7.300 τ.μ. στη Λυών. Αρκετές από τις πολυτελείς ιδιοκτησίες του έχουν ήδη κατασχεθεί από τις γαλλικές αρχές.

Επιπλέον, ο Άσαντ και η οικογένειά του έχουν επίσης ένα χαρτοφυλάκιο 507 ακινήτων στην Ισπανία αξίας περίπου 695 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν από τις ισπανικές αρχές το 2017 στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής έρευνας για φερόμενες ενέργειες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του Άσαντ και 13 ακόμα ακολούθων του, οι οποίοι και πάλι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράνομη πράξη.

Πρόκειται δε, για τη δεύτερη δίκη μέλους ξένης οικογένειας, που ηγείται κράτους, στη Γαλλία για κατηγορίες που αφορούν σε «παράνομα κέρδη».

Τον Οκτώβριο του 2017, ο αντιπρόεδρος της Γουινέας Teodorin Obiang έλαβε τριετή ποινή φυλάκισης μετά την καταδίκη του για χρήση δημόσιων πόρων προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον πολυτελή του βίο.

Ποιος είναι ο Ριφάατ αλ Άσαντ

Ο 84χρονος υπήρξε κάποτε ο δεύτερος ισχυρότερος άντρας στη Συρία. Στρατιωτικός διοικητής και δεξί χέρι του αδελφού του Χαφέζ, ο οποίος ηγείτο της Συρίας από το 1971 μέχρι το θάνατό του το 2000.

Ο Ριφάατ γνωστός ως «Χασάπης της Χάμα» από ορισμένους Σύρους, λόγω του φερόμενου ρόλου του στην αιματηρή καταστολή μιας αντικυβερνητικής εξέγερσης στην πόλη το 1982, αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη για τη σφαγή.

Τότε, περίπου 10 με 20 χιλ. άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν.

Από το 1984, όταν ηγήθηκε ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του αδελφού του, ο Ριφάατ ζούσε ως επί το πλείστον σε εξορία στη Γαλλία και την Ισπανία.

Μετά το θάνατο του Χαφέζ το 2000, αυτοανακηρύχθηκε ως νόμιμος διάδοχος. Ωστόσο, πρόεδρος έγινε ο ανιψιός του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία, το 2011, κάλεσε τον ανιψιό του σε παραίτηση.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Διεθνή / Ο Τραμπ διατάζει την επαναλειτουργία του Αλκατράζ: «Θα φυλακίζουμε τους πιο βίαιους εγκληματίες»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της φυλακής του Αλκατράζ για «επικίνδυνους και υπότροπους εγκληματίες» – Σχέδιο που προκαλεί αντιδράσεις και πολιτικές ερμηνείες
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Τραμπ: Δασμοί 100% σε ξένες ταινίες – «Το Χόλιγουντ πεθαίνει, απειλείται η εθνική μας ασφάλεια»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή 100% δασμών σε ξένες ταινίες που προβάλλονται στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη μείωση της κινηματογραφικής παραγωγής στο Χόλιγουντ ζήτημα εθνικής ασφάλειας
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Διεθνή / Κλιμακώνεται η ένταση με τους Χούτι στην Υεμένη - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί ΗΠΑ στη Σανάα

Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ΗΠΑ στη Σανάα τραυματίζουν 14 πολίτες - Οι Χούτι απαντούν με πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ – Ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM